MotoNews.pl
5 Cisnienie oleju puzno gasnie E30 (118719/0) - NT

Cisnienie oleju puzno gasnie E30

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemanko.gdy odpale auto kontrolka oleju gasnie dopiero gdzies po paru sekundach.niewiem czego to moze byc przyczyna

To jest jedyny objjaw czy jest cos jeszcze??Kiedy zmieniałes olej?Ogladałes silnik?

Gdy kupilem auto odrazu wymienilem olej ale zamiast 3.5 litra bylo go ok 7 litrow.moze to dlatego aby kontrolka szybciej zgasla?boje sie ze to moze byc pompa ale chcialbym sie poradzic kogos.moze znasz przyczyne?To jest jedyny obiaw inne kontrolki gasna normalni

Swieci Ci sie tak przy zapalaniu na nagrzanym silniku a po przegazowaniu gasnie?? Jesli tak to norma jesli nie to problem Mozesz miec tez problem z kompresją.. dobrze by ją było sprawdzic!

Kontrolka gasnie puzno gdy silnik po zgaszeniu postoi troche dlurzej mniej wiecej 15-20 min ale nawet przez ten czas nie zdarzyl by ostygnac .Czyli temp silnika niema nic do tego.Wydaje mi sie ze silnik jak postoi chwile olej scieknie do miski a pompa podaje zamale cisnienie zeby wypelnic przewody olejowe a przecierz czujnik oleju jest u gury silnika.Ale czy czujnik wtedy wogule by zgasl?Niewiem dlatego chcem sie poradzic kogos .

masz pewnie panewki do wymiany

spokojnie. to wcale nie musza byc panewki. choc to bardzo prawdopodobne. kumpel mial podobny problem. okazalo sie ze smok od pompy byl zapchany.tez myslal ze to panewki ale kiedy zepsul drugi komplet stwierdzil ze to nie panewki. wystarczyl kompresor. przedmuchal wszystkie kanaly olejowe jakie sie dalo i wszystko jest ok.pzdr

Cytat:
2005-10-13 20:30:49, jarek270582 pisze:
Kontrolka gasnie puzno gdy silnik po zgaszeniu postoi troche dlurzej mniej wiecej a15-20 min

Nie bardzo to co piszesz do mnie przemawia
Cytat:
.Wydaje mi sie ze silnik jak postoi chwile olej scieknie do miski a pompa podaje zamale cisnienie zeby wypelnic przewody olejowe a przecierz czujnik oleju jest u gury silnika.Ale czy czujnik wtedy wogule by zgasl?Niewiem dlatego chcem sie poradzic kogos .

skoro Ci sie tak wydaje..
Cytat:
le nawet przez ten czas nie zdarzyl by ostygnac .Czyli temp silnika niema nic do tego

Otóż Jesli lampka kontrolna nie gaśnie po uruchomieniu silnika wskazuje to na silnie nagrzany olej natomiast jesli lampka kontrolna nie gasnie po przyspieszeniu lub swieci się podczas jazdy wskazuje to na zbyt niski ciśnienie oleju. Ot tyle.

ale niskie cisnienie musi miec swoja przyzcyne. to sie nie dzieje ot tak. i radzilbym nie jezdzic atem w takim stanie bo kolega juz dwa razy przez to wal szlifowal bo sie luzy zrobily. a wszystkiemu winny byl smok pompy olejowej. wystarczylo sprezone powietrze. pozdro

Pytanie dotyczyło swiecenia lampki wiec własnie na to pytanie dałem odpowiedz. Reszta w rekach kolegi jarka270582

u mnie również gaśnie późno ale tylko gdy auto odpalam rano po całej nocce ( jeśli odpalę i nie przegazuję to potrafi świecić tak nawet z 10 sekund ) w czasie jazdy nigdy sie nie zapaliła więc ciśnienie jest raczej OK !! w ciągu dnia podczas odpalania normalnie gaśnie odrazu .

Przypomnialem sobie ze moj ojciec tez cos wspomnial na temat panewek.Ale sprawdze najpierw smok moze faktycznie to on.Ze sprawdzeniem smoka nie wiarza sie rzadne koszty a z zakupem panewek tak.Jak znajde chwile czasu to sprawcze.Z gory dzieki za informacje

Przypomnialem sobie ze moj ojciec tez cos wspomnial na temat panewek.Ale sprawdze najpierw smok moze faktycznie to on.Ze sprawdzeniem smoka nie wiarza sie rzadne koszty a z zakupem panewek tak.Jak znajde chwile czasu to sprawcze.Z gory dzieki za informacje

Aha.Jak by okazalo sie ze to panewki jaki jest koszt ich zakupu

To , że późno zgaśnie kontrolka może również świadczyć o uszkodzonym zaworze ciśnieniowym (zwrotnym) w smoku.

Kiedy będziesz sprawdzał smok to polecam też sprawdzić panewki. Tak czy tak musisz zdjąć miskę olejową, a bez sensem jest sprawdzenie w tym momencie tylko pompy...

Koszt panewek w zależności od silnika to wydatek między 200-350pln.

Cytat:
2005-10-13 19:44:48, mibhell pisze:
Swieci Ci sie tak przy zapalaniu na nagrzanym silniku a po przegazowaniu gasnie?? Jesli tak to norma jesli nie to problem Mozesz miec tez problem z kompresją.. dobrze by ją było sprawdzic!

u mnie gasnie odrazu, obojetnie czy zimny czy cieply. to ze nie gasnie odrazu to raczej nie jest norma

Swieci mi sie praktycznie za karzdym razem dluzej przy odpaleniu .Gasnie tylko szybciej gdy silnik byl pare minut wczesniej uruchomiony.Ale pod czas jazdy nawet nie warzy sie zapalic.

Byc moze gasnie jak przygazuje ale gdy kontrolka mi nie zgasnie nie warze sie dodawac gazu.Ale mysle ze obroty moga przyspieszac gasniecie kontrolki

to nie są panewki!!!!!! z opisu wynika że uszkodzona jest pompa olejowa a dokładnie za duże są na niej luzy i olej przecieka przez nie dzięki grawitacji. po zapaleniu długo zaciąga bo jest w pewnym sensie sucha dopiero olej przez nią przepływający ją doszczelnia i dlatego ciśnienie jest w normie

Powiem ci ze tak samo uwarzam Ale moge sie mylic dlatego potrzebuje rady.