Chce kupic cyfrówke pytanie jaką??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiec potrzebuje jakiegoś w miare dobrego aparatu max do wydania okolo 1700 zl, ale nie wiem czy taki drogi aparat jest mi potrzebny. W pracy uzywam canona 350D, ale to słoń i cieżko go gdzieś zabrać, myślałem o canonie G7, ale są różne opinie o nim, wiec jeżeli ktoś ma jakieś sugestie będe bardzo wdzięczny

[ wiadomość edytowana przez: irekwielki dnia 2007-02-27 09:10:53 ]

zboczenie na tym punkcie ma kolega: miklo - zapytaj na priv

Tylko nie zboczenie

Mam Canona S3IS i jestem bardzo zadowolony (super filmuje w stereo). Tańszy od G7 i ma więcej ficzersów (zoom x12). Dla osób lubiących duże ekrany LCD porównywalny w cenie i jakości jest Sony H5. Znajomej której doradzam podobny aparat radzę się wstrzymać na rewolucyjny według zapowiedzi (zoom x18 i wysokie ISO) Olympus SP-550 UZ. Wszystkie odpowiedzi, testy, zdjęcie testowe, specyfikacje znajdziesz na DPREVIEW oraz na Steves Digicams
PS: Fascynacja większą ilością megapikseli w kompaktach jest największym blędem. Ważna jest optyka. Może być i 100 M a optyka przeciętnego aparatu tego typu jest na poziomie 6-8. Im więcej megapikseli tym większe szumy na wysokich ISO .

[ wiadomość edytowana przez: mar_k dnia 2007-02-27 16:28:46 ]

Znajac wszystkie zalety lustrzanki (pracyjesz z nia wiec chyba znasz ) chcesz kupic jakiegos kompakta z matryca CCD wielkosci paznokcia? Akurat 350D jest tak maly (dla mnie za maly), ze moznaby go z kompaktem pomylic Jak Cie na niego stac to sie nie zastanawiaj Do tego dokupisz sobie jakies jasne szkielko w przyszlosci lub jakies tele i bedziesz mial niezly zestaw.

Uzupełnienie z mojej strony. Sam się zastanawiałem nad lustrzanką jakiś czas, ale stwierdziłem że nie jestem fotografem i nie zamierzam nim być, a do zdjęć dzieciaków i fotek z wakacji oraz amatorskich eksperymentów wystarcza dobry kompakt. Nie każdy chce/potrzebuje lustrzanki. I tak ponad 90% użytkowników jedzie w aparatach na trybie auto (ja nie).
Zalety lustrzanki:
1. Najlepszy kompakt nie zrobi tak dobrego zdjęcia jak przeciętna lustrzanka.
2. Wysokie ISO bez szumów. Wysoka głębia ostrości i przysłona. Szybkie zdjęcia seryjne.
3. Szybsza praca, szybsze ostrzenie obrazu, zazwyczaj dluższe dzialanie baterii.
4. Jaśniejsze szkła, nieudawany wizjer, porządne z racji ceny.
5. Współpraca z profesjonalnymi lampami.
6. Z fajną lustrzanką z dużą tubą można się polansować
Wady lustrzanki:
1. Cena + cena obiektywów (kitowe są zazwyczaj do kitu)
2. Waga i wielkość, konieczność przekładania obiektywów i dmuchania matrycy.
3. Aby uzyskać funkcjonalność dobrego kompaktu trzeba kupić 3-4 obiektywy (standardowy, makro, wide, tele).
4. Nie nakręca filmów .

Cytat:
2007-02-27 16:24:07, dominiq pisze:
Znajac wszystkie zalety lustrzanki (pracyjesz z nia wiec chyba znasz ) chcesz kupic jakiegos kompakta z matryca CCD wielkosci paznokcia?

A tu się kolega z CB znalazł

Też to mu odradzałem. Doradzałem mu nawet... Nikona D70. Teraz jest cholernie tani.

Cytat:
Mam Canona S3IS i jestem bardzo zadowolony (super filmuje w stereo). Tańszy od G7 i ma więcej ficzersów (zoom x12).

Akurat szkło x12 to jest największa wada. Po pierwsze aby zachować małe wymiary aparatu i obiektywu wsadzono do S3 matrycę najmiejszej możliwej wielkości (1/2.5"). Pojedyńczy piksel jest jak łebek szpilki i przez to nie jest czuły na światło (w uproszczeniu). Ponadto szkło o tak duzym zakresie ogniskowych ma słabą rozdzielczość, a matrycka maciupcia i przydałaby się bardzo dobra rozdzielczość. Mówiąc wprost - to jest słoik.

Cytat:
Cena + cena obiektywów (kitowe są zazwyczaj do kitu)

Lustrem z KITem walniesz fotę kładącą na łopatki dowolny kompakt (poza Sony R1). Zauważ, że ze względu na rozmiar matrycy z lustrzance (mówimy akurat o APS-C) nie ma wysokich wymagań co do rozdzielczości szkła.

Na podsumowanie: moim typem (jesli koniecznie musi być kompakt i nie starcza na Sony R1) jest... Fuji E550. Do wyrwania nówka za niecałe 500zł. Kładzie obecne kompakty na łopatki, ma RAW, jest malutki, matryca SCCD Fuji nie jest zła i całkiem mało szumi. Reszta forsy na wycieczkę, żeby było gdzie te fotki cykać. A wniosek wypłynął po postawieniu takich wymagań:

- jak największa matryca (minimum 1/1.8")
- niezbyt dużo mpix (E550 ma 6)
- zakres ogniskowych maks 4x zoom - w skrócie szukamy niezłego szkła
- format RAW (zawsze się przyda)
- ogólnie niezła funkcjonalność (niezbyt duży shutter lag, niezły AF)

Cytat:
2007-02-28 13:57:01, miklo pisze:
A tu się kolega z CB znalazł

Mowilem, ze czasem zagladam

Popieram Miklo, ja mam osobiście Canona A75 (mały ale może), ale w teren jeszcze wożę Chinona CE-2 M. + 3 szkła (takie zboczenie) i naprawdę te małe aparaciki spełniają nadmiarowo swoje funkcje.
A szkoda kasy na jakiś wypasiony kompakt, który i tak będzie służyć do pstrykactwa.
A argument że dobrze nagrywa filmy to chyba raczej do kamery

Aż porównałem S3IS z E550. DPREVIEW prawdę ci powie i ani większa (ale starsza) matryca ani mniejszy zoom (taniego) obiektywu nie dają przewagi w jakości i szumowości zdjęcia. pozostaje różnica ceny. W moim podsumowaniu punkt 1 zalet powinienem podkreślić i wyboldować. Jeżdżę czasem z kolegą udzielającym się ostro na obiektywni.pl na spoty. Wiem co potrafi jego Nikon D80 z dobrymi szkłami, przy którym mój kompakcik to jakaś badziewiarska zabawka. Widziałem jakie cuda potrafi wyciągnąć obróbką RAWa w Photoshopie, nawet gdy sfotografuje śmietnik.
Osobiście tęsknię do produktu idealnego. Kompaktu z dobrym obiektywem wide/tele/makro do 2000 z matrycą lustrzanki i filmowaniem w divx. Dlaczego mam płacić producentom podwójnie (i wozić 2 rzeczy) za niemalże identyczny teraz produkt - kamerę i aparat? Wiem że tak dobrze nie ma i jeszcze jakiś czas nie będzie – chcesz dobrą kamerę (rzadko mi się przydaje) i aparat kup jedno i drugie.

Panowie a co sądzicie o kilku modelach ze stajni Fuji: S5600, S6500fd lub S9600??

Sam mam jeden z nich.... i jak na razie

Cytat:
Panowie a co sądzicie o kilku modelach ze stajni Fuji: S5600, S6500fd lub S9600??

Grande, ja mam S5600, osobiście nie narzekam, chociaż znam zdanie kolegi Miklo na temat tego aparatu (wypowiedź na Cyberfoto ), teraz kupiłbym S6500, chyba pod każdym względem jest trochę lepszy od S5600, pozatym wg. mnie te aparaty mają rewelacyjny stosunek cena/jakość

Krzysiu - sam mam S6500.

No to mam lekką zadymke, Kuzyn który doradzał mi G7 bo ma mówi ze wszystko jest super, ale nie ma rawów, on jest zboczony na punkcie zdjęc i ma canona 1Ds Mark2 i właśnie g7, którego używa do noszenia wszędzie zobaczcie jakie robi zdjęcia http://plfoto.com/63308/autor.html Ten fuji wyglada S6500 wygląda super i pewnie robi ładne zdjęcia ale ma rozmiary canon 350D, a to troszke duzo. Boje sie troszke tych maleńkich kompaktów za 700 zł, bo mają obiektywy średnicy małego palusza, wiec jak to robi zdjęcia

Cytat:
2007-02-28 23:14:56, mar_k pisze:
Aż porównałem S3IS z E550. DPREVIEW prawdę ci powie i ani większa (ale starsza) matryca ani mniejszy zoom (taniego) obiektywu nie dają przewagi w jakości i szumowości zdjęcia. pozostaje różnica ceny.

Chyba jednak różnica jest nie tylko w cenie. Zobacz sam:
Canon S3
Fuji E550
Specjalnie przeostrzyłem Fuji. I tak wygląda lepiej, niż to z S3 A w kieszeni ponad 1000zł. W gorszych warunkach różnica na korzyść Fuji będzie znacząca (rozmiar matrycy).

irekwielki: Nie ulegaj złudzeniom - S3 itp mają maciupcie matryce i w nich szkło w tylnej części ma średnicę parówki. A w zasadzie frankfuterki