Zawieszenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, od niedawna jestem posiadaczem BMW 316i, E30. Autko wyposażone jest w sportowe sprężyny -czerwone FINTEC (obniżające, tak było w Briefie) oraz sportowe amortyzatory-pomarańczowe. Amortyzatory są całkowicie zużyte. Czy moge zainstalować zwykłe amortyzatory, tzn nie sportowe do sprężyn jakie posiadam? Czy nie będzie to miało wpływu na prowadzenie auta?pozdrawiam

Cytat:
2005-09-08 13:44:12, halamunda pisze:
Witam, od niedawna jestem posiadaczem BMW 316i, E30. Autko wyposażone jest w sportowe sprężyny -czerwone FINTEC (obniżające, tak było w Briefie) oraz sportowe amortyzatory-pomarańczowe. Amortyzatory są całkowicie zużyte. Czy moge zainstalować zwykłe amortyzatory, tzn nie sportowe do sprężyn jakie posiadam? Czy nie będzie to miało wpływu na prowadzenie auta?pozdrawiam

a o ile mm obnizaja te sprezyny?

jezeli to nie jest jakies ekstremalne obnizenie(np 80mm) to bedzie git

nie mam pojęcia o ile obniżają sprężyny. Autko kupiłem już wraz z tymi sprężynami. W jaki sposób ewentualnie moge sprawdzić i ile obniżają te sprężyny?

mowiles ze masz tuv na to zawieszenie tam powinno byc napisane wszystko o tych sprezynach

jak włożysz zwykłe amory to po najprawdopodobniej będą ci dobijać, no i w ekspresowym tempie ci się rozwalą. lepiej więc i taniej bedzie albo amorki odpowiednie włożyć, albo zmienic sprężyny.
pozdrawiam

jest tak:
punkt 13 : długość 4325, szerokość 1645, wysokość 1340.
na samym dole Brief`u: pkt 13: pojazd obniżony, zastosowano sprężny FINTEC (oznakowanie - przód 83004/5, tył: 83004/6).
to jest wszystko co można znaleźć o wyskości samochodu i sprężynach

na stronie producenta tych sprezyn jest dostepna tylko opcja obnizajaca o 35mm e30 316 wiec na 99% masz obnizona o 35mm.

A może i dla mnie coś podpowiecie> mam E34 z 92 roku. jak kupiłem ja (od niemca) była obniżona i musiałem podniesc bo bym zima z garazu nie wyjechał! dosam ze zmianiłem tylko sprezyny,amorków nie ruszałem! po tym zabiegu samochód zaczoł jezdzic po całej drodze,dodam ze nic nie ma luzu, zbieznosc ustawiona! nie wiem co to moze byc! czy to mozliwe ze mam jakies sportowe amortyzatory i poprostu nie pasuja da orginalnych sprezyn? jak mozna sprawdzic jakie to amortyzatory>>>
Z góry dzieki!

co to znaczy po calej drodze?ze kladzie cie sie na zakretach ,ze samochod bardziej ci sie buja?
wez pod uwage ze na normalnych sprenzynach samochod zmienil swoja charakterystyke
moze jestes nie przyzwyczajony?
a moze te amory sa juz po prostu slabe ;(

halamunda
mozesz zmienic same amory, przypuszczam ze bedziesz mial obnozona o 30-40mm ja mam sportowe sprenzyny na normalnych amorach i jest wszystko git.
smigam tak przez caly rok

Amortyzatory sa jeszcze dobre(sprawdzałem) a po wymianie ściaga (prowadza przód) raz w prawo raz w lewo i tego nie mazna przewidziec! na zakretach jest w miare normalnie! gdy miałem obniżajace sprezyny tego nie było gdy je wymieniłem na normalne dopiero sie zaczeło
samochód powinien sie juz przyzwyczaic bo wymienałem sprezyny jakies 4 tyś.km temu!

Źle zformuowałem ostatnie zdanie-sorki! Chodzi mi o to ze bym sie juz przyzwyczaił do jazdy na miekkich sprezynach tylko ze to nie jest normalne(napewno samochód nie powinien sie tak zachowywac) dodam ze zimą wystwrczy abym najechał na jakis dołek lub grude lody kierownica od razu mi ucieka< a o jeździe w koleinach to nawet nie wspomne!

a geometrie przodu robiles po wymiane sprezyn czy po ??

hmmm

na 100% przednie i tylne zawiecho masz ok?

zadna tuleja w wahaczu ani galka nie wybita?
WOW
to jest nienormalne

od razu na zbieznosc bym smignol zeby zobaczyc co jest grane
co prawda po wymianie amorow nie sadze zeby ci sie cos zmienilo bo u mnie nawet korekty na kierownicy nie robilem a jezdze juz 3 rok i nawet po oponach widac ze nie zbiera(nie zabkuje etc.)
ale cos musi byc nie tak dobrze przetrzep zawieszienie na jakiejs diagnostyce moze cos z tylem nie tak?

Geometrie robiłem bo przy zmiznie spręzyn wymieniałem też wachacz bo miałem luz na swożniu!
Nie wiem co to moze byuc po jade na stacje to mi jeszcze raz wszystko sprawdza! jak sie wszystko wyjasni to dam wam znac!

Dzieki io 3majcie sie!

To moze mi cos powiecie? Mam obnizone zawieszenie - czerwone sprezyny, dodam ze chodzi o e30 318. Chcialem wymienic sprezyny i amory na standardowe, kolega mial wyjete prawie nowe zawieszenie podobno od E30 i chcialem je wymienic. Wstrzymalem sie bo okazalo sie ze sprezyny sa ze dwa razy wyższe przynajmniej nie obciążone, a amory mają taką samą średnice co moja kolumna 45mm. Chyba coś nie tak? Może to nie od E30? Co wy na to...
Czy ktoś wie jaką średnice powinna mieć kolumna do E30 318, na zewnątrz, żeby pasowała do amortyzatora o średnicy 45mm?

[ wiadomość edytowana przez: BeeMWe dnia 2007-03-28 19:54:11 ]
[ powód edycji: Edycja ]