Opony jaka jakość

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Witam wszystkich

Mam pytanie dotyczące opon ze strony głownej .
Czy ktoś kupował opony z tej firmy i co może powiedzieć o jakości sprzedawanych tam opon.

Cytat:
2005-04-19 23:10:45, Zachar pisze:
Witam wszystkich Mam pytanie dotyczące opon ze strony głownej . Czy ktoś kupował opony z tej firmy i co może powiedzieć o jakości sprzedawanych tam opon.

A o ktora strone glowna chodzi? Ja zazwyczaj kupuje opony w www.baloon.pl i nigdy nie mialem zadnych zastrzezen mimo, ze zazwyczaj kupowalem w promocjach.
Kilka dni temu kupilem pare bridgestonow turanza na www.opony.com i teraz pluje sobie w brode, ze wzialem tylko 2 sztuki: byly w znakomitej promocji, a ze nigdy nic od nich jeszcze nie bralem to postanowilem zrobic to na raty - najpierw para, sprawdzic, zalozyc i jak bedzie wszystko OK dokupic jeszcze dwie. Ale k...a! promocja sie wlasnie skonczyla!!!! I teraz kosztuja 363 zamiast 259 za sztuke... dwie setki w plecy...
Konkretny model to Bridgestone ER300 205/60/15 H 91 (prawie idealny zamiennik seryjnych 195/65/15).

Jakby ktos sie czepial to wiem, ze powinienem kupic opony z indexem V, ale nie zamierzam przekraczac 13letnim autem 210kmh... o ile wogole by sie udalo...

Cytat:
2005-04-22 09:44:55, DaxC26NE pisze:
Jakby ktos sie czepial to wiem, ze powinienem kupic opony z indexem V, ale nie zamierzam przekraczac 13letnim autem 210kmh... o ile wogole by sie udalo...

Z tego co zdołał mnie uświadomić Janusz to raczej nie chodzi o samą prędkość, a o wytrzymałość przy nagłym hamowaniu z takiej dużej prędkosci - co by się nie rozlazły czyt.nie rozwarstwiły.

Oczywiscie samo podrozowanie prosta droga dużo mniej wysila opony niż jazda po zakrecie, uderzenia od wybojów czy hamowanie. Ale jest taka zasada, że jeżeli samochód jest chociaż w stanie teoretycznie przekroczyc predkosc z indexu opony to powinno sie wybrac taką z większym indexem... ale to oczywiscie teoria...
Opony klasy premium mają dość duże różnice cenowe między H i V więc pokusa oszczędzenia choćby na indexie jest duża.

Chodzi mi o opony www.oponytanio.pl
nie wiem czy mam kupować czy nie czy to solidna firma
która je sprzedaje.