| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2007-03-22 17:33:09 swieca wszystkie, u mnie prucz awaryjek tam jest wina w instalacji te 2 z regulacja nie warto kupywac poprostu to godzina pracy na naprawe
[ wiadomość edytowana przez: markon dnia 2007-03-22 17:34:13 ] |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2007-03-22 18:42:41
|
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2007-03-22 18:47:39 wszystkie przyciski wokół zegarów (3 z lewej i 3 z prawej) są podświetlane
...ale lubią się przepalać... mi też kilka nie świeci... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-03-22 19:00:03 akurat tutaj jest pole do popisu jeśli chodzi o montaz diód.
Diody świecą w tych regulatorach bardzo dobrze, nie ma problemu z punktowością światła. Oczywiście należy zamontować zielone diody 3mm |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2007-03-22 19:07:15
|
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-03-22 19:11:42
nie wiem, wiem jednak, że tradycyjne diody nie dają punktowego światła te nowoczesne mają odbłyśnik i soczewkę która skupia światło, zwłaszcza w diodach niebieskich i białych, by w nabywcy wywołać wrażenie potęgi światła. Stare poczciwe diody (większość zielonych, których nie kupują tuningowcy) nie mają soczewek i świecą podobnie jak żarówki. Chodzi mi o takie diody, jakie mamy oryginalnie w pstryczkach szyb. |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2007-03-22 19:25:09 W sumie nie wiem co ludzie mają do zielonego koloru oświetlenia bo mnie się podoba (kupiłem do przycisków zielone malowane żarówki które dają ładniejszy kolor niż te białe z kondomikami), jest rzeczywiście chyba coraz rzadziej, ale ma to swoje zalety (taniej kupiłem radio z zielonym podświetleniem).
Pytanie praktyczne o rozbiórkę tych dwóch przycisków z potencjometrem: jak się zdjemie z nich pokrywkę to jest tam w środku taka mała płytka do której jest wszystko przylutowane, nie mogłem jej wyjąć lekko, a bałem się ciągnąć na siłę bo nie wiem czy potencjometr nie trzyma się przypadkiem tego plastikowego przycisku czarnego i czy da się to wogóle rozebrać. Ale z waszych wypowiedzi wnioskuję że mam ciągnąć tą płytkę na chama, i nic się nie urwie, a jak już wyjdzie to będzie tam gdzieś wlutowana żarówką którą da się wymienić lub zamienić na diodę ? |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-03-22 19:45:08
Najpierw trzeba zdjąć z potencjometrów te czarne pokrętła, nie jest to łatwe jeżeli jeszcze nigdy nie były ściągane. Należy również zwrócić uwagę na połączenie lutowane dwóch płytek. Są prostopadłę względem siebie. U mnie przerywała nowa żarówka i za chu..a nie mogłem dojść dlaczego. Dopiero lupa i poprawienie lutów załatwiło sprawę raz na zawsze. |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2007-03-22 19:52:39
|
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-03-22 19:55:54
Zgadza się, ale u mnie była nakrętka z podkładką
Przy pierwszym demontarzu knefelka denko gniazda pokrętła zostało skutecznie wypalone lutownicą
Efekt
Nie muszę ściągać tego pokrętła aby wysunąć płytkę z knefelka
Wizualnie nie widać różnicy |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-03-22 20:01:40 pjacek26 tak siętylko zastanawiam, bo jedna rzecz nie daje mi spokoju
Jesteś w Klubie prawie trzy lata
Espero pewnie masz dłużej
I przez te wszystkie lata nie zwróciłeś uwagi, że te knefle też są podświetlane
Bo chyba mi nie powiesz, że przez trzy lata jeździłeś z przepalonymi a teraz na wiosnę robisz porządki z nudów |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2007-03-22 20:01:52
|
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2007-03-22 20:46:49
hehe, jeszcze lepiej Cię zdziwię, to espero któe mam obecnie to już jest trzecie, i w sumie nie wiem jak było w dwóch poprzednich no i w tym którym mam do tej pory. Po prostu po zamontowaniu tych ramek chromowanych na zegary zauważyłem że "coś nie gra", do tej pory chyba nie zwróciło to mojej uwagi, stąd nawet głupie pytanie z pozoru pytanie czy są tam żarówki. Pewnie gdyby nie działał mi prędkościomierz albo obrotomierz albo wskaźnik poziomu paliwa to bym zauważył to od razu, ale takie żaróweczki zobaczyłem dopiero po tym jak jak kokpit zaczął mi się podobać (dzięki ramkom) Aha Jeszcze tylko jedno pewnie ostatnie, żeby wyjąć te knefelki to po prostu nacisnąć je żeby wyszły (tak jakbym chciał regulować), a potem chwycić za tą gałkę i mocno pociągnąć do siebie (a potem zawleczka, albo nakrętka) ?? I rozumiem że te żaróweczki są wlutowane, białe i mają kondomiki ? [ wiadomość edytowana przez: pjacek26 dnia 2007-03-22 20:52:45 ] |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-03-22 21:33:21
ja zmienialem podswietlenie na niebieski i kupilem sobie niebieskie diody 5 mm szerokokatne o kacie swiecenia 100 stopni j jestem baaaardzo zadowolony |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-03-22 21:36:22
Tak
Jak już wyjmiesz te knefelki to wciskasz pokrętło (jakbyś chciał regulować) i musisz je na chamca wyjąć. Nie są klejone tylko wciskane. Ja pomagałem sobie małym śrubokręcikiem podważając delikatnie. B1 wspominał mi o pętelce z grubego sznurka aby ją wcisnąć pod pokrętło i za sznurek ciągnąć. Trzeba tylko ostrożnie to robić bo te potencjometry są plastikowe z metalowym trzonkiem i można je łatwo połamać. A żarówki są białe wlutowane z zielonymi kondonkami |
markus Espero 1,5 DOHC Mikołów | 2007-03-23 00:06:52 Witam
Moge sie podpiąc pod temat. Ostatnio własnie wymieniałem spaloną zarówke w potencjometrze od regulacji oświetlenia wskaźników. Co za upierdliwe ustrojstwo. Jak pociągnąłem za tą gałke do regulacji (przy próbie wyciagania z oski gałka była w pozycji jak do regulacji) to razem z gałką wyjąłem z potencjometra ośke na której jest ta gałka. Wsadzić sie spowrotem dała ale nie chciała sie chować przy próbie wciśnięcia je do pozycji schowanej. Wkurzyłem sie i kupiłem w Hurtowni ABC nowy wyłacznik za 26 zł i na razie mam spokój. Mam teraz jeden wyłącznik w zapasie. Wiem jak zrobie nastepnym razem. Delikatnie od czoła natne tą czarna gałkę (oczywiście ja zniszczę) i wyciągnę ja z tego wieloklina. Następnie tak dopasuje wieloklin że bedzie wchodzil w starą gałkę bez wielkich oporów. pozdrawiam markus |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-03-23 00:23:20
No i ....jak najbardziej prawidłowo ! ...dokładnie tak się miała wyciągnąć
....cosik musiałeś zwalić przy pakowaniu jej z powrotem i tyle ... ależ robita z tego enigmę ! ... w sumie jak ktoś się boi to bez problema można wyciąć okno w obudowie klawisza (prekursorem był Heniu HenBas chyba ) ... i spokojnie wymienić żaróweczkę... potem zaklajstrować otwór i spoko loozik...i tak tego nie widać ! |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2007-03-23 10:51:01
Od góry, czy od dołu?? |