| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-02-28 22:12:55 Panowie, zacznę od początku aby było jasne
Miałem uszkodzony wskaźnik temparaturki, więc aby nie kombinować kupiłem całe zegary i przełożyłem.... okazało się, że w tych nowo założonych nie działa prędkościomierz..... ale, że nie chciało mi się ponownie przekładać tak zostawiłem.... w trakcie jazdy zauważyłem, że komputer ma błąd na obliczeniu ile km można jeszcze przejechać... literka F... myślę, ok, to możliwe, bo jak nie działa prędkościomierz i nie wiadomo ile km się przejechało to nie ma składowej do obliczeń i jest błąd.... Dziś przemontowałem stary prędkościomierz do założonych zegarów (oczywiście zerwałem druciki od silnicza napędzającego wałek z licznikiem km, ale polutowałem i działa).... wszystko działa, prędkościomierz, licznik km ale na BC dalej mam błąd Reichweite F ..... Czy usterkę powoduje coś innego (może w kostce coś nawaliło jak ją odczepiałem?), miele widziane wszelkie sugestie ![]() |
jarn LOB SYMPATYK Omega MV6 Białystok | 2007-03-01 08:37:42 W omedze A miałem podobną sytuację, ale u mnie wszystko działało (wzrokowo). Po pewnym czasie F zniknęło i wszystko wróciło donormy. |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2007-03-01 08:38:58 A informacja z czujnika poziomu paliwa w baku? |
tutrus Opel Omega 2.0 16v C ... Dzierżoniów | 2007-03-01 08:53:30 WItam ja mam podobny problem i też się zaczeło po przełożeniu zegarów, wskaźnik paliwa mi działa i już sam nie wiem co to jest ??????? |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-03-01 22:33:41
A jak to sprawdzić ??? Choć tam nic nie grzebałem ![]() |
tutrus Opel Omega 2.0 16v C ... Dzierżoniów | 2007-03-02 10:58:18 przyznam się że grzebałem przy zegarach bez odłączania klemy z akumulatora, więc co mam teraz zrobić by znikneło to "F"..........jest możliwe że przez to coś spieprz......... |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2007-03-02 11:34:17 A próbowałeś zdjąć klemę na np.5 min?
|
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-03-04 01:45:48 Hm... ja również zawsze grzebałem przy wyświetlaczu na podłączonych klemach (i to wielokrotnie... może mnie pokarało)... po przejechaniu 50 km po naprawieniu licznika.... wysiadł licznik km.... i podejrzewam, że to będzie przyczyną..... jak pisałem temat to nie zwróciłem uwagi, że licznik stoi w miejscu, to bardzo mało jeździłem.... zorientowałem się jak trzeba było zatankować..... |
Arturro_S LOB SYMPATYK Omega B V6 SPORT Wrocław | 2007-03-14 21:02:50 Przyznam się ze, nie wiedziałem iż trzeba odłączać aku, i kilka razy wyciągałem zegary w celu wymiany oświetlenia tablicy.
Na szczęście nic niepokojącego jak na razie nie zauważyłem. |
profil-usunięty | 2007-03-15 17:56:41 Jednak przyczyna tkwi gdzie indziej, czujnik jest dobry. Szukam dalej.
BTW gdzie powinien się ów czujnik znaleźć? Ma jakieś swoje miejsce? Bo przy okazji testów stwierdziłem, że mój wisi sobie smętnie na kabelku ![]() [ wiadomość edytowana przez: Immo dnia 2007-03-15 18:19:04 ] |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2007-03-16 10:53:30
Mój tez.
Sprawdź jeszcze raz wtyczki ( ę) na wyswietlaczu. Niema cudów. Masz po prostu przerwę. Im większa rezystancja tym nizsza temp. Mozesz złącze ( wtyczkę ) popsikać płynem do styków , ale NIE WD40!! |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2007-03-16 12:50:26 Czujnik jest wsadzony w lewe naroże zderzaka od wewnątrz, w dolną krawędź zderzaka. jest tam mały otworek jakieś na oko 8mm i tam mieszka sobie czujnik. Wystarczy łapę wsadzić nie trzeba żadnego kanału.
Czujnik ma zatrzaski które utrzymują go na miejscu do czasu pierwszego przytarcia w krawężnik przy parkowaniu. I wtedy już wisi na kabelkach...
U mnie przeczyszczenie styków czujnika pomogło na krótko, w końcu wymieniłem czujnik i zaczął normalne temperatury wskazywać. |
profil-usunięty | 2007-03-16 13:15:45 Sprawa wyjaśniona. Co było nie tak? Uwalony czujnik + nie łapiące styki. Po ich przeczyszczeniu i sprawdzeniu jeszcze raz termistorem - eureka, działa! Potem szybki sprint do ASO po czujnik i już jest dobrze. Panowie dzięki za naprowadzenie na właściwy trop. Niby taka pierdoła ale jak potrafi człowieka zirytować
![]() |