Resetujące się radio - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
W mojej Klusce mam problem z radiem. Otóż radio się resetuje, za każdym razem gdy gaszę silnik. Wygląda to tak jakby po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka nie dopływał prąd do radia. Jest to uciążliwe bo za każdym zgaszeniem radia znikają ustawienia i muszę ustawiac na nowo stacje itp. radio wraca do ustawień fabrycznych. Po włączeniu musze na nowo ustawiac basy, soprany itp. Poza tym zauważyłem jeszcze jedno. Wkładam panel radia, włączam, słyszę pyknięcie w głośnikach panel się świeci, wszystko działa, ale dźwięku nie ma w głośnikach. Z reguły wyłączenie zapłonu i ponowne włączenie radia załatwia sprawę (samo wyjęcie panelu w tej sytuacji niec nie daje) Myslałem na poczatku ze to problem radia, ale wymieniłem na inne i jest dokładnie to samo.
Macie jakies propozycje? Prosze o pomoc bo to upierdliwe jest mocno.
Pozdrawiam

musisz zamienić kabelki od zasilania w kostce i po problemie - będzie zasilanie na podtrzymaniu pamięci. Co do "pyknięcia" na odległość nie pomogę.

Radio oryginalne? Może zamienione kable we wtyczce? backup z plusem po stacyjce?

RAdio nieoryginalne. Sprawdzałem na dwóch. Zawsze to samo. Czasami nawet zapala się panel, jakby wszystko grało a nie ma dźwięku! Wyłączanie i włączanie, zdejmowanie panela itp nic nie pomaga. Za jakiś cas właczenie radia i działa pięknie. Nie ma reguły! Co za cholera?

Które kabelki zamienić we wtyku? żeby był prąd na podtrzymanie pamięci?

Żółty do czerwonego , lub do plusa.

-żółty, podtrzymanie pamięci
-czerwony, plus

Autoseba - dzięki że mnie wyręczyłeś. Ta zamiana to standard w oplu dlatego pytałem czy radio oryginalne

czyli jeśli dobrze zrozumiałem musze zamienić te kable miejscami, żółty z czerwonym? Sorry ale elektryk ze mnie jak z koziej..... i musze miec łopatologicznie
Pozdrawiam

Cytat:
2007-03-06 07:35:46, ElwoodWroclawiak pisze:
czyli jeśli dobrze zrozumiałem musze zamienić te kable miejscami, żółty z czerwonym?

Lepiej nie, żółty dodatkowo do plusa , lub do czerwonego na którym już jest plus.

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2007-03-07 00:15:36 ]