Rozrząd 1.8 td

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Podobno do sierpnia 1997 roku w 1.8 td rozrząd powinno wymieniać się co 60tys. Po sierpniu 1997 roku wprowadzono modyfikacje w silniku i wymiane rozrzadu wydluzono do 105tys. Czy ktos sie orientuje jakie modyfikacje były wprowadzone? Bo ja mam wlasnie auto Z pazdzienika 1997 i nie wiem kiedy mam zmienic rozrzad. Moj poprzednik zmienial rozrzad co 40tys ale to chyba lekka przesada?

Jezeli producent podaje ze co 105tys to wymien w okolicy 90tys... nie ma co czekac do ostatniego km na zmiane, bo moze to byc o jeden km za daleko :/

No dobrze , wiem że lepiej wymienić wcześniej bo to zależy jeszcze jakiej marki użyte były części, a tego nie wiem. W tym momencie mam zrobione 50 tys. Czy przy wymianie rozrządu reguluje sie luzy zaworowe? Czy może to wpłynąc na poprawe odpalania zimnego silnika?

97td co ile mam wymieniać bo troche zdurniałem po tych wypowiedziach

ja wymieniam co 60 tysiecy, nie ma co ufać książce.Tylko,że w 1.8 TD kosztowna jest wymiana...bardzo kosztowna

tzn. ile cie wyniosła?
a czym sie różni rozrząd tego z 97r. a tego z 95r?

Cytat:
2007-02-19 18:16:13, Kleszczak pisze:
tzn. ile cie wyniosła? a czym sie różni rozrząd tego z 97r. a tego z 95r?

moze jakis wytrzymalszy pasek zaczeli wkladac.

Nic nie zaczęli wkładać. Wymienia się co 60 tys. i to jest już z tolerancją producenta. Oczywiście na markowe podzespoły. A tak na marginesie Contitech nie jest taki zły, ale to pewnie zależy od lokalizacji fabryki, chiny, germany itp. Po ok 65 tys. były u mnie wyraźne napisy na paskach, żadnych pęknięć, oderwanych ząbków itp. W opinii mechanika rzadko spotykane wśród podróbek.

Cytat:
2007-02-19 18:18:54, Pre100n pisze:
moze jakis wytrzymalszy pasek zaczeli wkladac.

no a jak sobie kupie na allegro taki Contitech to czym będzie sie różnił od tego co jest po 97r.?
Przeczież silniki są takie same.

pasek zakładam zawsze firmy Gates. Za kompletną wymiane "rozrządu "zapłaciłem 900 zł z tego 700 części. W ASO Forda 1300 zł!

Przepłaciłeś

Cytat:
Za kompletną wymiane "rozrządu "zapłaciłem 900 zł z tego 700 części. W ASO Forda 1300 zł!

A gdzieś ty to wymieniał!!!!!!!!!!!!!!?????????????????
Ja za oryginały z robotą dałem 786 zet. W cenie było jeszcze klika innych drobnych rzeczy....

ja za wymiane paska rozrządu , rolek,pompy wodnej, wszystkich filtrów i oleju wraz z olejem i robocizna dałem 700zł