XENONY - Wasze opinie (omega B 97)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, wiem, że temat był juz poruszany, ale pomyślałem, że zapytam na nowo, może ktoś ma świeższe doświadczenia.

Chodzi o to, że pare miesięcy temu kupiłem "super" soczewkowe lampy firmy depo... nie dość, że świecą jakby chciały a nie mogły to z jednej lampy odpada chrom w środku. No i zdecydowałem sie na xenony, ale zanim kupię chciałbym Was zapytać czy rzeczywiście warto? Chiałbym też, jeśli to możliwe zobaczyć prawdziwe Wasze zdjęcia porównujące zwykłe światła od xenonów.

I na koniec, na allegro widze tych lamp troszke w cenach 1600-1900zl, chyba uzywane. Wiecie może ile nowe kosztują, bo nie wiem czy się ładować w używane? I jeśli już kupię to wystarczy te reflektory tylko wymienić czy jeszcze jakies bajery muszę zmieniać?

Z góry dzięki

[ wiadomość edytowana przez: zYx dnia 2006-12-16 12:56:23 ]

Nowe Sprzedaj Omege starczy Ci na NOWE
Mozna uzywane taniej wyszarpac za okolo 1300zł.
A czy warto?? Jak nie masz na co wywalic 1500zł to warto. La bym wolal ladne 17''

Podepnę się do tematu ksenonów. Poważnie zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego: ksenony z oprawką H1 do swojej Omegi z reflektorami soczewkowymi Helli. Pewnie pokuszę się o zamontowanie spryskiwaczy reflektorów. Wiem, że nie będę miał układu samopoziomowania reflektorów, ani nawet nivomatu. Ponieważ układ jest dość trywialny w montażu, liczę się z tym, że przed przeglądem będę musiał wymienić palniki na żarówki i przepiąć kabel z wejścia przetwornicy na żarówkę. Ze względów finansowych montaż używanych, oryginalnych kompletów lamp raczej odpada. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z podanymi przeze mnie lub podobnymi ksenonami, montowanymi w miejsce żarówek H1?

17" już mam ;p (profil)

Moze jakieś konkrety?

Doświadczenia z montowaniem takiego zestawu nie mam, natomiast mój kuzyn już trzykrotniekrotnie przerabiał lampy ze swoich busów (T4) na ksenony. Z tego co mi mówił to lepiej odkupić jakiś zestaw soczewkowych bi-xenonów (np. z Mercedesa S lub E klasy, BMki 5 czy 7). Jest tego sporo na allegro,można trafić w całkiem przystępnych cenach. W przypadku takiego zestawu zastanawiam się właśnie jak to jest z temperaturą (nie tylko chłodzenie z zew. - spryskiwacza), ale co ze środkiem lampy? Nie wiem,bo jak mówiłem - nie miałem nigdy okazji "operować" przy takim zestawie i sprawdzić empirycznie jak to działa. Zastanawiam się, czy to nie jest taki trochę "pół-środek", ostatecznie chyba niewiele tańszy. Może warto podzwonić po firmach zajmującymi się przeróbkami i popytać (np. do ekipy którą opiszę poniżej)? Napewno ktoś będzie w stanie się wypowiedzieć na ten temat podpierając się własnymi doświadczeniamu.
Dodam jeszcze, że w przypadku mojego kuzyna za każdym razem kupował nowe lampy (żeby lustra jak najlepiej spełniały swoją funkcję),wysyłał szkła do kolesia zajmującego się ich wypolerowaniem na "gładko" - jak szyba (wydaje mi się że można go gdzieś namierzyć poprzez allegro) i na koniec jeszcze w inne miejsce, do "znanej" w branży ekipy zajmującej się przerobieniem lapmy - czyli zrobieniem miejsca i zamocowaniem soczewek oraz ustawieniem poziomu świecenia. Nadmienię, że robią to profesjonalnie i estetycznie, tak że całość i ładnie wygląda i wszystko poprawnie funkcjonuje. Nie pamiętam w tej chwili nazwy firmy (przerabiają tego mnóstwo,także motocylke) - w razie potrzeby mogę się dokładnie dowiedzieć.
Pozdrawiam,
Eryk

Mnie nie ma w polsce i nie mam czasu za bardzo, wole kupić i wymienić

Witam, ja mam zamontowane takie ksenony z tej aukcji http://www.allegro.pl/item139023378_xenon_h1_8000k_bez_przer_lamp_12mies_gwar_xenony.html , swieca bardzo dobrze, na tej aukcji jest zdjecie jak je na scianie widac i jest to zgodne z prawda, ja wczesniej mialem zarowki h1 vision plus, po zalozeniu tych ksenonowych jest duza roznica na korzysc ksenonow, zauwazylem tylko, ze na slabym akumulatorze podczas wlaczania tych ksenonow (za pierwszym razem danego dnia) czasem resetowal mi sie climatronic, jak akumulator dobry to jest ok, mam tez wrazenie, ze czasem mignie raz jedna lampa raz druga na ulamek sekundy, nie wiem przez co to. Podczas jazdy w deszczu slabo swieca ja kupilem te 8000 k, trzeba bylo 6000 kupic to moze w deszczu byloby lepiej.
Pozdrawiam

spryskiwacze nie są od chłodzenia lampy, tylko od jej mycia
mam kilka fotek jak świeci ksenon, ale nie wiem jak je wpakować na forum

[ wiadomość edytowana przez: czacha dnia 2006-12-16 17:16:52 ]

[ wiadomość edytowana przez: czacha dnia 2006-12-16 17:17:16 ]

Cytat:
2006-12-16 17:13:55, czacha pisze:
spryskiwacze nie są od chłodzenia lampy, tylko od jej mycia mam kilka fotek jak świeci ksenon, ale nie wiem jak je wpakować na forum [ wiadomość edytowana przez: czacha dnia 2006-12-16 17:16:52 ] [ wiadomość edytowana przez: czacha dnia 2006-12-16 17:17:16 ]

Wyslij mi na maila: zyx@uiq.pl a ja je wstawie na swoj serwer, ok?

już wysłałem

Cytat:
2006-12-16 17:13:55, czacha pisze:
spryskiwacze nie są od chłodzenia lampy, tylko od jej mycia mam kilka fotek jak świeci ksenon, ale nie wiem jak je wpakować na forum [ wiadomość edytowana przez: czacha dnia 2006-12-16 17:16:52 ] [ wiadomość edytowana przez: czacha dnia 2006-12-16 17:17:16 ]

Z tym chłodzeniem to możlwie że już sam sobie uroiłem, w każdym razie pamiętam że kyzun mówił, że spryskiwacze są ważne i coś na temat za wysokiej temp. więc prawdobodonie zmontowałem sobię wątki 2in1

może kuzynowi chodziło o temperature barwy, sa różne 4300K, 6000K, 8000K im wyższa tym bardziej niebieskie masz światło.

Cytat:
2006-12-17 10:24:40, sawi pisze:
może kuzynowi chodziło o temperature barwy, sa różne 4300K, 6000K, 8000K im wyższa tym bardziej niebieskie masz światło.

Nie nie, aż tak to nie popierdoliłem rozróżniam temp. barw, i to wsumie i więcej tym bardziej "fioletowe"

Ok, ostatnie pytanie: czy oprócz wymiany samych reflektorów to trzeba jeszcze dokonywać jakichś zmian w podłączeniach itp?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=151928613 a co myslicie o tych xenonach?? moze ktos ma juz zamontowane takie lampy??

Cytat:
2006-12-29 09:35:10, arieleb pisze:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=151928613 a co myslicie o tych xenonach?? moze ktos ma juz zamontowane takie lampy??

Fantastyczne, nie ma lepszych, po prostu rewelacja na Bałtyku, kupuj w ciemno

piękne i czarne , dla szybkich i wściekłych tylko szkoda że gówno w nocy widać, no alo to w końcu dupo soczewki

Cytat:
2006-12-29 09:35:10, arieleb pisze:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=151928613 a co myslicie o tych xenonach??

myślimy, że to nie xenony

no co Wy chcecie od tych lamp, sa naprawde bardzo ladne, jak by do mnie pasowaly to napewno juz bym je mial, wkladam zarowki niebieskie i mam piekne xenonki

Cytat:
2006-12-29 15:05:55, Brutal pisze:
no co Wy chcecie od tych lamp, sa naprawde bardzo ladne, jak by do mnie pasowaly to napewno juz bym je mial, wkladam zarowki niebieskie i mam piekne xenonki

ZDECYDOWANIE ODRADZAM!! bo sam takie mam tyle ze nie czarne, a normalne i gowno w nocy widac. Zadne z nich xenony - to tylko wurzucone pieniadze.