| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MacTB CB FORUM nadajnik S60 i CBR600 Warszawa | 2007-02-27 08:37:47 Trudno tu mówić o podkładaniu jako oryginalny... Tak po prostu jest, że jest to kopia, w innych radiach byłoby tak samo.
Sprawa Unidena po prostu strasznie się nagłośniła, ze względu na ogromną popularność tego radia, pojawiało się mnóstwo sprzecznych opinii na ten temat, a allegro wypowiedziało wojnę sprzedawcom i usuwało wszystkie aukcje z tymi radiami jak tylko się pojawiały. Dopiero teraz to się uspokoiło i na allegro znów można znaleźć Unideny 510 i 520, a na aukcji pojawiają się "informacje dla pracowników allegro", że radio jest legalne i ma homologację... Ja osobiście przyznam się, że już się w tym pogubiłem i nie wiem jak to do końca jest, czy Uniden jest w Polsce w pełni legalny czy też nie... Ale abstrahując od tego powiem, że nigdy nie słyszałem, żeby ktokolwiek miał jakieś problemy z tym radiem podczas kontroli policyjnej... Sam też nie dalej jak 2-3 tygodnie temu zostałem zatrzymany przez policję i nie interesowało ich w ogóle moje radio, a mam właśnie Uni Pro510XL i to z firmy ProTrade (Canex), która była wymieniana w raporcie UKE jako dystrybutor Unidenów nie spełniających norm... Tutaj masz skan deklaracji zgodności Unidena 510 wydany kiedyś tam firmie DAK: Klik - obrazek [ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2007-02-27 08:41:34 ] |
freelander Łęczna | 2007-02-27 18:44:31 miałem na testach inteka.radyjko jest oki ale faktycznie jest zbyt dużo bajerów kturych się w zasadzie nie używa w samochodzie więc opowiadam śię za prostotą unidena. parę razy misiaczki mnie kontrolowały i cb nikt się nie zainteresował.a z homol... jest taki bajerek że jeżeli sprzedawca sprzedał ci cb bez chomol... to nie jest to wina użytkownika radia(w końcu nie każdy się musi na wszystkich przepisach znać)tylko sprzedawcy(musi przecież wiedzieć co sprzedaje i się na tym znać) i to on w razie czego dostaje po tyłku.w razie czego możesz się domagać od niego wymiany na inne z homol... lub zwrotu kaski.a jeśli dojdzie do czegoś takiego że miśki zawiną ci radyjko to żądaj od nich pokwitowania. |
marcooprodigy Audi 80 Rzeszów | 2007-02-27 20:45:13 Koledzy to podsumowując posta zapewne jak nie uda mi sie wygospodarowac wiekszej gotowki na radio to pewnie wezme unidena 520XL. Powiedzcie mi jeszcze czy jesli chodzi o filtry w radiu czy intek i uniden jest na rowni zfiltrowany czy tez nie? Chodzi mi o filtr ANL no i nie wiem czy wogole te radia posiadaja filtr NB a jesli nie to czy wogole jest jakies radio do 400zl ktore posiadaloby filtr ANL i NB???? Z gory dzieki za pomoc. Pozdrowionka |
smeniu23 CB FORUM nadajnik W P Y | 2007-02-27 22:03:18 Ja sam kolego nie wiem jak to jest z tymi filtrami czy w Unidenie jest slabszy filtr niz w inteku? Czy intek tak ostro filtruje szumy i nie tylko bo slabe stacje tez!!!
Opisalem nizej moje doswiadczenia z tymi radyjkami w polonezie gdzie mialem duze zaklocenia z alternatora i nadmuchu. A mi nasówa sie tylko jedno porzadne radyjko do 400 zl z Nb mianowicie jest to Poczciwy Stary uzywany President Herbert!!! |
MacTB CB FORUM nadajnik S60 i CBR600 Warszawa | 2007-02-28 09:03:56 Piszesz, że tłumiło Ci zakłócenia z alternatora... i to jest właśnie cały myk, że na tym polega rola filtra NB (Noise Blanker - filtr zakłóceń impulsowych) a nie ANL (Automatic Noise Limiter - filtr zakłóceń liniowych czyli eterowych)
Model MB-45 na pewno miał NB ale nie miał ANL i to był cały ból, bo o ile elektryka była nieźle odfiltrowana to szumy eterowe nie dawały żyć
Jak jest w M490 nie wiem, zawarłem z nim tylko przelotną znajomość i nie chce rozpowszechniać nieprawdziwych danych, na pewno ma ANL, ale słabszy niż Uniden. Uniden zaś ANL ma moim zdaniem bardzo dobry i skuteczny, nie ma NB, ale z zakłóceniami impulsowymi o niezbyt dużym nasileniu radzi sobie nieźle nawet sam ANL... Jeśli miałbym porównywać Unidena i Inteka to uważam że Uniden jest taką esencją, ma tylko to co jest niezbędne, żadnych wodotrysków i bajerów, bardzo przyzwoitą jakość odsłuchu, Intek za to kusi mnogością funkcji, atrakcyjnym wyglądem i relatywnie niską ceną, jednak coś za coś i cierpi na tym jakość odsłuchu... Pozdrawiam! |
marcooprodigy Audi 80 Rzeszów | 2007-02-28 17:32:56 Ok dzieki koledzy. W takim razie juz jestem na 100% pewien ze wezme unidena 520. Cale szczescie ze sa takie fora gdzie mozna sie doradzic bo gdybym mial liczyc na fachowosc i na uczciwosc sprzedawcow to z pewnoscia wyladowal bym na alanie i to na najgorszym modelu. Oni albo doradzaja szajsowaty sprzet taki ktory im nie idzie albo znowu presidenty bo maja umowy z nimi i sa przedstawicielami tej firmy. Tak wlasnie wyglada sytuacja u nas w rzeszowie. Zaluje tylko ze unidena nie moge kupic w sklepie bo wtedy gwarancja jest pewniejsza bo jesli chodzi o allegro to z tym roznie bywa i juz w moim przypadku roznie bywalo. Stad te obawy ale mowie jeszcze decyzje podejme. W kazdym badz razie dzieki za pomoc. |
luk666 bmw b=stok | 2007-03-12 15:48:32 rozejrzyj sie za president kenji ma filtr asc no i kosztuje tyle samo co uniden 520 |