MotoNews.pl

Pomocyyyy.... Problem :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam Astrę F 1.4 92r. monowtrysk. Mam też instalację gazową BRC.
Problem polega na tym, że na gazie autko spisuje się rewelacyjnie, a na benzynie kiepsko. tzn. padłem trochę ofiarą nieuczciwych mechaników od 7 boleści ... sad.gif

Zaczęło się od tego, że ... padła mi pompa paliwa ... "ponoć" ... podczas jazdy około 2 lata temu przez zaspy autko dojechało do celu ale już później odpalić się nie dało ...
Oddałem auto do "mechanika", który stwierdził, że pompa jest uszkodzona i takie tam... głupi wtedy byłem i niedoświadczony w sprawie mojego auta ...
kupiłem nową pompę bosch .... jezdziłem na niej do ... następnej zaspy ... sad.gif
kupiłem zamiennik ... od początku były problemy, samochód się krztusił, prychał itp... w końcu "niby padła", a przy okazji wyciekł płyn chłodniczy i takie tam ... następny "super mechanik" wyciągnął pompkę i powiedział, że jest "uszkodzona" ... (w międzyczasie jeździłem na gazie bo spisywał się suuper i nawet w -20 st. C dawał radę). Zbiornik mam w kole i chciałem wyregulować bo wchodzi tylko 20 litrów a powinno ok 28, (poj 35l). Postanowiłem kupić kolejną pompkę, długo szperałem i znalazłem zamiennik o numerach jak moja. Założyłem sam z kolegą, i co się okazało, że 2 pompka też działa a winę ponosił bezpiecznik. Lecz na paliwie auto zaczęło przerywać, i słabnąć jakby nie dostawało paliwa. Czasem po 2 kilometrach, czasem po 5 ... Czy to wina wtrysku ??? Bo sprawa jest co najmniej dziwna... po wyłączeniu stacyjki i ponownym uruchomieniu silnika jadę dalej, czasem 1 km czasem 2 ... Ostatnio nawet przejechałem 20 ... co prawda na 3 przy dodawaniu gazu miał lekkie zawahanie ... ale jechał dalej... Czy winna jest sonda lambda ....
Czy to może być silniczek krokowy ( czasem wchodzi na wysokie obroty i muszę się zatrzymać na chwilę, żeby "spadł" na normal, dzieje się tak przy gazie i przy paliwie...

Jeżeli ktoś może mi pomóc to będę bardzo wdzięczny ... bo straciłem zaufanie do wszelkiej maści "mechaników" ... sad.gif

Doprowadz najpierw do porządku zaopatrzenie w benzynę , tj poprawne napięcie na zacisk pompy, nowy filtr paliwa, pomiar ciśnienia na kolektorze paliwa . Ta astra powinna mieć około 0.7 bara.

Odnośnie sondy, szukaj na forum . Miliony razy to było!!!

Ten sam problem z Meganka. Czytaj post wyzej odnosnie lambdy. Na benzynce idzie tylko w dolnym zakresie obrotow. Jak chce przyspieszyc to samochod zachowuje sie jakby nie dostawal paliwa, ale po wlaczeniu ponownie zaplonu samochodzik smiga. Czasem przejade 2 km czasem nawet nie a czasem i znow to samo. Wymienilem sonde bo nie mialem od niej sygnalu. Niestety nie pomoglo. Nie mam na razie czasu zeby podjechac do mechanika aby okreslic na 100% przyczyne. Nie jestem pewien czy to wina pompki czy komputera.

Witam
Mój brat (takie same autko)miał taki sam problem. Przyczyna najprawdopodobniej jest prozaiczna zanieczyszczenie układu wtrysku paliwa. (Ople mają bardzo wytrzymałe pompy paliwa.) A w gazie niestety zwłaszcza polskim są zaneczyszczenia chemiczne których filtr nie zatrzyma i elemęty układu wtyskowego (wtryskiwacz, silnik krokowy i czujniki np. położenia przepustnicy są omiatane gazem z mixsera i zanieczyszczane.

Może pomóc dolanie do będzyny dodatku do czyszczenia układu wtryskowego (do kupienia na stacji paliw lub w slepie ) u brata to pomogło oczywiście nie od razu ale za jakiś tydzień wszystko wruciło do normy. Niczego nie reklamuje ale waro sprubować bo dodatek nie drogi a zaszkodzić nie zaszkodzi u mnie na przykład poprawiło się przyspieszenie na będzynce jak dolałem.
Pozdrawiam.
Jak zdecydujesz się zastosować to naoisz o efektach.