Pompa paliwa-wyłącznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Posiadam Fieste 97 rok, 130 tys przebiegu(60 na gazie, w tym ja przejechałem ok 13 tys). Moje pytanie dotyczy automatycznego wyłącznika pompy paliwa, czy warto zainstalować takie urządzenie.
Czy dzieki temu przedłuże zywotność pompy lub unikne jest zepsucia. Dodam tylko, że dziennie robie ok 150 km, autko co chwile jest odpalane (na benzynie potem przełączenie na gaz) i gaszone. W sprawach gazu jestem laikiem, więc prosze o wyrozumiałość.

Z góry dzięki za odpowiedź.

osobiscie uwazam ze to bzdorny i niepotrzebny wydatek

Wydatek toto praktycznie żaden 5 pln za przekaźnik i 20 minut roboty (nawet mniej jak dostęp do wiązki pompy jest dobry).
Co do zasadności takiego rozwiązania to są dwie szkoły; jedna mówi, że pomaga, druga, że nie.
Poszukaj w archiwum, bo było co najmniej kilkanaście wątków na ten temat to wszystkiego się dowiesz, a i tak decyzja należy do Ciebie .

Wiem, że koszt jest niewielki, tylko nie wiem , która szkoła lepsza A archiwum przeczytałem przed postawieniem posta. Chyba jednak zdecyduje się na zamontowanie tego urządząka.

Jak chcesz mieć problemy z wtryskiem to prosze bardzo zakładaj.

Trzymaj w baku stan paliwa taki aby było conajmniej 10-12L nie jezdzij na rezerwie, odpalaj na benzynie, dolewaj regularnie świeżego paliwa, co jakś czas przejedz 20-50km na paliwie i wszystko będzie OK. Jak tak robił nie będziesz to wyłącznik też ci nie pomoże bo zapieką sie wtryski, a to wydatek wiekszy niż nowa pompa, która bedzie dobra jak będziesz trzymał właściwy poziom paliwa.

jeżeli odetniesz pompe to pozbawisz wtryskiwacz chłodzenia, paliwo chłodzi wtryskiwacz i wraca do zbiornika, zamontuj ten wyłącznik jeżeli nie chcesz więcej jeżdzić na benzynce i jeżeli odpalasz na gazie