| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-03-07 22:48:19 Witam
Miałem dzisiaj przygode z autem, gdy nie chciało mi zapalić, ale po kilku godzinach szukania okazalo sie, ze przepalony byl bezpiecznik pompy paliwa. Gdy uruchomiłem auto pojechałem zatankować benzyne, bo w mojej instalacji LPG musze odpalac na PB i czekac az sie silnik zagrzeje. Zrobiłem krótką traske (ok.50km) i pozniej na benzynie tylko odpalal, ale przy przegazowaniu gasł. No i zapaliła się rezerwa. Więc mam coś nieszczelnego w układzie paliwowym i tu moje pytanie: czy moge jakiś czas tak jeździc, czy musze sie spieszyc z naprawą, bo zatrze mi sie pompa paliwa, albo cos podobnego? Bo mam zaplanowany wypad w góry na weekend i nie chciał bym z niego zrezygnować z powodu auta, bo na LPG da sie jezdzic. Pozdr. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-03-07 22:53:25 Jedź na serwis.
Albo wprowadź odpalanie w tryb tylko na gazie... Ale ja bym naprawił |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-03-07 23:08:25 Na serwis pojade, ale nie wiem, czy mu zrobi roznice te pare dni, bo przed weekendem chyba sie nie wyrobie :/
Pozdr. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-03-08 00:54:09 Na Twoim miejscu pojechał bym w te pędy do serwisu.
Co jak co, ale z cieknącą wachą bym nie ryzykował, tym bardziej, że jeśli nie masz odcięcia "pompy paliwnej" benzynka może Ci skutecznie wyciekać w czasie jazdy. Pozdrawiam - SpeedR |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-03-08 05:45:10
i nie daj boze rypnie mocniej a kolo przed Toba wyrzuci przez okno fajke na ulice... |
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2007-03-08 07:15:22 odepnij kabelek od pompy paliwa lub wyjmij bezpiecznik, uruchamial na lpg i mozna jezdzic |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2007-03-08 08:04:02
Pomysł dobry. Tylko robertkaluza napisał "muszę odpalać na PB i czekać aż sie silnik zagrzeje" to diabli wiedzą czy może zapalić na gazie. |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-03-08 08:07:11 Mam sposob na odpalenie na LPG, zeby nie czekac az sie silnik zagrzeje. Chyba zrobie tak, ze zaraz jak odpali wyciągne bezpiecznik pompy. A co do tego, ze mi benzyna ucieknie, to nie ma problemu, bo juz cała wypłynęła :/
Pozdr. |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2007-03-08 08:21:01 Włącz zapłon bez uruchamiania silnika.
Jak masz nieszczelny układ paliwowy to po włączeniu zapłonu pompa paliwa nie przestanie pracować. Normalnie powinna się włączyć tylko na chwilę. |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2007-03-08 11:58:33 U mnie też przełącza się przy 2 tyś.obr.
Żeby odpalić na lpg dołożyłem przełącznik do puszki z elektroniką. Połączony równolegle z stykami przekaźnika który zaskakuje po przekroczeni obrotów. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-03-08 13:19:08 Jeżeli już chcesz wykastrować pompę... To odłącz też zasilanie wtryskiwaczy... Bo je zniszczysz... Będą ssały na sucho |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-03-08 18:16:56
TO CO ?? znaczy ze mam zjechaną pompe ?? bo jak otworze siedzenie to slychac jak sie kręci - co prawda przy wlaczeniu zaplonu buczy glosno przez 1-2 sek ale tak poza to caly czas pracuje...tak powinno byc czy nie - bo szukam przyczyny muła mojej maszyny (20 sek 0-100km/h) |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-03-08 22:01:57 No i dziwne rzeczy sie dzieją, bo rano wsiadłem do auta, a w baku znowu była benzyna chyba wskazowka miała wczoraj zły dzień .
Byłem u mechanika i to wina pompy paliwa - po prostu sie zepsuła. Co do instalacji LPG, to moją da sie przełączyć trzymając przycisk z gazu wciśnięty przez ok. 15s - wtedy na wyłączonym silniku przełącza się na gaz. Pozdr. |