| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-03-19 10:36:44 Kabelki dochodzące do czujnika poziomu paliwa wkręconego "z przodu" zbiornika. Niestety bez kanału/podnośnika się nieobejdzie. |
adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-03-19 10:43:44 poszukaj dobrze na forum ostatnio było kilka postów na ten temat.
A swoją drogą sprawdz dobrze przewód od czujnika w baku do wskaźnika, możesz sprawdzić wskaźnik zwierając przewód od niego do masy wtedy powinno wskazać FULL. Sprawdz czy styki nie są zaśniedziałe co często się zdarza. Ewentualnie czujnik padł co już się chyba komuś na forum przydarzyło. Dostęp do przewodów od czujnika jest pod autem od spodu baku a nie pod kanapą jak do pompy. |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-03-26 18:15:09 da sie gdzies kupić ten pierdolnik co wyglada jak kondensator i czuje rezwerwe ?? bo zwieralem na krotko i pali mi sie kontrola takze tylko to jest do bani....w ogóle co to za element - jakas fachowa nazwa ??? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-03-26 18:17:12
Obawiam się, że tylko na szrocie, gdyż normalnie występuje to jako całość, a tu koszty są zbyt wysokie w stosunku do zysku. |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-03-26 19:34:07
co ty tam zwierałes i gdzie bo tez bym troche pozezbił bo kontrolka mi nie swieci |
ZBYCHOL Espero Automat SZCZECIN | 2007-03-26 20:17:16 też przerabiałem ten temat i proponuję odkręcić i wyjąć pompkę paliwa, otwór może i nie jest wielki ale przy pomocy latareczki da się przez niego "skontrolować" sytuację w baku tzn.:
1. czy pływak się gdzieś nie zaczepił i czy porusza się swobodnie góra-dół (przy tym powinna się ruchać wskazówka z pewnym opóźnieniem). 2. czy ten element (termistor) odpowiedzialny za kontrolkę jest zanurzony w paliwku czy nie, jeśli jest to kontrolka nie powinna się świecić. 3 można przy okazji wyczyścić smoka pompki i orientować się ile mamy syfu w baku. ja tak zrobiłem i skorygowałem delikatnie ustawienie termistora odginając delikatnie go w górę bo też mi się nigdy kontrolka nie zapalała powodzonka
|
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-03-26 21:51:15 ZBYCHOL masz racje co do odgięcia tego czunika - ja to robilem po wyjeciu pompy bo po co wyciagac caly czujnik - klopotliwe i moze pozniej byc nieszczelne itp....
jak masz zbiornik to z przodu patrzysz i tam idzie przewod powrotny paliwa i 2 kable - jeden to czujnik ilości a drugi to rezerwa wlasnie...obojetnie ktory zewrzesz na mase to zobaczysz - czy wskaznik jest full czy lampka rezerwy ci sie swieci...jak sie zaswieci tzn ze cos w srodku nie tak (znaczy przewody elektr ok) i wtedy wywal pompe spod siedzenia i sprobuj nagiąc do góry ten czujnik - zobaczysz na takim dość grubym drucie to siedzi obok pływaka...jak nagniesz ponad poziom paliwa i nie zaswieci ci lampa tzn ze masz to samo co ja.... |
Edgardo Espero Warszawa | 2007-03-27 13:32:28 Z tym czujnikiem to jakas plaga bo u mnie tez nie swieci rezerwa a wskazowka zle pokazuje poziom paliwa.
Ostatnio taka jazda na czuja kosztowala mnie troche ) |
misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2007-03-27 17:52:29 A dopiero o tym ja pisałem Tu |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-03-27 22:23:05 dzieki rafalko |