Przekaźnik Engine Control

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Takie małe pytanie mam.
Samochód (essi MK5) po wymianie akumulatora nie odpala - rozrusznik nie kręci. Jak pchnę essiego to odpala bez problemów i wszystko inne też działa jak należy. Sprawdziłem przekaźniki i tak: wymontowałem przekaźnik (duży zielony) z napisem Engine Control. Sprawdziłem go miernikiem i okazało się, że na jednej z nóżek niema przejścia.
Chciałbym poznać Waszą opinię - czy to jest przyczyna tego, że essi nie pali? Pytam, bo jak się okazało, ten przekaźnik kosztuje "tylko" 145 zl i dostepny jest tylko na zamówienie, więc niekoniecznie chciałbym wywalać pieniądze w błoto. Słyszałem też, że inny przekaźnik również może odpowiadać za odpalenie autka z kluczyka.
Dodam jeszcze, że automat rozrusznika wygląda na zdrowy.

sprawdz czy idzie go odpalic na krótko (zewrzeć 2 styki w rozruszniku), jeżeli tak to ja bym się nie bawił, pociągną kabelki i zamontował guzik w kabinie (20 minut roboty ).

Mam tak od jakiegoś roku i nie ma z tym żadnych problemów.

a może jakiś bezpiecznik sie obluzował (z tych przy akumulatorze)
jesli tam coś robiłeś to być może tam jest przyczyna

Jakie masz napiecie na kostce przy cewce na srodkowym kabelku po przekreceniu kluczyka na zaplon?

"...Sprawdziłem go miernikiem i okazało się, że na jednej z nóżek niema przejścia."

Nie musi miec na wszystkich.
To jest przekaźnik a nie wielka zwora.

Cytat:
2007-02-27 20:46:59, CKsrv pisze:
Nie musi miec na wszystkich. To jest przekaźnik a nie wielka zwora.

No nie, ale podając napięcie w różnych kombinacjach obwód powinien się zamykać.

Nie sprawdzałem napięcia, ale zrobię to jutro z rańca. A jakie powinno być - standardowo 12?

Bezpieczniki są ok - wszystkie wyjąłem i przeczyściłem styki.

Do piątku dostanę nowy przekaźnik od znajomka - miejmy nadzieję, że to będzie to, a jak nie to... rozbiorę tą instalację na części pierwsze jak będzie trzeba, choć nie ukrywam, że wtedy tymbardziej bedę liczył na Waszą pomoc...

[ wiadomość edytowana przez: rnarloch dnia 2007-02-27 21:56:44 ]

[ wiadomość edytowana przez: rnarloch dnia 2007-02-27 21:57:48 ]