Dużo pali - Omega C

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam mały problem: Omega B po liftingu 2000r. 2.5 benzyna, manual. Średnie spalanie nie spada poniżej 13l./100km. Po trasie do Opola i spowrotem śr. predkość 120km i bez "deptania" wyszło 13,2. Auto praktycznie nie widzi korków, i jest raczej traktowane z lekką i średnio lekką nogą. Znajomy ma identyczną tylko 3.0 i na komputerze ma 10,7. Co może być powodem tam wysokiego spalania? Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

[ wiadomość edytowana przez: Gvs dnia 2007-02-16 16:17:47 ]

Powodem jest 2,5V6

3,0V6 pali po prostu mniej, choć 2,5V6 przy opisanej przez ciebie trasie powinno spalić troche mniej.
No i jeszce sprawa płynności jazdy może twój znajomy jeździ płynniej.

Poza tym 13L/100 to też żaden szok przecież Oma to nie auto do bicia rekordów jazdy na kropelce.

Witam, zapomniałem dodać: tak sie składa że akurat sąsiad ma 2.5 tylko w B 97r., i jemu tali 11,2 średnio i ja miałem kiedyś 2.5 94r. B sedan i talila 11,5. Wydaje mi się że powinna palić okolo 1,5l mniej.

Nie słuchaj porad typu "Powodem jest 2,5V6" tylko zacznij od najprostszych rzeczy typu świece, może kable. Zobacz też filtr powietrza. Może warto zobaczyć pod auto, czy nie uderzyłeś katalizatorem, a bebechy kata lubią zapychać wydech. Kombinuj spokojnie
Pozdrawiam.

Sprobuj jeszcze zatankowac do pelna przejchac pewna odleglosc znowu do pelana wtedy zobaczysz ile pali. W mojej kompa zawyza ok 1-2 lity wiec nie patrze na niego

kup se 2.0 16v, będzie palić 15 po tradie przy mocnej jeździe

tez slyszalem od posiadaczy ze 2,5 pali wiecej od 3.0 Osobiscie mam 3.0 w automacie komp pokazuje 13,5 do 14 ale auto jezdzi na trasie sosnowiec katowice i czesto widzi korki i czuje moja ciezka noge, za to na trasie nad morze wyszedl o dziwo 8,5 litra przy srednim 150 km/h, tankuje do pelna zwykle 65 litrow i przejezdzam na tym kolo 500 km, pozdrawiam

Cytat:
2007-02-16 23:43:47, facet_ pisze:
... na trasie nad morze wyszedl o dziwo 8,5 litra przy srednim 150 km/h...

średnie 150 km/h
pozostawie bez komentarza...

yyyy duzo czy malo bo chyba nie kumam ? oczywiscie jechalem w nocy...

MEGA_3 - no to pozostaw bez komentarza..., a komentujesz,

ale to nie do końca na temat (sie czepiam, OK),

pod korek, z dolewką - u mnie wchodzi 75
i 200km jazdy, ale w konkretnym terenie, abo miasto, abo trasa,
i znowu pod korek z dolewką,
kalkulator i średnia obiektywna po 4 razach powtórzonych ci wyjdzie,

z autopsji - ten system działa, jeno trza być wytrwałym, konsekwentnym najlepiej na tej samej stacji (różne dystrybutory też ściemniają!),

w przypadku busów jeszcze "bujankę" stosowałem - ropa się pieni przy nalewaniu, po bujaniu ok.10l wchodzilo więcej, przy benzynie nie trzeba aż tak bardzo kombinować.

pozdrawiam/mpaolos

aaa.
ps. nie patrz na kompa, to temat rzeka (jak zrobić by prawdę Ci mówił), osobiście kompa skonfigurowałem tak, że na gazie myli się o 1 litr na 100, ale jedynie "pod korek" prawdę Ci powie o spalaniu, reszta to statystyka

[ wiadomość edytowana przez: mpaolos dnia 2007-02-17 00:17:57 ]

Moja pali w mieście 13,6.
Na trasie do 160 km/h 11,5.
Pzdr

Cytat:
2007-02-17 00:10:05, mpaolos pisze:
MEGA_3 - no to pozostaw bez komentarza..., a komentujesz,

sie odezwał bo nie wytrzymał ale komentować bzdur nie komentuje

a ja i owszem bo kolega chyba pojęcia pomylił... albo nad to morze to w niemczech autobanem zapinał no ale w tym przypadku to nie za 8,5 litra

średnia 150 wymusza jazdę ciągłą ponad 200 bez jednego zatrzymania - omega w takich warunkach pali 20+ no i myślę, ze po godzinie takiej pogoni byś ją ugotował

tak tak taka srednia ciezko utrzymac

Cytat:
tankuje do pelna zwykle 65 litrow i przejezdzam na tym kolo 500 km, pozdrawiam

I wychodzi 13

6 litrów pali moje evo.

Cytat:
6 litrów pali moje evo.

To ja zbieram na EVO

Cytat:
2007-02-17 08:50:13, PiotrS pisze:
6 litrów pali moje evo.

na ile km ? albo na ile minut ;D

Cytat:
2007-02-17 01:54:39, dARTi pisze:
sie odezwał bo nie wytrzymał ale komentować bzdur nie komentuje a ja i owszem bo kolega chyba pojęcia pomylił... albo nad to morze to w niemczech autobanem zapinał no ale w tym przypadku to nie za 8,5 litra średnia 150 wymusza jazdę ciągłą ponad 200 bez jednego zatrzymania - omega w takich warunkach pali 20+ no i myślę, ze po godzinie takiej pogoni byś ją ugotował

Hola hola

Koledze pewnie chodziło o to, że średnio jechał 150km/h i nie więcej a nie zrobił srędnią 150km/h tylko źle to ujął.

Cytat:
2007-02-17 14:17:31, jorgi pisze:
na ile km ? albo na ile minut ;D

Cały czas tak mi pali cud nie auto.

Cytat:
2007-02-17 19:51:59, PiotrS pisze:
Cały czas tak mi pali cud nie auto.

Oleju na 100km