| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-02-17 20:31:27
Zrobienie postojówki z diody to jakieś 1,50zł i troszkę cyny. Zero wiedzy o elektronice. Ja mam kupe diod w aucie, ostatnio nawet pomaranczowe postojowki i nikt sie jeszcze nie przyczepił. Jesli chcesz oszczedzic na prądzie - daruj sobie. Alternator daje tyle prądu, że wystarczy i na pięćset woltową żąrówę... ... na diodach portfelowo też nie zaoszczędzisz. To tylko moda, ew. biała barwa diody nie do uzyskania z postojówki w5w czynią je popularne. |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2007-02-17 20:51:30 Na elektronice to wisz-dioda zwykła daje światło skupione przez soczewke a ta ,o której nadmieniam daje bardziej rozproszone-jest wklęsła i są one przystosowane bez cynowych patentów.Przy dość częstych problemach(forum)z alternatorem może być to alternatywa.A -Cwikus to na elektronice zemby zjadł i portki spierdział |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-02-17 20:52:55
2x częściej padające żarówki i kicha z browara. |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2007-02-17 22:02:27
0,5KV
Cwikus o taką literówkę ciebie nie podejrzewałem A tak na serio To ma to sens Jest to o ok100-200 W mniej Ale trza poczekać na wytycze tych kretynów ile taka lampka ma oddawać luxów.A wtedy można zrobić sobie coś takiego i troszkę na tym zarobić (aukcje,sklepy,etc.) bo to nie to samo co postojówki. p.s. Mam nadzieję że PIS uwali ten porąbany pomysł z automatu
Chociaż w to wątpię,bo rachunek ekonomiczny jest prosty (wzrost spalania od ok.0,1-0,5l/100*ileś tam milionów aut = kupa kasy dla koalicjantów + 22% VAT z żarówek ) |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-02-17 22:35:05
Nie obrazcie sie, wiem ze kazdy sadzi po sobie w naszym kochanym kraju, ale to co powyzej napisalem o 500watowej zarowce to bylo wyszydzenie problemu ... ... i przekazanie ze z pradu alternatora teoretycznie, gdyby byla taka potrzeba, moznaby wydoić prądu dla 500 watowej zarowki. Jestem elektronikiem z wykszt i zawodu wiec teksty o zębach prosze sobie odstawic.
A teraz pomysl o czym piszesz, pomysl o kosztach takiej zarowki, roznicy cenowej miedzy taka a normalna i ilosci kilometrow, jakie sa potrzebne do przejechania aby w ogole ja sobie zwrocic. Gwarantuje, ze nawet z elektroniką żarówka diodowa prędzej padnie od wahania napięć i natężeń prądu w instalacji niz zdarzy sie zwrocic lub dac o zgrozo cos na siebie zarobic. Oswietlenie diodowe ma sens TYLKO i wylacznie w przypadku oswietlenia awaryjnego i postojowego gdy nie pracuje alternator.
A ja tam jestem za, nie za oddawaniem im pieniedzy a za byciem widocznym na drodze, nic mnie tak nie denerwuje jak malo widoczny samochod na drodze. [ wiadomość edytowana przez: Cwikus dnia 2007-02-17 22:38:36 ] |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-02-17 22:54:03 Cwikus - rąbnąłeś się i zamiast 500-watowej napisałeś 500-woltowej i stąd te docinki
Wg mnie diody to gadżet nie warty zachodu, jedyne warte uwagi zastosowanie wg mnie to podświetlenie niektórych regulatorów - czasu wycieraczek i podświetlenia wskaźników oraz zasięgu świateł, bo tam oryginalnie siedzą jakieś dziwne żarówki w zielonych kondonach. Eweentualnie można porobić diodowe ozdóbki tu i ówdzie, podświetlić schowek w podłokietniku. Aha - ja mam diodowe podświetlenie klamek wewnętrznych z tyłu, by nie musieć ciągle odpowiadać pasażerom na pytanie 'gdzie to się otwiera' podczas nocnych podróży. Rozwiązanie to jest jak najbardziej sensowne. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-02-17 22:58:45
ja za to jestem ciekaw jak sie sprawuja te zarowki dyfuzjne czy jakies tam tzn o kacie swiecenia bliskim 180st do podswietlenia zegarow? bo jakos mi sie nie chce wierzyc ze te diody rozpraszaja rownie dobrze jak zwykla zarowka..takie rzeczy to tylko w erze ale jesli ktos uzyl takich diodowych zamiennikow w5w zeby nie trzeba bylo kombinowac z dodatkowym diodkami dla rownomiernego podswietlenia to chetnie zobacze efekt |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-02-17 23:16:23
A to nie strybiłem faktycznie, % robią swoje
I do tego sluza diody ![]() |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-02-17 23:59:07
U mnie były ale niezobaczysz bo sie popałily przeca one sa na 12v a ład jest ok 14v a wytrzymały kiela 3 miechy
i koszty ...5zł szt |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-02-18 00:16:03 ja mam diody w postojówkach oraz w podświetleniu rejestracji...
lepiej wyglądają niż zwykłe żarówki...
narazie mi się nie przepaliła żadna... są to super fluxy białe... pozdro |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-02-18 12:05:46
pojęcie względne
i na białe to to nie wygląda
nawet na żywo |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-02-18 12:31:58 Moj kolega miał w swoim aucie białe diody za postojówki, a glinierze przy kontroli uparli sie, ze jest niebieska poświata i zabrali dowód rejestracyjny :/
A co do pomysłu jazdy cały rok na światłach to jestem zdecydowanie "za" Pozdr. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-02-18 13:29:27 przy oświetleniu żarowym światło białe będzie subiektywnie odbierane jako niebieskie.
Żeby zrobić zdjęcie dobrze oddające kolor światla trzeba w aparacie zablokować balans bieli na pozycji światło sloneczne, wówczas kolor źródeł światła będzie na fotce taki jak w rzeczywistości. |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-02-18 14:19:37
ma lekko niecieskawo- różowo- xenonową poświatę.... mnie się podobuje, a wiadomo gust jest jak d..... pozdro [ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2007-02-18 14:21:53 ] |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-02-18 14:21:17
a ja byłem wczoraj na przeglądzie mercedesem, w którym mam takie diody w postojach oraz podświetleniu rejestracji... gość się spytał co to jest, powiedziałem białe diody, żadnych problemów nie robił
pozdro |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2007-02-18 22:30:13 Dzisiaj załozyłem Fluxy 10mm w miejsce zarówek postojowych. Mają lekko niebieską poswiate przechodzącą w fiolet. Wyglada fajnie. Dodatkowo dołozylem białe fluxy w budziki... w sumie mam juz ich 15.. i jest SUPER!!!! Bede kombinował z tylnymi lampami jak bedzie chwila czasu. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-02-18 22:57:45
|
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-02-19 10:12:01 ja tez bym chciał zobaczyć jak te zegary teraz wyglądają |