Kraków - foliowanie szyb - pytanka..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kolejny mój pomysł to foliowanie szyb
Przy robocie samemu to koszty w sumie nie takie straszne, bo folie można już za 20zł (50x300cm) kupić....
tylko teraz parę pytań:

1) gdzie w krakowie można to komuś tanio zlecić i za ile ??

2) jesli samemu foliować, to gdzie w krakowie tanio kupić folie
koniecznie około 27% przyciemnienia ??
(nie chce mi sie czekac na przesyłkę z allegro)

3) jak sie do tego zabrać ??
wiem, że na wodzie ale może jakies złote rady ??

4) wyjmowac szyby czy męczyć się na aucie ??

5) jakie macie wrażenia (ci którzy kleili sami) doświadczenia i pomysły

Nie jestem z Krakowa wiec nie wiem gdzie mozna kupic itd ale wiem cos o robocie samemu...
Pierwsza sprawa to to ze na Allegro sprzedaja zle folie. Oni sprzedaja folie ktore sa samoprzylepne i naklejane bez udzialu wody. sa to folie w krotko mowiac chu.... we i nie nadaja sie do roboty, jedyne co to sa pakowane w org. opakowania.

Druga istotna sprawa to ludwik lub inny plyn do mycia naczyn. Nalezy go dodac do wody wtedy latwo usuwa sie wszelkie bable i lepiej zbiera sie wode z pod folii.

Trzecia sprawa moim zdaniem trzeba wyciagac szyby by zrobic to porzadnie i zeby bylo na dlugo.

czwarta sprawa bez nagrzewnicy porzadnej nie idzie tego elegancko zrobic - mozna pomoc sobie suszarka do wlosow ale to nie daje 100% efetu.

Piata najbardziej meczaca to to ze zadko mozna dostac folie o takie szerokosci aby wystarczyla na tylna szybe hatchbaka a zlaczone paski dwoch folii wygladaja rownie wiejsko jak bable na zle przyklejonej folii.

Podsumowujac zrobienie szybek bocznych nie jest trudne i mozna bez problemowo zrobic to samemu niskim kosztem i bez wiekszego trudu. Tylna szyba w zaleznosci od jej wypuklosci - wiadomo ze w kombicy bedzie latwiej i taniej.

Ps kupuj folie tylko z atestem jest ona 10 zl drozsza do bez atestu ale za to ci nie wyblaknie.

Dzięki cenne rady
ja planuje tylko boki zrobić, ale wszystkie i przód i tył delikatnie tak żeby nie czepiali sie. nie podoba mi sie koncepcja tyłu przyciemnionego bez przodu, albo przodu delikatnie a tyłu na czarno.
co do tylnej szyby to chciałbym rolete założyć, ale wiąże się to z sporymi kosztami bo chce elektryczną pomysł do realizacji na kiedyś narazie szybki.

Jakie folie w takim razie warto kupować ??
Ma ktos namiary na dobre (i nie drogie) folie ??

może jakieś opisy wyjmowania szyb ma ktoś przy okazji ??

Podlacze sie pod temat: jakie folie kupic najlepiej i gdzie i w jakich mniej wiecej cenach dostane je w 3miescie? Kiedys lepilem z kumplem takimi z norauto, ale pozniej pojawily sie ze 3 bable.

Do czego przy tej robocie sluzyc ma suszarka?

Grzesku jesli chcesz sam to zrobic pogadaj z Fryskiem bo on robil sdam i wyszlo mu super jak na pierwszy raz - moze sie dogadacie

jesli chcesz profesjonalnie to pogadaj z misiolinem - ma znajomego kolo wieliczki

folie mozna kupic takie jak na allegro co sa tylko gdzie indziej bo na allegro oszukuja i wkladaja inna folie (budowlana czy jakos tak) sam o tym nie wiedzialem ale mi wlasciciel sklepu tuningowego powiedzial o tym ze tak robia. Podobnie jest z paskami naklejanymi od zewnatrz na przednia szybe(przeciwsloneczne) te co oni sprzedaja to zwykla tasma- folia np do oklejania mebli takie profresionalne sa rowniez przyklejane na wode ... ps nie macie tam u Was w miastach zadnych sklepow z tuningowymi rzeczami?? Krakow to takie duze miasto podobnie 3city.... kurcze az dziw bierze... pozdrawiam

mamy sklepy tylko ja pojęcia nie mam gdzie... naprawde...
byłem na giełdzie ale wszystko co mieli to było za mocne, a jak było jasne to nie wiedzieli ile %.. chce kupić taka co ma na pudełku napisane 30% lub ciut mniej.
do feuverta nie pojade bo zapłace 3x tyle....
na osiedlu niby mam jakis taki sklepik 'tuning cos tam' ale mają 3 felgi na krzyż i troche naklejek... wątpie że coś będzie, podejde spytam na wszelki wypadek...

p.s. to po co ta suszarka ?:>

Cytat:
2006-07-09 18:08:17, kormoran pisze:
Nie jestem z Krakowa wiec nie wiem gdzie mozna kupic itd ale wiem cos o robocie samemu... Pierwsza sprawa to to ze na Allegro sprzedaja zle folie. Oni sprzedaja folie ktore sa samoprzylepne i naklejane bez udzialu wody. sa to folie w krotko mowiac chu.... we i nie nadaja sie do roboty, jedyne co to sa pakowane w org. opakowania. Druga istotna sprawa to ludwik lub inny plyn do mycia naczyn. Nalezy go dodac do wody wtedy latwo usuwa sie wszelkie bable i lepiej zbiera sie wode z pod folii. Trzecia sprawa moim zdaniem trzeba wyciagac szyby by zrobic to porzadnie i zeby bylo na dlugo. czwarta sprawa bez nagrzewnicy porzadnej nie idzie tego elegancko zrobic - mozna pomoc sobie suszarka do wlosow ale to nie daje 100% efetu. Piata najbardziej meczaca to to ze zadko mozna dostac folie o takie szerokosci aby wystarczyla na tylna szybe hatchbaka a zlaczone paski dwoch folii wygladaja rownie wiejsko jak bable na zle przyklejonej folii. Podsumowujac zrobienie szybek bocznych nie jest trudne i mozna bez problemowo zrobic to samemu niskim kosztem i bez wiekszego trudu. Tylna szyba w zaleznosci od jej wypuklosci - wiadomo ze w kombicy bedzie latwiej i taniej. Ps kupuj folie tylko z atestem jest ona 10 zl drozsza do bez atestu ale za to ci nie wyblaknie.

Ja mam tył klejony z 4 pasków, a łączenia mam na lini od podgrzewania szyby i uwierz ze nie wyglada to wiejsko

mi wczoraj zabrali dowdo za szybki i juz chyba zrezygnuje z tego interesu, szkod aplacic,

Cytat:
2006-07-10 11:58:55, ToFastMKIV pisze:
Ja mam tył klejony z 4 pasków, a łączenia mam na lini od podgrzewania szyby i uwierz ze nie wyglada to wiejsko

myslalem raczej o pasku pionowym bo widzialem takiego harkorowca ...

ps 4 paski ??? maxymalnie dwa bym musial robic cholera czym ty jezdzisz neoplanem??

Cytat:
2006-07-10 12:27:34, Adus20 pisze:
mi wczoraj zabrali dowdo za szybki i juz chyba zrezygnuje z tego interesu, szkod aplacic,

dlatego chce je przyciemnić tylko troszke tak minimalnie czyli do 30% :]
jutro bede miał folie, zobaczymym co z tego wyjdzie :]

Cytat:
2006-07-10 12:27:34, Adus20 pisze:

a miales przod przyciemniony?

no mialem tak troszke przyciemnione

a z tego ci z nim rozmawialem to powiedzial mi ze wolno tylko 25 % i to piecowo

predzej za bad looka ci wezma dowód
ja chce tak połowe z tego co ty masz przyciemnić :]

Ciemne szybki polecam w Krakowie na ul.Wielickiej 122 czynne od 9-17 tej tel:507-619-057 lub GG 7916676 cena robocizny z materiałem trzech szyb (klapa+dwie boczne tył) to 220zł w Esim 3 drzwiowym z 91r.Polecam