Czyżby mechanik coś kręcił...????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam drobny problem oddałem essinke do mechanika żeby wymienił mi przedni wahacz poprzeczny, oczywiście wahacz kupiłem.Problem zaczyna się ponieważ mechanik przetrzymuje mi już 4 dni auto twierdząc że jedna nakrętka była zapieczona i musieli ją rozciąć.Problem w tym (jak twierdzi mechanik) że ta naketka to była M16 samokontrująca i na dodatek z lewym gwintem??!!!??!! Czy jest tam coś takiego bo rozmawiałem już z kilkoma innymi "fachowcami" i twierdzą że nie przypominają sobie żeby tam była taka nakrętka, w sklepach motoryzacyjnych też patrzą na mnie jakoś dziwnie jak się pytam o tę nakrętkę. Także w końcu już nie wiem - może przez to że ładna pogoda jest to mechanik chce se pojeździć momim essim albo o co tu chodzi????

nie ma tam takiej nakretki raczej

No właśnie też mi się tak wydaje bo jak o nią pytam to wszyscy są zaskoczeni - czyli wychodzi na to że coś spieprzył innego i się nie chce przyznać....grrrr ale jutro tam zrobie wije

jak to na stabilizatorze co przechodzi przez wahacz nie ma lewego gwintu??

Myślał mechanik, że trafił na jelenia! Daj mu wycisk!

aha nie widziałem ze mk7 wypowiada sie o mk4

ps. moze by podzielic forum na jakieś kategorie> bo mk3/4 to raczej wspólnego z mk5/6/7 mają chyba tylko rozstaw śrób

o jeszcze jeden mk7

No coś właśnie gościu gadał że wahacz niby jest przykręcony tylko stabilizator nie to może tam jest ta nakrętka to już w końcu dalej nie wiem dać mu wycisk czy nie .A skoro jednak by była tam taka nakrętka to czy ktoś z Was miałby taką skombinować???
P.S.W robocie chopcy mi powiedzieli że mi zrobią bez problemu taką nakrętkę ale nie będzie ona niestety samokontrująca i tu jest kapeć...

O, sorki. Nie popatrzyłem, że to "czwóreczka". OKi, nie wtrącam się, bo nie wiem, jak to w mk4 jest...

W mk4 jest własnie samokontrująca nakrętka z lewym gwintem i tak samo ma sierra i scorpio. A nakrętke zawsze można używkę na złomie.

Cytat:
2007-03-14 07:40:50, Darek pisze:
W mk4 jest własnie samokontrująca nakrętka z lewym gwintem i tak samo ma sierra i scorpio. A nakrętke zawsze można używkę na złomie.

potwierdzam
u mnie lewy gwint byl z prawej strony

Cytat:
2007-03-14 07:40:50, Darek pisze:

dokładnie

jest nakrętka nakręcana na koniec stabilizatora - z lewym gwintem
a kupić można w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie z cześciami do forda

Cytat:
2007-03-14 10:23:33, slawas1 pisze:
a kupić można w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie z cześciami do forda

patrz sygnaturka

No ja szukałem w 3 sklepach forda i w kilku hurtowniach w końcu kumpel z roboty na tokarce mi zrobił dwie jedną żeby przykręcić drugą na kontre także problem rozwiązany. P.S. Pod naciskiem mechanik się przyznał że nie miał pojęcia że tam był lewy gwint i pracownicy wygięli dwa klucze i nic wiec postanowili przeciąć...... Ach sto światów z tymi mechanikami