Cewka - RS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy mozna sprawdzic w jakis sposób czy cewka w RS2000 jest dobra czy uszkodzona, Jeżeli tak to jak to zrobić

można , poszukaj w wyszukiwarce wątek załozony przez Wilka

Do dokładnego sprawdzenia cewek potrzebny jest miernik RLC. Sam pomiar omomierzem nie wystarczy.

A gdzie mogę znaleśc taki miernik, maja go w warsztatach bo jak pytałem to powiedzieli mi ze oni podłączaja do komputera i wtedy wszystko wskazuje. Może ktoś ma pożyczyć.

Cytat:
2007-03-09 00:33:24, Bratq pisze:
A gdzie mogę znaleśc taki miernik, maja go w warsztatach bo jak pytałem to powiedzieli mi ze oni podłączaja do komputera i wtedy wszystko wskazuje...

Par excellence, ale "g..." wskazuje. Żaden EEC IV nie wyłapuje błędów po stronie wysokiego napięcia. A raz byłem na diagnostyce u autoryzowanego Boscha, podłączyli mnie pod oscyloskop, podumali 3 minuty, kazali wymienić świece za 120 zł i skasowali 150 zł za diagnozę. A winna była cewka właśnie. 150 zł za 3 minuty pracy... Panie, czemu nie dałeś mi laptopa...

Miernik mogę wziąć na Walne. A pewnie w większości zakładów napraw RTV taki będą mieli.

Cytat:
2007-03-09 05:41:32, WilK pisze:
Miernik mogę wziąć na Walne.

weź, weź Prezes

ustawiam się jako pierwszy do sprawdzenia

Przepraszam że sie wtrące ale też ustawie sie w kolejce o ile to możliwe.
PS Mss widze że mamy te same problemy, jak mieliśmy 1,6 życie wydawało sie prostsze

Ogłoszenie płatne

Ford 91XF 120 29 BA
Bosch 0 221 505 423 - 8SE

DC - NN 0,75 Ohm; WN 13,5 kOhm
120 Hz 0,74 Ohm/4,9 mH WN 13,9 kOhm/45,4 H
1 kHz 3,1 Onm/4,75 mH 30 kOhm/36,7 H

Powyższe +/- 10% inaczej ceweczka do wymiany, ale jak wspomniałem wezmę miernik i sprawdzę

Cytat:
2007-03-09 21:54:38, mss pisze:
weź, weź Prezes

Jaki k... prezes? Ryszard Ochódzki chyba

Panie prezesie
ale czy miernikiem sprawdzi się cewkę na przebicie??
bo może mieć odpowiednią rezystancję i odp strumień ale np przy pracy silnika przebicie występować.....
A na marginesie najlepiej pozamieniać te cewki na 1 całość i po kłopocie

Takie mierniki też istnieją.