[zastava1100/fiat128] jak zciagnac kierownice...???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!

Mam małe pytanko, mianowicie: jak sciagnac kierownic??
Qrde kcialem dzis wymienic kiere od Zastavki mojej, na kiere od 126!!
Ale mam problem ze sciagnieciem starej (zastavoskiej)
Czy to trza sciagnac ja jakims specjalnym sciagaczem ?? czy jak ??

Bardzo mi zalezy zeby wymienic kiere, bo tamta stara jest popekana !!

Licze na podpowiedzi z waszej strony !!
POZDRAWIAM !!

troche kiczowo ze zakladasz od 126 - no nic - w kazdym razie jak odkrecisz srobke rozumisz to musisz pare razy za....ć energicznie raz z jednej strony raz z drugiej i bedzie ok ;]

Stasiu... dlaczego kiczowo?? Kiera od ZO$KI jest zbyt duza no i popekana a moja kiera od BOBKA nie ma logo (fso), {sam zrobiłem} a pozatym takie jak u bobka byly montowane w ZASTAVIE mediteran (3drzwiowa wersja) z napisem ZASTAVA!!
wiec nie jest az tak zle !!

POZDRAWIAM !!

[ wiadomość edytowana przez: doman_zastava1100p dnia 2004-03-27 22:04:44 ]

Poluznij nakretke, popros kogos o pociagniecie za kierownice. Jednoczesnie przyloz punktak do nakielka w walku kierownicy i udez w niego energicznie mlotkiem. Musi zejsc. A nakretki nie odkrecaj do konca, bo nie jest przyjemnie oberwac kierownica w glowe podczas sciagania. jak zejdzie z wieloklinu odkrecasz nakretke palcami i sciagasz kierownice.

kosa131... dzieki bardzo za wskazowki!!

Pozdrawiam!!

P.s.
"Jednoczesnie przyloz punktak do nakielka w walku" co to jest nakielek ???

Ja zciagałęm tak: poluznić nakrętkę, psiknąć wd 40, kilka razy przyładować w wieoklin (prze drewienko najlepiej) a potem drobnymi ruchami zciągac kierownicę. Jedna ręka pocika kierownicę a druga probuje zdjąć albo równomiernie od dołu uderzać dłońmipróbując ją zsunąć.

Jak założysz nową nie zapomnij o uderzeniu punktakiem i zalokowaniu tym samym dokręconej nakrętki.

w przypadkach extremalnych lub gdy nie pomaga walenie mlotem lub punktakiem w oske kierownicy mozna zastosowac zwykly sciagacz do lozysk.... bardzo komfortowo latwo i szybko zdejmuje kazda kierownice bez rzyka zniszczenia czy zaklepania gwintu na osce itp...polecam

Cytat:
2004-03-28 01:45:08, dOMAN_ZASTAVA1100p pisze:
kosa131... dzieki bardzo za wskazowki!!

Pozdrawiam!!

P.s.
"Jednoczesnie przyloz punktak do nakielka w walku" co to jest nakielek ???

nakielek to stozkowe wglebienie lezace w osi wallka na jego czolowej powierzchni. nakielki wykonywane sa w procesie obrobki poprzez cos podobnego do wiertla, tyle ze o specialnym ksztalcie, wkrecanego w konik tokarki, a maja za zadanie umozliwienie zamocowania walka w klach lub podparcie go konikiem, np w cellu sprawdzenia bicia czy podparcia konca dlugiego walka podczas obrobki. Ze wzgledu na ksztalt wyroznia sie nakielki zwykle i chronione.

Cytat:
nakielek to stozkowe wglebienie lezace w osi wallka na jego czolowej powierzchni. nakielki wykonywane sa w procesie obrobki poprzez cos podobnego do wiertla, tyle ze o specialnym ksztalcie, wkrecanego w konik tokarki, a maja za zadanie umozliwienie zamocowania walka w klach lub podparcie go konikiem, np w cellu sprawdzenia bicia czy podparcia konca dlugiego walka podczas obrobki. Ze wzgledu na ksztalt wyroznia sie nakielki zwykle i chronione.

kosa131... jestes moze profesorem , qrde jaki wyklad , dzieki bardzo, jak tylko znajde czas odrazu lece do garazu i bede cudował!!

Cytat:
w przypadkach extremalnych lub gdy nie pomaga walenie mlotem lub punktakiem w oske kierownicy mozna zastosowac zwykly sciagacz do lozysk.... bardzo komfortowo latwo i szybko zdejmuje kazda kierownice bez rzyka zniszczenia czy zaklepania gwintu na osce itp...polecam

to wydaje mi sie nawet nawet, bede musial sproobowac, thx Bart 128

Pozdrawiam !!

Cytat:
2004-03-28 12:39:49, dOMAN_ZASTAVA1100p pisze:
Cytat:

kosa131... jestes moze profesorem , qrde jaki wyklad , dzieki bardzo, jak tylko znajde czas odrazu lece do garazu i bede cudował!!

Pozdrawiam !!

yyy...jestem tylko uczniem piatej klasy technikum samochodowego. Ale jak widac cos jeszcze z 3 klasy, z lekcji rysunku technicznego pamietam. A wyklad- no coz, chcialem Ci wytlumaczyc co to takiego nakielek, bo moze faktycznie to smiesznie brzmi, ale jest to pojecie jak najbardziej techniczne A nakielki wykonuje sie za pomoca nawiertakow (sprawdzilem w ksiazce od rysunku

Cytat:
2004-03-27 22:00:37, dOMAN_ZASTAVA1100p pisze:
(...) moja kiera od BOBKA nie ma logo (fso), (...)

To maluchy miały kiery z logo FSO

Kosa, a czy tego nakielka (L czy Ł?) nie da się zrobić zwykłym wiertłem?

Kosa... szkoda ze ja nie poszedlem do SAMOCHODOOWKI , a nie siedze w tej Budowlance 4 rok, i sie nudze

POZDRAWIAM

Race_D ojeju no ... ebło mi sie , (FSM) mialo byc, przeciez kazdy wie o co chodzi

POZDRAWIAM!

Cytat:
2004-03-28 14:21:54, dOMAN_ZASTAVA1100p pisze:
Kosa... szkoda ze ja nie poszedlem do SAMOCHODOOWKI , a nie siedze w tej Budowlance 4 rok, i sie nudze

POZDRAWIAM

No widzisz, a taaaką fajną samochodówkę mamy w naszym pieknym mieście . I bliżej byś chyba miał

Mógłbyś zrobić swoją Zośke jako prace dyplomową. Chętnie bym Ci pomógł przy niej bo na pewno jest w lepszym stanie niż Skoda, którą teraz robie .

ps. Zawsze możesz się przenieść jeszcze .

Race_D... juz tak nie reklamuj tak tej szkoly , moj brat tam chodzi , qmple, i wiem jak to wyglada

Ty ziomus musisz mi kiedys pokazac ta SKODZINE wiedze ze piekny okaz z niej !!!!!

POZDRAWIAM !!

Cytat:
2004-03-28 14:41:06, dOMAN_ZASTAVA1100p pisze:
Race_D... juz tak nie reklamuj tak tej szkoly , moj brat tam chodzi , qmple, i wiem jak to wyglada

Płacą mi za to - musze jakoś nadrobić żeby sobie podnieść ocene ze sprawowania, wybrałem akcje promo

Cytat:
Ty ziomus musisz mi kiedys pokazac ta SKODZINE wiedze ze piekny okaz z niej !!!!!

POZDRAWIAM !!

Oj nie wiem czy to kiedyś będzie jeździć - jeszcze przynajmniej rok-dwa zanim inni złożą napęd, podwozie i wykończą wnętrze. Czarno to widzę - dobrze że ja mam ją "tylko" polakierować .
Większość osób, ktore chodzą do tej szkoły chyba zna tą Skode, część na pewno wie jak wyglądała kiedy ją zabieraliśmy. Powiem tylko, że "Garbus" był jednak łatwiejszy do zrobienia .
Dobra, koniec OT bo nas zjedzą mody .
Do zobaczenia na zlocie rocznicowym za dwa tygodnie!

Cytat:
2004-03-28 14:31:05, Race_D pisze:

No widzisz, a taaaką fajną samochodówkę mamy w naszym pieknym mieście . I bliżej byś chyba miał

CHORERA!!! MOJA SZKOŁA!

Cytat:
2004-03-28 09:45:31, dooh pisze:
Ja zciagałęm tak: poluznić nakrętkę, psiknąć wd 40, kilka razy przyładować w wieoklin (prze drewienko najlepiej) a potem drobnymi ruchami zciągac kierownicę.

Zdjąłem, udało sie !!!!

Dzieki bardzo dooh!!