Nie moge zamkac szyby!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Potrzebuje szybkiej rady!!! Pakowałem dzis auto do garażu i spuscilem na maksa sobie szybke zeby bylo dobrze widac. No i wjechalem oczywista.I tu zaczyna sie problem!!! Elektryczna szyzbka nie chce sie zamknac!!! Robi maly ruch i koniec! Czy to wina mrozu ? Czy cos sie zepsulo? Prosze o pomoc bo w poniedzialek wioze dzieci do Poznania!!!

u mnie bylo podobnie,winna byla gumowa prowadnica ktora sie zsunela-jak mialem opuszczona szybe i mocniej zamknolem drzwi to zeskakiwala-wystarczylo odkrecic boczek i wsadzic gume na miejsce

Cytat:
Robi maly ruch i koniec!

Czyli elektryka jest sprawna a wybija układ przeciążeniowy bo szyba natrafia na jakiś opór - a nie da się jej złapać palcami i ciągnąć przy włączonym podnoszeniu??

ja mam ten sam problem tylko ze szyby sa manualne. guma na prowadnicy jest ok znaczy sie nie wypadla ani nic. szyba jak ja podnosze "pochyla" sie ku przodowi i sie klinuje. co mozna na to poradzic?
pozdrawiam

Cytat:
2007-02-24 22:51:11, Baker81 pisze:
ja mam ten sam problem tylko ze szyby sa manualne. guma na prowadnicy jest ok znaczy sie nie wypadla ani nic. szyba jak ja podnosze "pochyla" sie ku przodowi i sie klinuje. co mozna na to poradzic? pozdrawiam

Trzeba rozebrać drzwi - mechanizm podnoszenia ma śruby regulacyjne. Trzeba popuścić śruby - przesunąć całą szybę do tyłu i ponownie dokręcić śruby

Miałem podobny problem z podnoszeniem manualnym szyby w swoim „essim” nie mogłem domknąć szyby , niestety po zdjęciu tapicerki okazało się że padł mechanizm podnoszenia szyby. Koszt zakupu używanego mechanizmu podnoszenia szyby 50 zł - naprawa we własnym zakresie.