Audi 80 B4 2.0 115PS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanko do osób, które mają takie autka na gazie.
Czy spalanie w cyklu miejskim (przy tych zimowych temperaturach) 14,5L/100km mieści się w normie. Pytam bo niedawno założyłem gazownię i nie mam porównania.
THX Pozdr.

Jak najbardziej, co prawda ja mam ABT (90 KM), ale spalanie zimą po mieście (krótkie odcinki) podobne. Latem schodzi do 12-13.

Cytat:
2007-01-10 22:27:55, marf60 pisze:
Pytanko do osób, które mają takie autka na gazie. Czy spalanie w cyklu miejskim (przy tych zimowych temperaturach) 14,5L/100km mieści się w normie. Pytam bo niedawno założyłem gazownię i nie mam porównania. THX Pozdr.

mialem toledo z tym silnikiem i palil mi podobnie 13-14 zima na miescie (a waga auto podobna).
natomiast na trasie moglez zejsc nawet do 8

Wszystko się zgadza, oprócz tego że mamy zimę. Nie ma niskich temperatór, nie ma śniegu tudzież błota zwiększającego opory toczenia więc norma spalania zimowa ma się nijak do warunków pogodowych.

No prawdziwa zima toto nie jest, ale jednak temperatura z rańca oscyluje w okolicach +5, więc trochę jednak chłodniej niż latem. Do tego dodajmy krótkie odcinki, ostygnięcie silnika od odpału do odpału, opony zimowe i trochę wody, szybsze przełączenie na LPG (bo przecież nie ma mrozu). Wszystko razem trochę jednak podwyższa spalanie. Ostatniej zimy spalanie u mnie doszło nawet do 17,5, zaznaczam jednak, że po mieście jeżdżę bardzo krótkie odcinki (Omegolot wiesz jaka "wielka" jest O-ka) i często zanim ponownie odpalę to silnik zdąży ostygnąć. Natomiast w trasie czy lato czy zima spalanie raczej utrzymuje się na podobnym poziomie 8,5-9 l . Moim zdaniem porównując spalanie należy brać pod uwagę właśnie spalanie w trasie, bo miasto, miastu nierówne, a i styl jazdy też swoje robi.
Rozumiem jednak, że jak się ma gazik to spalanie na poziomie 160% spalania beny może martwić. Tyle, że gdyby tak naprawdę zmierzyć spalanie beny w takich samych warunkach to podejrzewam, że też nie byłoby to miłe doświadczenie .

mialem b3 2,0 w automacie na trasie okolo 13 l w miescie nie wiescj niz 16 l a zreszta raz palila wiecej raz mniej i probowalem rozne metody jezdzenia duzo zalezy od nogi na pedale gazu