Do znawców fotografii cyfrowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam fachowców i tych bardziej obcykanych w temacie, jak i tych mniej.
Sprawa wygląda następująco:
Dzięki pewnemu splotowi wydarzeń stałem się szczęśliwym posiadaczem nowiutkiego aparaciku OLYMPUS FE-170

No i teraz mam dylemat.
Muszę zakupić do tego aparatu kartę pamięci, najlepiej taką 1GB, ale z tego co się do tej pory zorientowałem są 2 modele kart olympusa M i H.

xD-Picture Card Typ H
xD-Picture Card Typ M

Czy ktoś z klubowiczy może mi powiedzieć która karta będzie najlepsza do tego aparatu?
Zdecydowany jestm na tą szybką (H) ale czy wykożystam wszystkie jej atuty w takim prostym aparcie?

Będę zobowiązany za wszystkie sugestie.

Dziękuję i pozdrawiam
Paweł

Bierz szybszą.
Przyda Ci się przy robieniu zdjęć seryjnych i przy kręceniu krótkich filmów.

Cytat:
Zdecydowany jestem na tą szybką (H) ale czy wykożystam wszystkie jej atuty w takim prostym aparcie?

sam sobie odpowiedziałeś... dokładnie... szybsza karta wcale nie będzie pracować szybciej od karty wolniejszej, jeśli "prosty" aparat nie będzie potrafił jej odpowiednio szybko obsłużyć...
...to tak jak z benzyną wysokooktanową wlaną do silnika o starej konstrukcji... to że wlejemy na przykład 98 do espero, nie znaczy wcale że silnik odpowiednio ją wykorzysta i będzie się na niej lepiej zbierał... poprostu jest do niej nieprzystosowany... tak samo z szybkimi kartami i "przeciętnymi" aparatami...

Ciężko znaleźć teraz nowy aparat który nie wykorzystałby prędkości zapisu (no chyba ,że najtańsze modele za 200-300zeta).
Tak jak z silnikiem starej konstrukcji