Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Dragu Łada Samara Stalowa Wola | 2004-03-22 00:06:22 pierwsza podstawowa rzecz, skoro koleś upierniczył gwint na szpilce, powinien to odrazu naprawić! to też może być jeden z powódów, gdyż gaz jest bardzo czuły na różne przedmuchy, a przy 3 szpilkach o lewe powietrze nietrudno. każ mu to naprawić.
druga sprawa to zapłon. na ile ci ustawił? 10stopni? skąd on wzioł sobie tkie ustawienie? samara powinna mieć ustawiony kąt wyprzedzenia zapłonu na 1 (słownie: jeden stopień) z tolerancją na + - 1stopień. po trzecie zmień mechanika bo ten człowiek jest strasznym jakimś partaczem. |
![]() panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-03-22 20:59:56 Aro1979 jeśli chcesz mam zdjęcie jak mniej więcej powinno wyglądać ustawienie zapłonu podaj swój adres poczty to ci wyśle jeśli chcesz?Szpilke koniecznie niech ci zrobi a regulować mieszanke to niech on sobie podłubie jeśli dobrze ci chodziła a spalała dużo gazu od tego regulacja na wężach i na parowniku . jak coś więcej chcesz pogadać lub więcej zdjęć ![]() panoni |
![]() jacekkoz Łada Samara Warszawa | 2004-03-30 12:23:59 Rany to ja się boję iść na ustawienie zapłonu. A jak pójdę do chyba do Janyszewskiego w Warszawie - powinni to dobrze zrobić.
Mówici że jeden stopień? A co z wyprzedzeniem zapłonu przy LPG? Jacek |
![]() Artur-1 Lada Samara sedan & ... Bielsk Podlaski | 2005-05-31 18:56:43 Witam Was. Dawno mnie tu nie bylo, ale wrocilem ![]() Mam pytanko.Samara 1,5 na gazie. Gaznik ofkorz. Za namowa znajomego postanowilem przestawic lekko zaplon. Dotychczas byl utawiony dokladnie na srodku podzialki. Gdy przesunalem go minimalnie w lewo (przyspieszylem?) obroty silnika delikatnie wzrosly. Wielkiej roznicy w jezdzie na gazie nie zauwazylem, niepokoi mnie natomiast to,ze po jezdzie na benzymie i gaszeniu rozgrzanenego silnika ma miejsce kilka detonacji w cylindrach (spalanie stukowe?). Czyzby zaplon byl zbyt mocno przyspieszony? A co dokladnie oznacza PRZYSPIESZONY? to, ze zaplon nastepuje jeszcze wczesniej przed GMP? Alegaz ma chyba wieksza liczbe oktanowa od benzyny i lepiej sie spala wiec mozna by ustawic zaplon tak aby caly proces zachodzil krocej czyli blizej GMP (OPOZNIC?) Prosze madre glowy o wyjasnienie tych technicznych niuansow. |
![]() Artur-1 Lada Samara sedan & ... Bielsk Podlaski | 2005-06-01 18:16:52 Problem w tym, ze nie moge odnalezc kreski na kole pasowym (te na wale gdzie jest zalozony pasek klinowy) i nie ma jak ustawic zaplonu stroboskopem?? |
![]() arii82 MEGA ŁADZIARZ jest ETA była 21100/ ... Chełm/Kulik | 2007-02-25 20:18:14
twój post przeniesiony w stosowne miejsce |
![]() doktor80 SYMPATYCZNY GOŚĆ SAMARA Poznan | 2007-02-25 20:36:45 A jaki do silnika 1,3 nie zatrutego gazem i ze splanowaną glowica o 1mm. ![]() |
![]() doktor80 SYMPATYCZNY GOŚĆ SAMARA Poznan | 2007-02-25 21:27:36 Czy ktoś moze mi dać odpowiedz??? |
![]() doktor80 SYMPATYCZNY GOŚĆ SAMARA Poznan | 2007-02-25 22:43:14 Siema widze ze jest was teraz kilku na forum i zastanawiam sie czy faktycznie nie wiecie jaki ma być ten zaplon czy zlewacie nowych??? ![]() |
![]() doktor80 SYMPATYCZNY GOŚĆ SAMARA Poznan | 2007-02-25 23:15:07 HALO ludzie! ![]() |
![]() doktor80 SYMPATYCZNY GOŚĆ SAMARA Poznan | 2007-02-25 23:48:15 Świetnie dzięki. ![]() |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2007-02-26 00:13:16 Witam
spokojnie, nie denerwuj się tak... ![]() Skoro nikt nie odpowiada to znaczy że osoby które są nie forum nie potrafią odpowiedzieć na to pytanie. w silniku 1300 zapłon ustawiasz tak samo jak w 1500, chyba że zmieniasz np. wałek rozrządu itd... samo splanowanie o 1mm nie powoduje koniczności zmiany kąta zapłonu |
![]() doktor80 SYMPATYCZNY GOŚĆ SAMARA Poznan | 2007-02-26 01:22:14 Chodzi mi oto jak ustawic zeby jak najlepiej jechala (tzn jak wy macie ustawione) bo kombinowalem roznie i juz sam nie wiem.
Pozdro. |
![]() doktor80 SYMPATYCZNY GOŚĆ SAMARA Poznan | 2007-02-26 01:59:34 Aha i chce powiedzieć ze znam sie na ladach żebyście nie myśleli ze jakiś zielony jestem po prostu lubie wiedzieć jak kto pewne zeczy robi.
przed samarką mialem jakieś 3 lata 2105 to była maszyna motor 1,3 od podstaw jej robiłem. ogolnie w poznaniu kilka znajomych ma lady, np lade ktorą ma SAL przywoziliśmy z kumplem z dziwnowa robilismy jej blache zrobila kilka KJS-ów i kupił ją SAL. Lade 2107 taka granatowa z klatką ktora byla ktoregos z klubowiczów i kupil ja gosc z poznania tez ja robilem bo miala motor padniety jak ja kupil (co uwazam za nie wpządku ze strony sprzedającego bo powiedzial mu ze to chyba cos tylko do regulacji jest, ale nie wazne). Od janosika kupilismy np. glowice(ktorą zresztą teraz ma sal ) A z tym zaplonem to tak z ciekawości ![]() ale chetnie zobacze jak wy macie. Pozdro. PS jak co to pomoge. |
![]() doktor80 SYMPATYCZNY GOŚĆ SAMARA Poznan | 2007-02-26 19:02:04 Yanosik a moze ty masz jakąś propozycje???
(pewnie mnie nie kojażysz bylem kiedyś u ciebie z michałem(nie olem) po glowice) Pzdr. |