Ogrzewanie tylniej szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przerzucilem cale archiwum i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie:

Nie dziala mi ogrzewanie tylniej szyby...
Wciskam przycisk slysze cykniecie przekaznika ale dioda na przycisku sie nie zapala szyba ani lusterka sie nie podgrzewaja

wina przycisku wykluczona bo byl podmieniany inny i tez nic z tego

styki w klapie wyczyszczone 3 razy wyjete tez i sprawdzone kabelki tam

teraz rzecz ktora mnie wyroznia od calej reszty postow i ktora sklonila mnie do napisania wlasnego postu

czasem jezdzac po jakis bezdrozach nagle zalaczy mi sie podgrzewanie i swieci dioda i szyba grzeje !! wtedy moge sobie spokojnie wlaczyc wylaczyc i tak sobie jechac... ostatnio chcialem sprawdzic i dziwnym trafem tez mi sie zalaczylo...ale sa to bardzo sporadyczne przypadki
i np nastepnego dnia jak wyjezdzam to juz nie ma sily podgrzewanie nie dziala...

czy ktos moze ma jakis pomysl jak mozna temu zaradzic ?

Śmierdzi mi tu brakiem masy na klapie... (masa to zawiasy klapy) Tez tak mialem,ze gdy po jakichs wertepach jechalem to zaczynalo dzialac...

Cytat:
2007-12-11 19:42:16, falcon0 pisze:
Śmierdzi mi tu brakiem masy na klapie... (masa to zawiasy klapy) Tez tak mialem,ze gdy po jakichs wertepach jechalem to zaczynalo dzialac...

podejrzewam to samo...

teraz pytanie bo wymyslilem ze mase poprowadze sobie kabelkiem jakos elegancko.. ale pytanie gdzie ja pozniej podlaczyc aby dzialalo ?
dolutowac ja do jednego z tych kabelkow ktory bezposrdnio wchodzi w szybe?

A sprawdzałeś kable przy tej kostce z bolcami na klapie? tam lubi się urwać kabelek... Pozatym sprawdziłbym kable od wyłącznika do skrzynki lub/i skrzynkę bezp.

Sprawdziłbym czy na bezpieczniku jest napięcie - jak nie ma to najprawdopodobniej skrzynka bezp.
Jak tak miałem. Objaw też podobny - na wybojach potrzęsie i styk jest, a po chwili nie ma.

A gdyby to miała być kostka z tyłu to dioda by się paliła i lusterka (oraz ewent. spryskiwacze) by grzały. A jak by nie było masy na klapie to wycieraczka nie będzie działać.

tak kable przy skrzynce sprawdzone ... wyciagniete poczyszczone zalozone od nowa..

no wlasnie dioda sie nie pali a w archiwum wszystkim sie palila...
dobra glupie pytanie wyciagam bezpiecznik i wkladam tam miernik i wtedy rozumiem powinien byc prad jak nie ma to zimne luty ?
wycieraczka chodzi az milo

Cytat:
no wlasnie dioda sie nie pali a w archiwum wszystkim sie palila...

u nie się też nie świeciła, a przekażnik "pykał" przy włączaniu

Cytat:
tak kable przy skrzynce sprawdzone ... wyciagniete poczyszczone zalozone od nowa.

to bym wykluczył i nie widziałem na forum żeby ktoś miał problem samymi wtyczkami

Cytat:
dobra glupie pytanie wyciagam bezpiecznik i wkladam tam miernik i wtedy rozumiem powinien byc prad jak nie ma to zimne luty ?

Tak, ze schematu wynika, że najpierw jest bezpiecznik potem przekaźnik, a ja bez wyjmowania sprawdzałem bo mam bezpieczniki, które mają "okienka" od góry. Można rozebrać jeden, wsadzić samą blaszkę i na niej zmierzyć. Między bezpiecznikiem, a masą powinno być 12V

Jak będzie napięcie na bezpieczniku to sprawdź przekaźnik.

[ wiadomość edytowana przez: gRRuby dnia 2007-12-12 01:22:37 ]

Ja się podłączę pod temat...ogrzewanie tylnej szyby mi nie działa, lampka nie świeci się ale przekaźnik "pyka" a wycieraczka chodzi jak chce...tzn raz jest raz nie...chodzi sporadycznie...

Czy to zatem oznaczac może brak masy na klapie?

na bezpieczniku nie ma zadnego pradu ;/

ech chyba trzeba bedzie zrobic obejscie skrzynki

Możesz jeszcze sprawdzić napięcie na przekaźniku - duży, szary przekaźnik R5 odpowiada za ogrzewanie tylnej szyby i lusterek.
Ale jak niema na bezpieczniku to raczej skrzynka do przelutowania.

Cytat:
Ja się podłączę pod temat...ogrzewanie tylnej szyby mi nie działa, lampka nie świeci się ale przekaźnik "pyka" a wycieraczka chodzi jak chce...tzn raz jest raz nie...chodzi sporadycznie...

Czy to zatem oznaczac może brak masy na klapie?

Może masz oba problemy
Podłącz kablem masę na klapę i będziesz miał jasność, przeczyść też te styki na klapie. Jak wycieraczka zacznie chodzić normalnie to zobacz co z grzaniem szyby, ale może to być przypadek i to osobna sprawa.

[ wiadomość edytowana przez: gRRuby dnia 2007-12-12 15:23:49 ]

przelutowalem skrzyneczke - wprawdzie tylko po wierzchu i wszystko pieknie działa