Preparaty do plukania silnika - warto??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jako że zbliża mi sie wymiana oleju w silniku zastanawiam sie nad wypłukaniem silnika za pomocą tzw. płukanek do silników np. takim lub podobnymi.
Pytanie czy ktoś stosował coś takiego i czy warto?? A może lepiej nie kombinować i wymienić bez żadnego płukania?

Cytat:
2007-03-09 12:26:37, lanuch pisze:
A może lepiej nie kombinować i wymienić bez żadnego płukania?

DOKŁADNIE!!!

Ja raz zastosowałem płukanie w poprzednim samochodzie
Owszem wypłukało silnik cacy, włącznie z nagarem i całym syfem z różnych zakamarków
Efektem był wyciek z oleju z każdej nieszczelności, którą ten syf zalepił
Do wymiany poszły wszystkie uszczelniacze silnika i dwie tubki silikonu czerwonego

Od tej pory - NIGDY WIęCEJ

Nie otwiera mi sie link. Jesli to jest cisneiniowe to nie warto. Dmuchniesz i uszczelki oraz uszczelniacze poleca w diably.

Cytat:
2007-03-10 11:21:14, maskekk pisze:
Nie otwiera mi sie link. Jesli to jest cisneiniowe to nie warto. Dmuchniesz i uszczelki oraz uszczelniacze poleca w diably.

Xeramic Engine Flush - preparat do płukania silnika. Dolewa się do oleju 10 min przed wymianą. Podobno wypłukuje caly syf z silnika. Pytanie tylko czy pozniej wszystko będzie ok czy zaczną sie wycieki lub inne problemy

Osobiście, regularnie stosuję płukankę STP, niemalże przy każdej wymianie oleju.

Jeśli jeździsz na pełnym syntetyku, ryzyko wypłukania nagaru a co za tym idzie nieszczelności jest najmniejsze, choć wcale nie wykluczone.

Jeśli jeździsz na oleju mineralnym - nie wlewej !!!

Półsyntetyk - ryzyko rozszczelnienia istnieje, ale bez oględzin stanu jednostki nikt nie powie Ci jakie jest prawdopodobieństwo takiego stanu rzeczy po zastosowaniu ww. prepartu.

Pozdrawiam - SpeedR

moim zdanie nie zawracaj sobie dupy jakimis płukankami, wymien olej i juz, jak napisał ktos wczesniej pojdzie Ci olej wszystkimi uszczelkami i bedzie bieda, jak nie masz problemu z silnikiem to go nie prowokuj

nie wiem kto stosuje tego typu wynalazki, pracuje w 3 ASO i nigdy nikt nie dolewał czegos takiego...kolejny marketingowy chwyt zeby lać do auta jakis badziew

Cytat:
2007-03-10 16:04:32, Petersen pisze:
kolejny marketingowy chwyt zeby lać do auta jakis badziew

No ale te chwyty na SpeedR działają całkiem nieźle.

Cytat:
2007-03-12 18:05:36, piotr_ek pisze:
No ale te chwyty na SpeedR działają całkiem nieźle.

Jestem żywym przykładem na twierdzenie, że... "reklama dźwignią handlu"

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-03-12 18:54:13, SpeedR pisze:
Jestem żywym (...)

jeszcze...

Cytat:
2007-03-12 20:12:50, Navi pisze:
jeszcze...

Oh shit... nawet nie wiedziałem, że ktoś planuje klubowy "mord" .

Trudno... w razie czego swoją "Lodówę" zapisuję w spadku osobie wyznaczonej przez jawne głosowanie memberów klubu Espero.of.pl w celu powiększenia jej stanu posiadania o... dodatkowy problem

Pozdrawiam - SpeedR