Zaparowane szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam durzy problem w omie 2.5 cd benzyna okropnie parują mi szyby po kilku min. od właczenia silnika na szybach mleko w całej kabinie przy dużych ujemnych temp zamarzanie szyb.problem nie znika po przejechaniu kilkudziesieciu km. dopiero przy lekko uchylonej szybie widocznosc zaczyna nieznacznie sie poprawiać .dodam również że wszystkie filtry zostały wymienione.prosze o KONKRETNĄ pomoc bo niewiem w czym jest problem

Cytat:
2006-02-03 21:49:45, kleszcz220 pisze:
problem nie znika po przejechaniu kilkudziesieciu km.

To spróbuj przejechać kilaset kilomertów, może to pomoże!
A tak swoją drogą mam to samo. Też pytałem o porade ale to nic nie dało. Wszystki pomysły klubowiczów na nic się zdały. Kanały odpływowe czyste, nagrzewnica jak nowa, filtry wymienione wykładziny i dywaniki suche, klima odgrzybiona a szyba dalej zachodzi parą.
Ale w Omedze A miałem tak samo i juz sie przyzwyczaiłem... Ale to parowanie szyby to musi być jakaś wada konstrukcyjna

a odświerzaczy używacie. jeśli tak to na jakiś czas wyjmijcie i przewietrzcie dobrze wnętrze. jak wywaliłem u siebie to przestało. Podobno środki do czyszczenia a sprayu też mają wpływ na parowanie.

Cytat:
Ale to parowanie szyby to musi być jakaś wada konstrukcyjna

Nie jest to żadna wada, musisz miec cos nie tak. U mnie przy 5-ciu osobach w deszczowy dzien tylko tylnie szyby i od bagażnika parują.

Cytat:
2006-02-04 10:07:10, chudy01 pisze:
tylko tylnie szyby i od bagażnika parują.

Ale jednak parują! A chodzi o to żeby żadna szyba nie parowała. A z resztą nie bede się rozpisywał bo już się pogodziłem i przyzwyczaiłem do tego problemu. Mam gąbeczke z irchy i sobie jeszcze radze z wycieraniem.

Najpierw sprawdź czy filtr przeciwpyłkowy nie zawilgł, a najlepiej wyciągnij go całkowicie i pojeździj przez chwilę bez niego i sprawdź czy się poprawiło. Po drugie sprawdź czy wykładzin nie masz mokrych, albo przynajmniej wilgotnych, a po trzecie sprawdź czy np. przewody do nagrzewnicy Ci gdzieś nie przeciekają w środku, nawet minimalne przecieki będą powodowały duże parowanie z powodu że płyn chłodniczy jest gorący! Na razie więcej nie wymyślę, jak te przyczyny wyeliminujesz i dalej nie będzie dobrze, to będziemy myśleć dalej! Pozdrawiam i powodzenia!!!

Cytat:
już się pogodziłem i przyzwyczaiłem do tego problemu. Mam gąbeczke z irchy i sobie jeszcze radze z wycieraniem.

nie po to masz limuzyne klasy E żeby gąbeczką szybki przycierać

pozdrawiam

Cytat:
2006-02-04 12:31:24, GrzesiekK pisze:
Najpierw sprawdź czy filtr przeciwpyłkowy nie zawilgł, a najlepiej wyciągnij go całkowicie i pojeździj przez chwilę bez niego i sprawdź czy się poprawiło. Po drugie sprawdź czy wykładzin nie masz mokrych, albo przynajmniej wilgotnych, a po trzecie sprawdź czy np. przewody do nagrzewnicy Ci gdzieś nie przeciekają w środku, nawet minimalne przecieki będą powodowały duże parowanie z powodu że płyn chłodniczy jest gorący! Na razie więcej nie wymyślę, jak te przyczyny wyeliminujesz i dalej nie będzie dobrze, to będziemy myśleć dalej! Pozdrawiam i powodzenia!!!

Stary! Ja to wszystko napisałem w poście kapke wyżej! Prawie słowo w słowo, a napewno kazdy objaw. Czy Ty tego wogóle nie czytałeś?

A macie wlaczone dmuchawy ??
U mnie przy klimatyzacji automatycznej, jezeli ustawione jest na A, tez paruja szyby po jakims tam czasie jazdy. To normalne.
Wtedy wystarczy ustawic dmuchawe na 5 lub 6 i przelaczyc na szyby.
Temp. ustawiam na 19 lub 20'C.

W kazdym aucie szyby beda parowac, po to jest dmuchawa, zeby jej uzywac

u nie dmuchawa ma tylko 4 pozycje

Hm u mnie jest tak ze na poczatku wlaczam obieg zamkniety i zaczyna sie zaparowywanie szyb.Jak sie zrobi cieplej w samochodzie to wylaczam ten zamkniety i zaparowanie znika ale tylna szyba pozostaje zaparowana.

Samochód jak wlot powietrza ma też wylot. Wilgotne powietrze musi którędyś wylecieć.

mam to samo a dodam że mam klimatronic dwustrefowy , nic nie pomaga , nie wiem jak jest u was ale w tej konstrukcji coś jest nie tak moim zdaniem , jak dałem na max podniosłem maske wymontowałem filtr pyłkowy i przykładalem w to miejsce nap wstążke zeby zobaczyć jak dmuchawa zasysa powietrze to powiem że efekt był mizerny , jak zrobiłę to samo w innym aucie np vw to chciało mi reke porwać , zróbcie taki mały eksperyment u siebie i dajcie znac jak byłu o was , czy tylko u mnie jest lipa

pozdrówka

dzięki serdeczne jutro faktycznie poprubóje bez filtra może to coś zmieni. i jeszcze takie pytanie przy klimimatroniku dwustrefowym przy jakiej temperatórze klima sie nie załanczna czy może temp.. ujemna wpływa na to że klimatyzacja może sie nie włączyć?czy niema to żadnego znaczenia??? i powinna chodzić bez względu na temperature????????????

Cytat:
2006-02-04 12:33:25, omegafan pisze:
nie po to masz limuzyne klasy E żeby gąbeczką szybki przycierać pozdrawiam

jutro zastosuje się do twoich rad i dam znać na forum czy są rezultaty czy też nie........

Cytat:
2006-02-04 12:31:24, GrzesiekK pisze:

o tego posta mi chodziło i ote rady dzięki serdeczne jak wspomniałem w pomyłkowym cytacie dam znać jeżeli coś się poprawi pozdrawiam

Jeszcze możecie sprawdzić, czy przypadkiem nie macie włączonego obiegu zamkniętego. Mimo wyłączania przyciskiem klapa może się nie otwierać z powodu jakiejś awarii np z siłownikiem lub z przewodami.

u mnie ten sam problem niestety ...
stosowałem się do rad w tym temacie i nadal lipa ...
sam już nie wiem raz jest dobrze a raz nie :/

Ja juz słyszałem ze pomaga tylko wymiana nagrzewnicy bo 90% pada i dlatego taki ładny efekt mamy!!! Ja kupiłem sztukę nówkę i juz w w przyszły poniedziałek wymiana!!!

Kotlet
Kto ma ziemniaki i kapustę?
Normalnie sezon na odgrzewanie

Cytat:
Wysłany: 2006-02-08 12:55:56