Obroty w carinie 20 td

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
moje pytanie jest może durne i z góry za nie przepraszam ale w ogóle nie znam się na mechanice a zaobserwowałem pewne zjawisko w mojej carinie, otóż jak zapalam rano auto to widzę ze obroty są około 1100/1200 ale zaraz po przejechaniu paru km normują się na około 800 i nie falują. czy w dieslach to normalne zjawisko przy zimnym silniku i czy to może cos w rodzaju ssania w benzyniakach? dodam że dieslem jeżdże dopiero od miesiąca dlatego zadaje takie pytania a i jeszcze jedno przy jakich obrotach powinna załanczać się turbina? pozdrawiam

To normalne, wszystko jest ok. Latem tego nie będzie
Co do turbo nie wiem.. strzelam - 1700rpm.

Pozdrawiam

Z obrotami to jak poniżej pisano to normalne masz na pompie zaworek temperaturowy i jak sie nagrzeje to wyłancza tag zwane auto ssanie. A co do turbiny ona cały czas pracuje jak silnilnik jest odpalony j zwiększa ciśnienie im więcej gazu wciskasz więcej spalin więcej mocy

obroty to normalne pewnie masz załączone ogrzewanie bo wtedy na zimnym silniku podnoszą się tak jak napisałeś do 1200 na minutę,

co do turbiny to ona działa cały czas ale dopiero od jakichś 2 tyś obrotów jej praca staje się bardziej efektywna i w wyraźny sposób zauważalna

dzięki za info pytam bo robie rano do pracy tylko 5 km i boje się o turbine bo słyszałem że nie wolno szarżować na zimnym silniku a przez te 5 km na pewno silnik się nie nagrzeje. słyszałem że turbina w tych autach to bardzo delikatna sprawa i trzeba na nią uważać macie jakieś doświadczenia w tej materi ?

Cytat:
2007-11-19 10:09:36, dzarek80 pisze:
dzięki za info pytam bo robie rano do pracy tylko 5 km i boje się o turbine bo słyszałem że nie wolno szarżować na zimnym silniku

100% racja. Zresztą.. z każdym dieslem trzeba uważać jak jest zimno..z uturbionym szczególnie..
Poszukaj na necie - jest dużo poradników w stylu "jak dbać o turbosprężarkę"..

Pozdrawiam