Podpora wału

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ponieważ przymierzam się do wyważenia wału i wymiany podpory wału zwanej potocznie "suką" dlatego pilnie poszukuję tego elementu. Czy ewentualne zamienniki (125 "kredens", "poldolot", 132) pasują? Czy muszę szukać takiej podpory od 131? Jak z resztą elementów, które przy tej okazji warto wymienić? Jeśli ktoś z listowiczów ma już doświadczenie w tej kwestii to byłbym wdzięczny za wskazówki, na co zwrócić uwagę.

Podobno kredens. Marek z Piastowa to robił

podpora pasuje z poldka i 125p, jedyna roznica moze byc nieco inny rozstaw srub mocujacych, ale dowiercic otwor w poprzeccze pdo podpora tozeden problem. zmiana podpory wymaga rozczepienia wlau na krzyzaku i odkcerenia nakretki kolnierzowej (wypadaloby dac nowa, tez od poldka)

a jak wygląda sprawa krzyżaków?? bo mam wał z argenty, w którym krzyżaki mają 21 lat i wypadało by je profilaktycznie wymienić, więc czy do tego wału będą pasowały krzyżaki z dfa,poloneza lub łady??

Marek zeznawał, że wziął krzyżak od DF.

Temat widzę "chwycił", więc pokuszę sie o jego rozszerzenie. Przymierzam się do wyważenia wału i wymiany podpory. Co jeszcze warto wymienić korzystając z okazji, że wał będzie zdemontowany? Auto ma 25 lat. Krzyżaki domyślam się. Co jeszcze? Jakie zamienniki stosować? Czy ktoś już przez to przeszedł? Kosa?

Cytat:
2004-08-09 09:52:14, neutrino33 pisze:
Temat widzę "chwycił", więc pokuszę sie o jego rozszerzenie. Przymierzam się do wyważenia wału i wymiany podpory. Co jeszcze warto wymienić korzystając z okazji, że wał będzie zdemontowany? Auto ma 25 lat. Krzyżaki domyślam się. Co jeszcze? Jakie zamienniki stosować? Czy ktoś już przez to przeszedł? Kosa?

przegubu elastycznego przy skrzyni nie zmienialem (bo nie bylo potrzeby, zawsze dobralo sie cos z posiadanych przezemnie walow)wiec nie wiem z czego moze pasowac, ale cala reszta (podpora, krzyzaki, nakretka kolnierzowa, zabezpieczenia krzyzakow) pasuja z poloneza.

potrzebuje zmienic podpore walu u siebie, wyczytalemw tym temacie ze powinna pasowac, ale dla upewnienia prosil bym zeby ktos potwierdzil. podpora z fiata 131 supermirafiori kombi jest taka sama jak w zwyklym fiacie ??? (wiem ze otwory do mocowania do podlogi sa inne)

jest taka sama. Moga byc niewielkie roznice w rozstawie nakretek w podporze (wiec byc moze bedziesz musial nieco rozwiercic otwory w belce mocujacej podpore), poza tym wszytko to samo

z otworami wiem ze bede musial walczyc,ale to nie jest problem. dzieki za info

Podpora pasuje idealnie od DF wiem bo przy wymienianiu sprzegla odrazu wymienilem podpore. faktycznie trzebabylo rozwiercic otwory bo w 131 mocowania sa troche szerzej reszta gra