Wymiana oleju - Jaki?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przyszedł czas na wymiane oleju, licznik wskazuje że już przydało by się zmienic i mam mały dylemat. Jaki olej wlac? Chciałbym nadmienic, ze bedzie to moja pierwsza wymiana oleju (+ wszystkie filtry). Poprzedni właściciel mowił, że lał syntetyk, ale wiadomo jak jest. Na karteczce pod maską nie pisze jaki olej był wlewany, tylko data i stan licznika. Silnik to 1.6D. Wlac syntetyk, poł-syntetyk, a może zwykły mineralny? Nie znam sie na oznaczeniach, typu "15W40". Prosilbym o jakies cenne rady...

Ło jesu...Kolego tyle postów było już na ten temat litości

powiem tak:
lej tylko fordowski, a nie pozalujesz
ja do swojego wlalem ostatnio 10w40, ale gosciu od forda powiedzial, ze najlepiej 5w30 i nastepnym razem tak tez zrobie
ktory z tych dwoch bedzie najlepszy do twojego, to nie powiem, ale pewnie inni beda wiedzieli

Cytat:
2007-03-17 19:13:27, tjmdm pisze:
Ło jesu...Kolego tyle postów było już na ten temat litości

No wiem, ale mój przypadek jest troche inny, bo nie wiem czy moge zalac np. mineralnego jak byl podobno syntetyk...

P.S Te wartosci 5W40 to chyba ma jakies znaczenie od rodzaju silnika (Pb - ON)

Cytat:
2007-03-17 19:18:05, MaRio-sKaTe pisze:
No wiem, ale mój przypadek jest troche inny, bo nie wiem czy moge zalac np. mineralnego jak byl podobno syntetyk... P.S Te wartosci 5W40 to chyba ma jakies znaczenie od rodzaju silnika (Pb - ON)

...minerał to ostateczność...skoro był "podobno" syntetyk a autko ma przejechane..................... no własnie ile to ja skłonny byłbym na pólsyntetyk...ja mam niecałe 180 tyś i jeżdzę na takim 10W/40...orginalnaleś ford i bardzo sobie chwalę

Najważniejszą sprawą dla mnie jest, to czy zaleje nieodpowiedniego oleju (np. po syntetyku, naleje mineralnego) to czy coś się stanie? Ale na 90% kupie pół-syntetyk, tylko teraz jaki? Kolega mi coś wspominał o 5W40, czym to się rózni od siebie? I jeszcze jedno, chyba kupie olej z Lotosa, jak myslicie moze byc?

P.S Ten Fordowski olej w jakich jest cenach?

jak sie nie myle to fordowski okolo 80 zl za 5 litrow
a jesli chodzi o lotosa, to lepiej wlej slonecznikowy

5w40 to przewaznie syntetyk, przewaznie bo z tymi oznaczeniami jest roznie.
biorac pod uwage wiek twojego essiego wlej forda 10w40 i bedziesz mial spokoj

Czyli najlepiej Fordowski 10w40 pół-syntetyk czy syntetyk? Bo juz sie pogubilem... Nie ma znaczenia, czy to diesel czy benzyna?

[ wiadomość edytowana przez: MaRio-sKaTe dnia 2007-03-17 22:07:19 ]

ej jeśli to jest 1.6D czyli MKIV czyli auto z max '90 roku.. to ile on moze mieć najechane? ktoś wierzy w przebiej mniejszy niż 200tys? ja bym wlał mineralny forda 15W-40, on jest do silników benzynowych i do diesla ,za 5L dałem 65zł.

pozdr.

Wiem, ze to nic nie znaczy, ale gosc od ktorego go kupilem, mowil mi ze silnik byl wymieniany. I ten powinien miec ok. 100-120tys. Wiem, ze jak ktos chce sprzedac, to wmowi czlowiekowi wszystko, ale z tego co mi gosc mowil o aucie sie sprawdzilo. Wymienilem i naprawilem to co mi powiedzial na wstepie i narazie wszystko jest ok...

jeśli wierzyć sprzedawcy i wcześniej był syntetyk i nie palił oleju.. to bym lał faktycznie syntetyk.. ale wychodzi na to że silnik był remontowany stosunkowo nie dawno.. więc pojeździ jeszcze baardzo długo

10w40 fordowski to polsyntetyk
klik

albo ten syntetyk
klik

[ wiadomość edytowana przez: radekbox dnia 2007-03-17 23:08:12 ]

Nie dales czasem, dwoch tych samych aukcji?

juz poprawilem

a jak silnik ma tendencje do brania oleju to lepiej wlac olej Forda mineralny czy np. Castrol GTX mineralny ???
a moze Elf Sporti, albo MIDLAND, co polecacie ????
LOTOSu juz nie wleje........

[ wiadomość edytowana przez: Kamil_K dnia 2007-03-17 23:27:56 ]

Cytat:
2007-03-17 22:20:32, radekbox pisze:
10w40 fordowski to polsyntetyk klik albo ten syntetyk klik [ wiadomość edytowana przez: radekbox dnia 2007-03-17 23:08:12 ]

Ciekaw jestem z skąd wiesz że te oleje są syntetykami i pół syntetykami? po oznaczeniach? bo z tego co ja wiem to 5W-30 to półsyntetyk a ściślej mówieć olej mineralny z dodatkami syntetycznymi.

Oleju nie bierze nic, sprawdzam od czasu do czasu i jest tyle samo...

zalałem BP Visco 2000 - SAE 15W-40, nei wiem czy dobry wybór, okaze sie w eksploatacji