Omega Brak sygnału snondy i (sonda sprawna)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Mam omegę 2.0 ecotec 16v i mam wciętą sonde a nie rozcientą(Bingo S) kabel powrotny z Binga jest zaizolowany i nie podłączony do kompa benzynowego a ten którym wchpdzi sygnał jest wcienty w kabel sygnałowy sondy.Sonda jest nowa i sprawdzona. Co może być przyczyną??

Witam.
Jakiego koloru sa przewody wychodzące ze sondy?

Cytat:
2007-03-10 21:07:43, zasilacz pisze:
Witam Mam omegę 2.0 ecotec 16v i mam wciętą sonde a nie rozcientą(Bingo S) kabel powrotny z Binga jest zaizolowany i nie podłączony do kompa benzynowego a ten którym wchpdzi sygnał jest wcienty w kabel sygnałowy sondy.Sonda jest nowa i sprawdzona. Co może być przyczyną??

Nie rozumiem, nie ma sygnału z sondy....., ale kiedy? Czy na lpg? Czy jest sygnał przy pracy na pb???

Łaskawco może jakiś dodatkowy opis???

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-03-11 19:42:18 ]

Niema sygnału ani na benie ani na gazie a co do pytania o kolory kabli to jest ich 5 i są to biały żółty czerwony i czarny.

[ wiadomość edytowana przez: zasilacz dnia 2007-03-11 19:56:05 ]

[ wiadomość edytowana przez: zasilacz dnia 2007-03-11 19:56:38 ]

Na jakiej podstawie twierdzisz,że sonda sprawna?

Jest nowa orginalna (też miałem podejżenie że lipe mogli mi sprzedać ale w warsztacie sprawdzili i jest ok)

Cytat:
w warsztacie sprawdzili i jest ok

A jak to zrobili??? Kupiłeś w aso, w sklepie , na aukcji itp...

Kupiłem w serwisie opla w białymstoku A sprawdzili to jakimś urządzeniem poprzez wpięcie(wkłuli się w kable od sondy)i po uruchomieniu silnika pokazywały sie kolorowe diody na tym urządzeniu. Na sterej sondzie tylko jedna sie zapalała

[ wiadomość edytowana przez: zasilacz dnia 2007-03-11 21:24:33 ]

Cytat:
po uruchomieniu silnika pokazywały sie kolorowe diody na tym urządzeniu.

No to jak nie ma sygnału ? Przecież jest.

PO podłączeniu interfejsu djagnostycznego jest błond sondy. A w porgramie do gazu też jest brak komunikacji z sondą i nie mam pojęcia co jest??

chyba coś pomyliłeś z tymi kolorami albo liczbą przewodów...Osobiście nie spotkałem opla z sondą 5-cio przewodową chyba że mało jeszcze wiem z drugiej strony wymieniłeś czerwony ,czarny , biały i żółty więc doliczyłem sie 4... Jak to w końcu jest???? Ale przy drugiej opcji czyli 4 kabelkach sygnał chyba był na żółtym... Jak sie mylę to niech mnie ktoś poprawi...

Masz racje mój błąd jest 4 kable a sygnał podawany jest czrnym

sorki za pomyłkę .... jaki Masz numer silnika to sprawdzę ten sygnał dokładnie

Ja bym zaczął od odpięcia sondy od sterownika LPG i wtedy sprawdził czy rzeczywiście sygnału nie ma podczas pracy na benie. Jeśli sygnał się pojawi, to świadczyłoby to o błędnym wpięciu sterownika LPG do sondy. Jeśli sygnału nie ma w dalszym ciągu to odepnij sondę od ECU i znowu test. Brak sygnału=jakieś problemy z sondą (nie "czyta" spalin, padła). Jeśli jednak sygnał w tym wypadku się pojawi to wyglądałoby na to, że ECU "zjada" ten sygnał, a to już raczej poważny problem.
Sygnał najlepiej (w tym przypadku) sprawdzać oscyloskopem albo specjalnym miernikiem.

[ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2007-03-12 08:20:04 ]

W nowym dowodzie nie ma n numeru silnika, a kartę pojazdu mam u rodziców i nie jedstem teraz w stanie sprawdzić tego numeru(180km do domu). A co do sondy to ma byc wcienta czy rozcienta jak w schcemacie???