Nie działa wentylator na chłodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co może być przyczyną? Termostat czy sam wentylator. Jak to zdiagnozować?
Na razie jest ciepło więc nie ma to większego znaczenia, ale idzie wiosna .
Awaria pojawiła się po ustawieniu zbieżność w Anglii, gdzie widziałem jak użyto palnika acetylenowego do ruszenia zapieczonych śrub.

Przede wszystkim sprawdź czy wentylator działa podpinając go do akumulatora. Jeżeli działa to ja stawiałbym na czójnik temperatury.

Jesli wentylator jest ok to sprawdź czujnik. Miałem podobny przypadek. Wystarczyło wykręcic czujnik wyczyścić go i jest ok, wiatrak działa))

Czesc
Sprawdz czujnik(stycznik termiczny) u mnie on znajduje sie na metalowej rurze wychodzacej z bloku do chlodnicy(ta gorna) zewrzyj te dwa piny co wystaja z tego czujnika powinien wlaczyc sie wentylator
gdy sie nie wlaczy to wina lezy po stronie wiatraka badz instalacji.

Najprawdopodobniej masz uszkodzony tzw. przelacznik wentylatora znajduje sie on na dole chlodnicy od strony silnika i jest wkrecany w chlodnice uwazaj przy wymianie bo mozna sporo plynu chlodniczego stracic. Przelacznik pasuje od mitsubishi w s-coupe i pony sa takie same. A tu masz linka gdzie mozesz go kupic:
Przelacznik wentylatora

Pokazuje tu takze zdjecie gdzie on sie znajduje na chlodnicy tyle ze na zdjeciu chlodnica jest do gory nogami i gora to w samochodzie dol :

[ wiadomość edytowana przez: Daniello_ dnia 2007-03-01 13:37:25 ]

Podpowiem pasuje od tico i jest tanszy !!!!

pierwsze sprawdzilbym poziom plynu chlodniczego....

uklad mogl sie zapowietrzyc....albo gdzies ucieka... silnik sie nie przegrzewa.. bo ciagle ma troche plynu..... ale wentylator sie juz nie wlacza... i nie wlaczy sie bez plynu (lub przy jego poziomie ponizej jakiejs granicy)..

mialem nieszczelnosci na rurach do podgrzewania parownika w instalacji gazowej i co chwile troche plynu mi uciekalo... i co chwile sie wentylator nie wlaczal....

a jesli jeszcze caly uklad jest zapowietrzony.. to bedzie mial problemy z braniem plynu ze zbiorniczka wyrownawczego....

Dziękuję wszystkim za pomoc. W sobotę wezmę się za chłodnicę.

Okazało się że u mnie była dość podobna sytuacja. W ostateczności z powodu zbyt niskiego poziomu stanu płynu nie włączał się wentylator.

Cytat:
2007-03-01 14:44:44, proxonic pisze:
pierwsze sprawdzilbym poziom plynu chlodniczego.... uklad mogl sie zapowietrzyc....albo gdzies ucieka... silnik sie nie przegrzewa.. bo ciagle ma troche plynu..... ale wentylator sie juz nie wlacza... i nie wlaczy sie bez plynu (lub przy jego poziomie ponizej jakiejs granicy).. mialem nieszczelnosci na rurach do podgrzewania parownika w instalacji gazowej i co chwile troche plynu mi uciekalo... i co chwile sie wentylator nie wlaczal.... a jesli jeszcze caly uklad jest zapowietrzony.. to bedzie mial problemy z braniem plynu ze zbiorniczka wyrownawczego....