Oryginalna latarka 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zostałem dzisiaj uświadomiony przez Grzesia. Od nowoscie wiedzialem, ze na wyposazeniu jest latarka, ale kiedys jak moj ojciec chcial zima wymieniac kolo i bylo ciemno i ja podlaczyl do gniazda zaplaniczki to nie swiecila. Pomyslelismy, ze zarowka przepalona i latarka poszla na miejsce i od tamtego czasu (troche ponad 10 lat) nie byla uzywana.

I dzisiaj tak sobie gadałem z Grzesiem i on mi powiedzial, ze do niej jest specjalne gniazdo koło kolumny kierownicy. Czy wszyscy o tym wiedzieli oprocz mnie???

Normlanie przed chwila biegłem w laczkach to sprawdzic, ale bylem malo wytrwaly i nie cnie obadalem - jutro ide dalej poszukiwac gniazda

W Samarach to gniazdo jest pod maską "obok" skrzynki z bezpiecznikami. To jest po lewej stronie...
U Ciebie pewnie też będzie w tych okolicach, ale ze zrozumiałych względów głowy uciąć sobie za to nie dam

Czy wszyscy wiedzieli???
Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Najwyżej kilkadziesiąt osób! Uszy do góry!

PS A ja mam nawet radziecką latarkę (+org.pudełko), której to latarki nie było w stand. wyposaż.

Piotr,w 2107 to jest wewnątrz auta.
U mnie znajduje się obok dźwigni ssania.Na wysokosci ogranicznika tejze dźwigni wraz z przyciskiem do kontrolki ssania.Patrząc z perspektywy kierowcy,to kilka centymetrów na lewo od ssania.Gniazdo jest umieszcozne pionowo.Nic tam nic widac,trzeba na wyczucie albo kłasc sie na podłoge
pzdr i miłych poszukiwan
Grzesiek

Ja tez ni wiedziałem do czego to gniazdo w samarze, bo żadna wtyczka do niej nie pasowała. Ale jest i ...działa))

Cytat:

Czy wszyscy o tym wiedzieli oprocz mnie???

Nie wiem, jak reszta, ja - owszem tak.

Cytat:

Nic tam nic widac,trzeba na wyczucie albo kłasc sie na podłoge

Czyli w klasykach nic się nie zmieniło za wyjątkiem reflektorów
Pozdro.

Ja również mam na wyposażeniu tą latarkę, podłączaną do gniazda zapalniczki. Tylko nie wmawiajcie mi, że mam drugie wejście na zapalniczkę w moim klasyku, ktoś napisał, że w klasykach nic się nie zmieniło tylko reflektory - jeżei tak to gdzie to niby jest (rozbierałem to auto prktycznie całe i nigdzie nic nie widziałem takiego)????- chyba, że chodzi o coś innego

Andy

ta latarka co ją mam,nie pasuje do gniazda zapalniczkiinna wtyczka jest.latarka była w standardzie przy zakupie auta.
Gniazdo jest tam gdzie opisałem

w nivie jest pod maską ale w związku z brakiem możliwości kupna takich wtyczek luzem zmieniłem gniazdo ruskie na standardowe od zapalniczki kłopot rozwiązany a i mam zapalniczkę pod maską

a ja odkrylem, ze w mojej 2107 moge podlaczyc pod maska. Wykrecam zarowe od oswietlenia silnika, i nieco na chama wciskam wtyk od latarki. I dziala, tylko pozycyjne trza wlaczyc...

a do zapalniczki tez pasuje, tylko tzreba pokrecis wtykiem. Moja lampa to taka latareczka na zarowke od tylnych swiatel, z zakrecanym deklem... chyba oryginalna, bo opisana po rusku...

Małe sprostowanie co do umieszczenia gniazda:
znajduje się ono za ssaniem,a nie jak napisałem na jego wysokosci.
Ok 7-8 cm za dźwignie i przy samej kolumnie kierowniczej.
Pzdr Grzesiek

No to fajnie bo juz myslalem ze ta latarka jest z jakiegos innego samochodu. Kiedys szukalem tego gniazda chyba ze 2 godziny i zrezygnowalem

umieszczenie tego gniazda świadczy o sposobach i krętych ścieżkach modyfikowania klasyków. U mnie np. osłona dolna kolumny kierowniczej istotnie przeszkadza w wetknięciu tej wtyczki ( nie miałem pojęcia o tym ustrojstwie)... Projektant tej osłony chyba też zapomniał o jego istnieniu!
Innym przykładem jest takie dziwne umieszczenie włącznika świateł awaryjnych, że kierowca go właściwie nie widzi...Pewnie we wcześniejszych wersjach przy węższej kierownicy nie było takiego problemu.

Gniazdo znalazłem, ale latarki nie mam. Mam jakąś inną, chyba od niwy z przerobionym wtykiem na zapalniczke. Czy niwy miały identyczną latarke?

Witam
Mialem takie lampki w poprzednich Ładach, kiedys takie gniazda były takze w autach innych marek, potem standard zarzucono. ale dzisiaj na staci bezynowej widziałem w sklepie lampkę z takim wejsciem jak w 2107 + przejciówka na standartową zapalniczke...
PS.. wsciekły na gniazdo zapalniczki w Ładzie, przerabiam je właśnie by pasowała mi ładowarka do telefonu i kilka innych gadżetów...,

Po 13 latach lampka zaswiecila po raz pierwszy

Ufffff nie byłem sam ))) U mnie zaśiweciła po 14 latach i 10 miesiącach