MotoNews.pl

Problemy z radiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam następujący problem: po załączeniu silnika przy włączonym radiu w głośnikach słychać oprócz muzyki zakłócenia narastające wraz ze wzrostem prędkości obrotowej. Kiedy silnik jest wyłączony wszystko jest ok. Radio nie jest wysokiej klasy (Satellite), ale w poprzednim Poldku (1,5GLE 92r) wszystko było ok. Czy da się coś z tym zrobić (filtr na zasilanie nie pomaga)? Czy wymieniając radio na np. Blaupunkt pozbędę się tego problemu?? Dodam, że aktualnie eksploatuję 1,6GSI.

Chyba Ci nie pomoge, ale może pociesze... ja mam podobny problem. W moim radiu nie ma zakłucen, radio mam jakiejs dziwnej firmy... macrom(podobno dobra marka kilka lat temu ), pojawiają się natomiast we wzmacniaczu(jego marki nnie wymienie, bo to chyba "no name"). Z tego powodu słysze "wycie" w głośnikach z tyłu, podobno to denerwujące. Ja sie już przyzwyczaiłem. Myślałem właśnie o filtrze, ale mówisz że to nic nie da?

A kondensatory przeciwzakłóceniowe macie pozakładane? Bo to mi wygląda na zakłócenia od alternatora lub zapłonu.

Postaraj sie zlokalizować źródło emisji zakłuceń, u mnie to był wentylator, i w jego obwód zasilający podłącz zwykły kondensator. W twoim wypadku może być ( jeśli nie napewno), kondesator przy alternatorze może byc padnięty, jeśli wogule jest. więc kup taki kondensato w sklepie, Powinni mieć np od aparatu zapłonowego i podłącz kabelek z niego wychodzący do śrubki + na alternatorze a sam kondesator przykreć do obudowy alternatora. I to chyba na tyle

Cytat:
2003-07-09 23:10:40, Jojo pisze:
Postaraj sie zlokalizować źródło emisji zakłuceń...

Istotne to zlokalizowanie, czy Twoj patent, moge zalozyc w kazdym przypadku?
U mnie to chyba jest elektronika od zaplonu.

Cytat:
Istotne to zlokalizowanie, czy Twoj patent, moge zalozyc w kazdym przypadku?
U mnie to chyba jest elektronika od zaplonu.

jesli to elektronika zapłonu to filtr powinien pomóc, przynajmiej mi w malcu, pomógł, a w poldku filtr nie pomagał na zakłucenia wywoływane przez wentylator dopiero zwykły kondensator dał rade.
Przypomniało mi się że u mnie to jak chodziła dmuchawa to radio gubiło fale i szumiało.

Jednak to chyba nienormalne w plusie. Ja na Twoim miejscu najpierw udałbym sie do elektryka, żeby na to rzucił okiem.

a może antena jest skopana!
Pytanie czy zakłócenia są tylko przy odbiorze stacji radiowych? i czy przy odtwarzaniu tapea i CD, bo jeśli tylko wariant 1 to 100% antena nie ma ekranu gdzieś tam! lub kabel antenowy bez ekranu!

Wiesz co Wala - chyba masz rację. W jednym miejscu zaraz przy radiu urwała mi się antena i ją po prostu przylutowałem i zaizolowałem. Było Ok po czym znowu mi się urwała i znowu ją przylutowałem ale znowu zacząło gwizdać. Pytanie jest więc następujące: w jaki sposób mam zaekranować przylutowaną antenę?

Ja na twoim miejscu kupiłbym nową wtyczkę do radia, wywalił ten kawałek który przylutowałeś i wstawił tam poprostu tą wtyczkę. Tylko nie mów że kabla nie starczy, bo wiem, jak go się wyciągnie to nawet do oparcia fotela dojedziesz nim, wiem bo sam tak robiłem jak wyjmowałem radio a nie chciałem odczepiać kabli.

Tak, tylko że mam radio na kieszeń i ta antena jest przylutowana tuż przy samej szpilce przy kieszeni. Czyli teraz mam tak: radio-złącza( szpilki łączące radio z kieszenią)-lut(tuż przy kieszeni)-kawałek kabla antenowego-złącze antenowe-instalacja antenowa samochodowa.

zobacz czy kabel antenowy nie leci ci gdzies obok cewki zaplonowej, przerywacza itp.Albo nie przeplata sie z kablem lecacym do obrotomierza.Jezeli masz takie objawy zawsze to trzeba filtrowac zasilanie.Daj na zasilanie kondendsator elektrolityczny (jakis duzy np.3300uF).

Chyba jednak będzie to wina jakiegoś styku radia z kieszenią, bo gdy poruszam radiem w kieszeni, to natężenie tego zakłócenia się zmienia. Tak to jest jak się ma gó....e radio.

najprostrza metoda na ekran! kabel owinąć taśmą izolacyjną! następnie sreberkiem od czekolady i folią aluminiową! i delikatnie taśmą aby się nie rozleciało to wszystko! i gotowe!

WALA ma racje...a tak od siebie to dobrze by bylo jaszcze tak zrobiony ekran podlaczyc z masa samochodu

I to połączenie ekranu z masą samochodu będzie chyba ostatnią czynnością jaką zrobię przy tym radiu.

odkopuje

pora przyszła zainstalowania jakiegoś radia do Borka, problem może znany może nie, poprostu radio nie wchodzi do końca, opiera się o obudowę nagrzewnicy, radio wystaje jakiś 1cm, szukałem na allegro ale nie moge znalezdz żadnego uniwersalnego dystansu, miał ktoś taki banalny problem? jak sobie poradziliście? wiem że najlepiej byłoby zmienic radio

Owszem są takie dystanse - musisz poszukać cierpliwie na Allegro, miałem nawet taki w domu.

ok, daj znac jak byś znalazł, chciałbym zobaczyc jak to wygląda, myślałem nad zrobieniem ze sklejki potem obic jakimś materiałem, ale estetyczniej wyglądało by coś gotowego

witam
często bywam na giełdzie RTV w krakowie i pare radyjek już miałem w obecnym polonezie jak i poprzednim,w żadnym nie było problemu "odgłosów od obrotów".Natomiast moge powiedzieć jedno,fabryczna instalacja nadaje sie do wy... Warto kupić kawałek porządnego kabla i podłączyć + prosto z aku,takie jest moje zdanie gdyż na fabrycznej instalacji przy czterech głośnikach radia (na ogół 4*40W) przy głośniejszej muzie sie poprostu wyłanczały,po założeniu nowych kabli problem znikł.
Oczywiście tak samo gruby przewód musi być na + jak i na masie.
Pozdrawiam