Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() santi Miłośnik FSO polonez caro 1,6 gle Lanckorona/Kraków | 2007-03-26 22:34:14 wg mnie wał, sam to przerabiałem w styczniu ![]() Aha, mi tez cisnienie trzymał. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-03-26 22:41:21 A co może stukać kilkanaście razy zaraz po uruchomieniu zimnego silnika, a potem cichnąć? Dodam jeszcze ze stuka w rytm pracującego silnika - tzn jak dodaję gazu to szybciej. Przy uruchamianiu ciepłego zjawisko się nie pojawia. [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-03-26 23:06:38 ] |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-03-27 18:11:57 Nie mam. |
![]() Koval_stm Miłośnik FSO Fiat 125p ; Fiat 126 ... Warszawa | 2007-03-27 18:34:12 Wymień Koocie olej, to jest efekt rzadkiej oliwy i zanim "napompuje" się klawiatura, słychać klekotanie.
|
Mariuniu fso 1500 Nysa | 2007-03-27 18:36:26 mam nadzieje ze to nie bedzie wał!
To jeszcze takie pytania: nie mam możliwosci wyciagniecia silnika jakas tam wyciagarka, wiec jaki jest najlepszy sposób wyciagniecia silnkia na parkingu pod blokiem,czy konieczne jest wyjmowanie skrzyni biegów?? czy wystarczy odkrecic tylko skrzynie, powoli rozbierac silnik jeszcze na aucie i wyjac tylko sam blok?? jesli zmierze cisnienie i nie bedzie ono takie tragiczne, czy wtedy wystarczy ze zmienie komplet pierscieni,panewek ewentualnie jakis zestaw naprawczy pompy oleju (tak na przyszłość) i złoże to wszystko z powrotem do kupy (oczywiscie wszystkie uszczelki beda nówka) to czy taka naprawa bedzie miala jakis sens?? oczywiscie wczesniej zdiagnozuje i usune usterke. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-03-27 21:10:27 Nie ma konieczności wyjmowania skrzyni. Widziałem jak kolesie wyjmowali silnik z auta zawieszając go na jakiejś belce, którą w kilka osób unieśli do góry. Mieli zdjętą maskę by nie przeszkadzała. |
Mariuniu fso 1500 Nysa | 2007-03-28 16:06:53 no i udalo sie wyjac silnik bez zdejmowania skrzyni. troche szarpaniny (robilismy to we dwoje!) ale wyszedl! w miedzy czasie przyczepila sie do nas straz miejska i nas spisala bo niby nie wolno naprawiac auta na parkingu??? Z pierwszej diagnozy wynika ze to jednak pekl wal, bo kolem zamachowym mozna ruszac do przodu i do tyłu o jakies 3mm ![]() |
![]() Koval_stm Miłośnik FSO Fiat 125p ; Fiat 126 ... Warszawa | 2007-03-29 16:20:50 Po pierwsze, kolego Mariuniu pisz w punktach, bo ciężko jest ogarnąć, to co napisałeś.
Po drugie, czy dysponujesz sprzętem pomiarowym, typu mikrometr, średnicówka, a przynajmniej suwmiarką ?? Jeżeli nie, to nic nie zdziałasz, a właściwie niczego się nie dowiesz o swoich cylindrach i tłokach. Sprawdź czy na górze cylindra występuje, wyczuwalny pod palcem próg. Jeżeli tak, to radzę kupić nadwymiarowe tłoki, a blok oddać do zakładu (razem z tłokami) na szlif. Jeżeli chodzi o nagar, to można go zebrać miękką szczotką drucianą (najlepiej miedzianą) ale jak jest go dużo, to trzeba zweryfikowac uszczelniacze zaworowe, prowadnice i same zawory. |