Szarpie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie może komuś się tak zdarzyło: przy małym ruchu pedału gazu przy około 60km/h silnik przerywa-szarpie.Zawór EGR wyrzuciłem bo myślałem że to on, ale nic to nie dało.Przepustnice i silnik krokowy niejednokrotnie czyściłem.Może macie jakiś pomysł na usterkę.

Podaj więcej szczegółów... np. na którym biegu lub przy jakiej prędkości obr. tak się dzieje, albo co się dzieje kiedy wciskasz mocniej - "normalnie" pedał gazu, i czy dzieje się tak na benzynie czy LPG.

Silnik mam 1,8, dzieje się tak na benzynie i gazie.najczęściej dzieje się tak na 4 biegu ale i na5 też się zdarza i przy zakresie 2000-2500 obrotów.wymieniłem już chyba wszystko co się dało wymienić:cewka w aparacie,cewka zapłonowa, przekładałem potrncjometr przepustnicy i silnik krokowy chyba że sama przepustnica jest walnięta.

Silnik mam 1,8, dzieje się tak na benzynie i gazie.najczęściej dzieje się tak na 4 biegu ale i na5 też się zdarza i przy zakresie 2000-2500 obrotów.wymieniłem już chyba wszystko co się dało wymienić:cewka w aparacie,cewka zapłonowa, przekładałem potrncjometr przepustnicy i silnik krokowy chyba że sama przepustnica jest walnięta.

zrób reset komputera i spróbuj pojeździć na samej benzynie

jeśli to nie pomoże to pozostaje szukać usterki w układzie zapłonowym - przewody, świece, kopułka i palec, moduł zapłonowy

Ja ja miałem coś takiego to okazało się, że poszła uszczelka po pokrywą zaworów i jedna ze świec taplała się w oleju.

Ja też mam takie coś, w pewnym momencie silnik tak jakby na chwilę przerwał i potem już jedzie dalej, żeby było śmieszniej, działo się to zawsze w tym samym miejscu jak jeździłem do starej pracy, teraz mam bliżej, więc nie zauważam już tego tak regularnie, ale dalej jest taki efekt. Działo się to z tego co pamiętam przy ok 80-90 km/h. Ale ważne że jeździ

Aaa piotr_ek, dzisiaj bedę "prawie"* w Twoich stronach, jakby co to będę dzwonił po pomoc

* "prawie" -robi wielką różnicę

[ wiadomość edytowana przez: LOST dnia 2007-08-19 12:43:40 ]

Cytat:
Ja ja miałem coś takiego to okazało się, że poszła uszczelka po pokrywą zaworów i jedna ze świec taplała się w oleju.

Piotrek, też to niedawno robiłem. Wymiana uszelki pokrywy zaworów. 2 na 4 świece są w oleju. Jak się pozbyłeś tego oleju? Na razie nie mam czasu się za to zabrać, ale muszę to zrobić. Masz jakiś sposób, czy zostaje tylko szmatka, coś długiego i cienkiego i powolutku? Jak juz to zrobie, to pewnie będę musiał wymienić świece...

Acha, mi też samochód czasem szarpie, ale głównie jak jest silnik zimny i jadę powolutku na 2 biegu i delikatnie wciskam gaz, to strasznie szarpie. Nie ma znaczenia, czy benzyna, czy lpg

Cytat:
2007-08-19 13:03:41, Cameel pisze:
Masz jakiś sposób, czy zostaje tylko szmatka, coś długiego i cienkiego i powolutku?

Tylko, no chyba, że masz dostęp do jakiegoś karchera wysokociśnieniowego.

Cytat:
Acha, mi też samochód czasem szarpie, ale głównie jak jest silnik zimny i jadę powolutku na 2 biegu i delikatnie wciskam gaz, to strasznie szarpie. Nie ma znaczenia, czy benzyna, czy lpg

Powodem są właśnie świece (a konkretnie kable itp) w oleju.

Dzisiaj wieczorem będe jechał do pracy to przed wyjazdem zresetuje komputer i pojade na benzynie, zobaczymy. Oby pomogło.napisze jakie będa efekty.

Zresetowałem komputer.Pojechałem na benzynie i w czasie jazdy zaświecił się bład potem zgasł, a pochwili znowu się pojawił i tak sobie był.Obroty na bęzynie po wyrzuceniu na luz są na 1400.Po pewnym czasie przełączyłem na gaz i błąd znikł.szarpanie jednak pozostało może nie jest takie jak było ale jest na gazie bo na bęzynie jest dużo lepiej.

U mnie też kiedyś były takie objawy, ale po opóźnieniu zapłonu wyraźnie ustąpiły...
Ale zaznaczam, że u mnie objawy powstały po wcześniejszej wyraźnej ingerencji w kąt wyprzedzenia zapłonu...

Tak, że jeżeli wcześniej nie ingerowałeś w zapłon a abjawy są takie jakie są, to się nie wypowiadam...

Cytat:
2007-08-19 13:03:41, Cameel pisze:
Piotrek, też to niedawno robiłem. Wymiana uszelki pokrywy zaworów. 2 na 4 świece są w oleju. Jak się pozbyłeś tego oleju? Na razie nie mam czasu się za to zabrać, ale muszę to zrobić. Masz jakiś sposób, czy zostaje tylko szmatka, coś długiego i cienkiego i powolutku? Jak juz to zrobie, to pewnie będę musiał wymienić świece... Acha, mi też samochód czasem szarpie, ale głównie jak jest silnik zimny i jadę powolutku na 2 biegu i delikatnie wciskam gaz, to strasznie szarpie. Nie ma znaczenia, czy benzyna, czy lpg

Powodem może też być czujnik temp. - ten od kompa daje za ubogą mieszankę.

Też tak myślałem i sprawdziłem ten czujnik temperatury przy termostacie działa w pełnym zakresie, chyba nie możliwe żeby zacinał się przy ok 2000 obrotów bo i co on ma do obrotów.
Zapłony nie przestawiałem jedyną inegencją była wymiana cewki w aparacie, ale zaznaczyłem i ustawiłem na znak.

Cytat:
2007-08-20 02:22:09, adaw1976 pisze:
Zresetowałem komputer.Pojechałem na benzynie i w czasie jazdy zaświecił się bład potem zgasł, a pochwili znowu się pojawił i tak sobie był.Obroty na bęzynie po wyrzuceniu na luz są na 1400.Po pewnym czasie przełączyłem na gaz i błąd znikł.szarpanie jednak pozostało może nie jest takie jak było ale jest na gazie bo na bęzynie jest dużo lepiej.

skoro się pojawił błąd to trzeba go sprawdzić

Jak bład znikł to błyskowo nie pokarze chyba trzeba pod komputer się podpiąć albo zrobić powtórkę z rozrywki czyli reset komputera i jazda na bezynie.

Cytat:
2007-08-21 02:43:00, adaw1976 pisze:
Jak bład znikł to błyskowo nie pokarze chyba trzeba pod komputer się podpiąć albo zrobić powtórkę z rozrywki czyli reset komputera i jazda na bezynie.

jak znikł?

lampka zgasła, ale komputer pamięta wykryty błąd przez (chyba) 50 uruchomień silnika. Znika również po resecie

Wpisz w wyszukiwarkę "kody błędów" to się dowiesz, jak je odczytać

I wszystko jasne cała litania błędów 12 standard,32 egr bo go niema,44 sonda lambda niewiem dlaczego,53 błąd immobilajzera ale ja niemam tego ustrojstwa to skąd błąd.Robert może masz jakieś pomysły.

Cytat:
2007-08-21 23:03:43, adaw1976 pisze:
53 błąd immobilajzera ale ja niemam tego ustrojstwa to skąd błąd

Immobiliser ma każde espero.

A gdzie to ustrojstwo jest i po co i co się z nim mogło stać?