| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2005-06-16 17:08:53 W zasadzie to kwestia dołożenia jest komputera dobry komputer około ~300zł.
Montaż pewnie koło ~100. A jak na benzynie pali? Teoretycznie spalanie może sie zmniejszyć. MOże przydała by się porządna regulacja |
paulox darłowo | 2005-06-18 16:04:31
Witam Kolegę z forum vwgolf.pl
Ja kilka dni temu przerobiłem na 2 generacje mojego PN'a. Splanie chyba spadło, mam takie wrażenie ale jeszcze nie mierzyłem dokładnie. Ta instalka cały czas reguluje tak aby była mieszanka stechiometryczna paląc przy tym 20% wiecej gazu niż benzyny. Koszt przerówbki: 240 zł (cały zestwa wraz z przesyłką). Jest to komputer Voila z Epligazu sterowany sygnałem z sondy lambda i potencjometru przepustnicy. Układ ten ma funkcję samoadaptacji czyli doregulowuje się wraz ze zmianą parametrów technicznych takich jak stopiowe zabrudzanie filtra powietrza, zatankowanie gorszego lub lepszego gazu, obciążenia samochodu itp... Wstępna regulacja trwa kilka minut i polega na pozostawieniu na chwilę silnika na biegu jałowym a następnie zwiększeniu obrotów do ok. 3000 aż przestanie mrugać dioda na komputerku. W zamontowanym przeze mnie wskaźniku napięcia sondy lambda (10 diód LED) widać jak napięcie cały czas oscyluje mniej więcej w granicach 0,1 do 0,6 V z różną częstotliwością zależną głównie od prędkości obrotowej silnika. Dziwi mnie tylko jedno: HAMOWANIE SILNIKIEM - zdejmując nogę z gazu i hamując silnikkiem lambda wskazuje stałe napięcie 0,7 lub 0,6 V. Chyba coś jest nie tak z tym hamowaniem? Ma ktoś jakieś doświadczenie z tym tematem? Wiadomo, że hamowanie silnikiem to źródło dodatkowej oszczędności więc warto tą funkcję uaktywnić. Wie ktoś jak to zrobić. Dodam, że w moim gaźniku jest potencjometr przepustnicy o zakresie 0-5 V ( w praktyce jak mierzyłem było 1 - 4 V rosnące wraz z naciskaniem gazu). Pozatym silnik jest eleastyczny, chyba bardziej ekonomiczny i dzięki precyzyjniej tworzonej mieszance chyba przeżyje dłużej. Ogólnie polecam taką przeróbkę. |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2005-06-19 19:18:58
Właśnie a czy ta poprawa dynamiki jest znacząca? |
paulox darłowo | 2005-06-19 20:05:37
Dynamika jest taka sama mniej wiecej jak przy wyregulowanej pod kątem mocy instalacji 1 generacji. tylko trzeba pamiętać, że jak się wyreguluje pod kątem mocy 1 generacje to nie bedzie za bardzo ekonomiczna przy mniejszych prędkościach. |
Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-06-19 23:42:21
Doczytaj w instrukcji albo dopytaj w jakimś zakładzie, bo może się okazać że Voila nie ma funkcji "cut-off". Napewno ją posiadają elektroniki Nicolaus i Leonardo również Elpigazu. (trochę bardziej zaawansowane niż Voila). Pozdro. |
paulox darłowo | 2005-06-21 11:53:39
Czytałem instrukcje kilka razy i nic o CUT-OFF nie ma tam. Wygląda na to, że ten potencjometr chyba jest tylko wykorzystany do wzbogacania mieszanki podczas przyśpieszania. |
lookaash 125p: '70 1,6 16v, '85 Opole | 2007-03-10 00:39:55 Aktualnie posiadam w aucie silnik gaźnikowy, z lpg I generacji, reduktor sterowany elektronicznie (sygnałem z cewki). Ponieważ niedługo będę zakładał silnik 1,4 MPi Rovera serii K16 (z kopułką i cewką), poważnie zastanawiam się nad przerobieniem instalki lpg na II generację. Czego będę potrzebował i jak to wszystko podłączyć? Jakie byłyby orientacyjne koszta? |
RafalT Daewoo Espero Gorzów | 2007-03-11 00:52:53 Jeżeli jest to Voila plus, to na pewno ma funkcję cut-off. Trzeba ją tylko włączyć. Jeżeli Voila, to nie wiem, ale jej się chyba już nie produkuje. Voilę plus programuje się z PC lub notebooka, a Voilę chyba bez i to będzie to (najprostszy komputer taki jak Stag 2L , albo BRC Blitz). |