| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-04-02 18:56:29
Jak najbardziej ale tylko w generacjach od II wzwyż, w I generacji, w czasie stabilnej pracy na wolnych lub wysokich obrotach może bardzo nieznacznie oscylować w okolicach 0,4-0,5V i dopiero w czasie gwałtownego otwarcia przepustnicy lub jej nagłego zamknięcia wskazania sondy mogą się mocno zmienić. Rafalolk jeśli masz II generację to faktycznie takie zachowanie sondy nie świadczy o niej pozytywnie. Sprawdź wskazania sondy na benzynie, jeśli też stoją na 0,4-0,5V to najprawdopodobniej sonda kaput. Jeśli to jednak I generacja to nawet padnięta sonda nic nie ma do spalania bo jej sygnał nie steruje "gaziwem", a w takim układzie sprawdź to o czym pisałem wcześniej |
RAFALOLK Omega B 2.5v6 OLKUSZ | 2007-04-03 07:27:53 Danek
Złącza gazowe były sprawdzane miesiąc temu na przeglądzie czujnikiem i jest szczelnie. A instalacja I gen więc sonda dla mnie tylko była potwierdzeniem ustawienia gazowników. A czy przestawienie rozrządu o jeden ząbek może tak podnieść spalanie gazu a nie wpływać na benzynę? W końcu coś musi być przyczyną. Wcześniej palił 10l lpg |
RAFALOLK Omega B 2.5v6 OLKUSZ | 2007-04-03 07:31:39 A i parownik nie zamarza jest nawet bardzo szybko ciepły wystarczy przejechać 1 km. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-04-03 10:07:08 Ale szczelność sprawdzana po uszczelce czy przed? Sam Wiesz jak mechaniory mogą namieszać pod maską.
Co do rozrządu to z praktyki nie wiem, ale teoretycznie to czemu nie. Przestawienie rozrządu powoduje wcześniejsze lub późniejsze otwarcie zaworów wydechowych w stosunku do zapłonu, a to może powodować, że zapłon mieszanki np. następuje już po otwarciu zaworów wydechowych i tym samym spada moc z kolei za wczesny zapłon w stosunku do zamknięcia zawrów ssących i położenia tłoka powoduje, że tłoki od zapłonu muszą pokonać jeszcze jakąś drogę do GMP, to z kolei również osłabia silnik i zwiększa spalanie. Zdaję sobie sprawę, że są to raczej skrajne przypadki, nie sądzę by jeden ząbek powodował aż takie skutki, ale przy dodatkowo źle ustawionym zapłonie to już możliwe. A jak autko zachowuje się na benie? Jeśli na benie jest idealnie to przyczyny szukałbym jednak w szczelności instalacji i regulacji. Sprawdź mieszankę w czasie jazdy, pod obciążeniem, z dużą prędkością. W takich warunkach może być całkiem nieciekawie mimo, że na postoju (nawet na podwyższonych obrotach) jest ok. |
RAFALOLK Omega B 2.5v6 OLKUSZ | 2007-04-03 14:56:39 dzięki Danek za fachowe podpowiedzi.
Regulacja była robiona po uszczelce gdyż wiadomo zmiwniła się komprasja więc trzeba było.Przegląd 2 tyg temu też po uszczelce było szczelnie ale cuda się zdarzają. Na benzynie chodzi ok. Teraz śmigam na benie i pali 9 l max 10 jak jest dużo miasta. Więc jak na takie auto to raczej dobrze w końcu to nie matiz . Zapłon jes sterowany elektronicznie więc ta kwestja odpada, zreszta były by strzały na gazie. Przewody WN NGK przejechane z 8 tyś świece też. Więc też bym stawiał na dalszą regukację instalki, może niech go troszkę jeszcze zubożą, bo moc na gazie jest niczego sobie, nie czuję różnicy między benzyną. Wiesz wcześniej przed uszczelką był na wolnych doś bogaty nawet falował więc mieszanka dobrze przekroczona a palił średno trasa i miasto 10l lpg. jednak tem gaz to jest bardzo ciekawa sprawa. Podobnie miałem w sierce wymiana reduktora na nowy pierwszy tysiąc spalamie średnie ok 9l (silnik 2.0 gaźnik) po tym druga regulacja i już 12l. Z dziesięć razy jeździłem kręcili w tą w tamtą i nic dalej 12. Czasem chyba trzeba idealnie trafić w punkt. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-04-03 18:43:59 Rady jak widzę niezbyt chyba trafione . Niestety nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Natomiast co do regulacji to niestety tak to już jest z I generacją, że ciężko jest utrafić w ten odpowiedni punkt, zwłaszcza jak jeszcze nienajszczęśliwiej dobiorą mikser. Zapłon mimo, że sterowany elektronicznie to jednak położenie wału czyta z czujnika, a ten różnie jest umiejscowiony. Nie wiem jak u Ciebie, ale np. w poldku czytał bezpośrednio z wału, a w audiczce czujnik jest na rozdzielaczu napędzanym za pośrednictwem wałka pośredniego i tu już przestawienie rozrządu (w zależności co jest przestawione) zmienia zapłon. |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2007-04-03 19:33:16 A co to w ogóle za silnik? C20NE czy nowszy? W C20NE czujnik jest na wale. |
RAFALOLK Omega B 2.5v6 OLKUSZ | 2007-04-04 08:21:43 Silnik C20ne. Czujnik jest wkręcony w kadłub silnika, na wale jest tylko wieniec zębaty, jest to czujnik indukcyjny. Dziełanie identyczne jak czyjników abs.
Wczoraj odkryłem że gazowcy podczas regulacji przytkali mi dolot powietrza do filtra, gdyż po przełączeniu na gaz gasł jak się nie dodało troszke gazu. Jest to wynik braku emuklgatora a gaz z miksara pod tłoki ma troszke drogi i więc po odcięciu wtrysków zanim doleci to potrafi zgasnąć. No ale dla większości gaziaży to rozwiązaniem większości problemów jest zatkanie dolotu albo wymiana całej instalacji i później hasło teraz będzie dobrze. i Tak w kółko. A w omedze dolot powietrza jest sprytnie orginalnie skierowany tak że nie wpada do niego pędem powietrze. A poza tym to przecież powietrze nawet jakby wpadało podczas jazdy to i tak napotka na bariere w postaci filtra. Więc to przytykanie tego dolotu to chyba sztuka dla sztuki. Odetkałem dolot zrobię regulację i zobaczymy co będzie dalej. Dzięki Danek za rady, jeszce sie odezwę jak będzie jeszcze problem. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-04-04 08:49:11 Przesłanianie dolotu najczęściej nie wynika z ograniczania nadmuchu powietrza (nie tędy droga) Dolot przytykają, bo nie mogą sobie poradzić z regulacją (wzbogacenie mieszanki), tym zabiegiem jeszcze bardziej zamulają silnik (również na benzynie). Oj coś czuję, że to jednak nie koniec Twoich problemów (puk, puk, puk w niemalowane). |