Jak wyglada kat. z 1.8D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pytanie, a wlasciwie prosbe, czy moze mi ktos wyslac zdjecie jak wyglada kat. w tymze dieselku...

Lub innaczej... ile jest tlumikow?? Dwa??

jest katalizator i dwa tłumiki

były wersje z katem i dwoma tłumikami
ale były również wersje z trzema tłumikami - ten trzeci /a raczej pierwszy/ jest w miejscu kata

Tutaj obrazek/rysunek
Pierwsza puszka od lewej.
Jakby co to mam sprawny na zbyciu

Cytat:
2007-02-26 19:35:42, slawas1 pisze:
były wersje z katem i dwoma tłumikami ale były również wersje z trzema tłumikami - ten trzeci /a raczej pierwszy/ jest w miejscu kata

A ze zdjęcia diesel_power wynika, że ja mam tylko kat. i końcowy tłumik. Może ten mój kat. ma tylko kształt kat. a jest pierwszym tłumikiem, albo i takie wresje były- bo wydech mam jeszcze orginalny, nic nie spawany prócz końcówki.

No wlasnie, tylko pytanie czy jesli to by byly 3 tlumiki to ten pierwszy tez jest taki maly i w kszalcie jak kat, czy nie??Oto pytanie

Wiec szukalem schematow na bosalu i z tego co widzialem to tak:
a)jesli sa 3 tlumiki to ten 1 od silnika wyglada jak normalny wydech a nie jak kat,
b)sa dwa tlumiki i kuniec,
c)albo jeszcze sa dwa tlumiki i kat, no i kat wyglada jak kat, tylko ze jest kata kilka wersji, zalezy od silnika...

tutaj są chyba wszystkie możliwości dla 1.8 D niedoładowanego w budzie hatchbacka. Troche tego jest. Kata dość łatwo odróżnić od tłumika
Nie mam cyfry i cieżko mi zrobić zdjęcie -podeślij swojego od spodu to Ci powiem co to jest. Bo chyba chodzi o identyfikację?
U mnie katalizator był w nienagannym stanie po 15 latach pracy, ale poszedł w odstawkę, bo dwururkę urwałem, a ta do wersji "z" była droższa o wiele od tej z wersji "bez" i to razem z tłumikiem pierwszym.

Wiem, wiem wlasnie tam szukalem ...na tych foto widac roznice, jak bede mial czas wejsc pod auto(moze w weekend)to podesle fotki to sie zobaczy...