Espero - duze spalanie, gasnie i sie dlawi. Montaz klimy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Stalem sie szczesliwym posiadaczem Espero Na razie jezdzi prawie bezawaryjnie
ale o to prawie chcialbym Was zapytac.

Odpalenie zimnego auta nie stanowi problemu jednak jak tylko silnik sie
uruchomi wchodzi na obroty do ok 2tys a nastepnie obroty spadaja
i silnik gasnie. Ponowne uruchomienie i objaw przewaznie znika a jak nie to musze lekko
naciskac gaz aby nie zgasl.
Ten objaw nie zawsze wystepuje. Moim zdaniem jest to podobne do za szybkiego
wylaczenia ssania. Objaw ten byl szczegolnie wyrazny w zime. Odpalam zawsze na benzynie.

Kolejna rzecz to brak mocy przy ruszaniu (silnik jest nagrzany).
Ruszajac spod swiatel auto potrafi zgasnac i nie daje sie uruchomic (jesli nie przelacze na benzyne)
Musze profilaktyczne przegazowywac przed ruszeniem bo inaczej zgasnie.
Wyglada to tak ze brakuje mu mocy - jak naciskam gaz to sie dlawi.
Ten objaw podobnie jak powyzej nie zawsze wystepuje i mysle ze wystepuje
tylko przy jezdzie na gazie.

Auto jest z instalacja gazowa z silnikiem krokowym. Przebieg 100tys.
Myslalem ze to elektryka wiec wymienilem przewody, swiece, palec i kopulke.
Zmieniajac ta kopulke znalazlem duzo zluszczonej izolacji w kopulce.
Izolacja pochcodz z 'pierscienia magnetycznego" pod cewka.
Sprawdzalem ten pierscien omomierzem - obwod nie jest przerwany. Tak wiec mysle ze to nie
jest przyczyna.

Kolejna rzecza jest spalanie.
Auto w miescie pali mi niecale 15 litrow LPG...
W trasie jest lepiej - pali ok 9 litrow LPG.
Juz sie z tym pogodzielm ale czy to normalne???
Mam jeszce stary samochod z automatem i silnikiem 1.9 i w miescie palil mi mniej.

Moje auto nie posiada klimy - czy byly 1.5 z kima?
Zastanawiam sie nad zamontowaniem i chcialbym Was zapytac czy ktos juz taki
zabieg samodzielnie wykonal?
Czy klima od 2.0 lub 1.8 bedzie pasowala?

Pozdrawiam serdecznie Klub i z gory dziekuje za odpowiedz
Rafal

Cytat:
2007-03-24 20:54:37, Ravpraca pisze:
Witam, Stalem sie szczesliwym posiadaczem Espero

Ludziska! Zboczeniec! Uciekajta!

Cytat:
czy byly 1.5 z kima?

Były, ale klima była za dopłatą co równało się cenie złomero 1.8 z klimą lub w początkowych wersjach, gdzie była klima, ale wspomagania kierownicy już nie.

Cytat:
Moje auto nie posiada klimy - czy byly 1.5 z kima? Zastanawiam sie nad zamontowaniem i chcialbym Was zapytac czy ktos juz taki zabieg samodzielnie wykonal? Czy klima od 2.0 lub 1.8 bedzie pasowala?

A to nie taniej sprzedać, i kupić auto juz z klimą?? Klima z 1.8/2.0 nie pasuje do 1.5.

Cytat:
2007-03-25 00:13:49, Adam4302 pisze:
kupić auto juz z klimą??

Kupić z klimą... Kupić z klimą... a ile Golfów II miało klimę? Żaden! A wiesz ile tego szrotu kupionego za 1 ełuro u mnie po wsi jeździ. U nas to przynajmniej guzik z napisem AC można zamontować

Cytat:
Witam, Stalem sie szczesliwym posiadaczem Espero Na razie jezdzi prawie bezawaryjnie
Kolejna rzecz to brak mocy przy ruszaniu (silnik jest nagrzany). Ruszajac spod swiatel auto potrafi zgasnac i nie daje sie uruchomic (jesli nie przelacze na benzyne)
Wyglada to tak ze brakuje mu mocy - jak naciskam gaz to sie dlawi. Ten objaw podobnie jak powyzej nie zawsze wystepuje i mysle ze wystepuje tylko przy jezdzie na gazie. Auto jest z instalacja gazowa z silnikiem krokowym. Przebieg 100tys.
Kolejna rzecza jest spalanie. Auto w miescie pali mi niecale 15 litrow LPG... W trasie jest lepiej - pali ok 9 litrow LPG. Juz sie z tym pogodzielm ale czy to normalne???

Siema spalanie masz w normie mam podobny wynik tez nie szlag trafia ale zadko sie uda zejsc mi do 13/100 w miescie

jak brakuje mu mocy ma 100kkm kupiłes go z gazem to jedz do gaziaza kiedy był zakładany gaz moze czas wymienic reduktor

co do klimy niema co zezbic jak masz min tysia na zbyciu to sprzedaj auto i kup z klima na to samo wyjdzie a moze nawet i lepiej

Cytat:
2007-03-25 09:18:47, Kula69 pisze:
..........to sprzedaj auto i kup z klima na to samo wyjdzie a moze nawet i lepiej

Adam,ty to potrafisz pocieszyć kolegę. .Pisze przecież że dopiero kupił,a ty mu radzisz coby sprzedał.
A poza tym,jeżeli narzeka że mu duzo pali bez klimy,to z klimą będzie palił jeszczę więcej

Z tego co piszesz to twoje auto ma jakieś totalne problemy z instalacją gazową, przez co nie jeździ normalnie na gazie i dużo go pali (możliwe że był to powód dla którego ktoś go sprzedał), a ty kupiłeś w dobrej cenie, bo inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć dlaczego kupiłeś espero bez klimy i od razu chcesz ją instalować, jeśli na rynku jest pełny wybór espero z klimatyzacją (o przekładce klimy moim zdaniem możesz zapomnieć bo koszt wyniesie cię tyle ile kosztowało to espero). Przekładka klimy do espero któe nigdy jej nie miało wymaga zmian w instalacji elektrycznej, przy nagrzewnicy i wielu innych miejscach, robił to RobertS któy jednak jak dla mnie jest magikiem w tych sprawach a i tak zeszło mu na tym kilka dni, o kosztach nie wspomnę.

Panowie,

Dziekuje serdecznie za Wasze odpowiedzi. Z auta jestem zadowolony poniewaz sprzet jest w idealnym stanie. Poprzedniego wlasciciela znam b. dobrze tak jak i to auto.
Lubie majstrowc przy aucie stad ten moj pomysl o zalozeniu klimy.

Pozdrawiam Klubowiczow.
Rafal

Zacząłbym od pojeżdżenia trochę na benzynie i poobserwowania auta, ajk się zachowuje...czy objawy są takie same czy inne jak na gazie. Tak wogóle to ile auto ma przebiegu?
A w tej chwili zacząłbym od :
-sonda lambda (jakie daje napięcia)
- czujniki temperatury (są dwa, sprawdzić ten od komputera)
- prawdopodobnie silnik krokowy ("benzynowy") wymaga czyszczenia
- wymieniłbym wymiany filtr gazu
-zapoznałbym się z dolotem powietrza, czy gazownicy czegośtam nie wymyślili cudacznego, może f. powietrza jest do wymiany
- spuścił szlam z parownika...wymaga rozgrzania samochodu a własciwie parownika (ogólnie parownik po 100tys jest do ...wymiany-najczęściej)
- wyczyścił silnik krokowy od gazu
- pojechał na regulację gazu
- kupił Elektrosol (albo inny specyfik do styków) i spsikał wszystkie styki elektryczne jakie sa ...tam jaczęściej grasuje "zielenina"
To tyle na początek...mam taki sam silnik jak Ty i mi pali ok 8,5-9l/100km w jeździe mieszanej. Gaz BP lub Shell.

[ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2007-03-26 07:30:50 ]

Cytat:
2007-03-25 22:07:37, Ravpraca pisze:
.....Z auta jestem zadowolony poniewaz sprzet jest w idealnym stanie.....

To po taki rozpaczliwy tytuł posta???"Espero - duze spalanie, gasnie i sie dlawi..."