Wymiana oleju w silniku....czy konieczna????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!!!
chodzi mi o zmiane ojeju w silniku a problem mam taki ze po wymianie oleju samochod stal jakies 7miesiecy nie jeżdzony wiec nie jest przepracowany a podobno olej nalezy zmienic po przejechaniu okreslonej liczby kilometrow lub raz w roku....a
jutro to wlasnie auto jest mi potrzebne a nie mam czasu jechac wymieniac....to czy moge jeszcze przejechac jakies paredziesat km?? czy jednak radzicie zeby nie? zaszkodzi to silnikowi?
prosze o obiektywna odpowiedz pozdr

powiem co ja bym zrobił: wyciągnij bagnet i sprawdź jak wygląda olej, olej teź się starzeje nawet nieużywany, ale jeśli nie stwierdzisz na nim zmian typu barwa, jakieś krople wody itp to możesz śmiało jechać ale po powrocie zmień ten olej;
zaleźnie bowiem od sposobu garażowania w silniku lubi gromadzić się wilgoć

i jeszcze jedno, po takim okresie na pewno kanały smarowania są puste, po odpaleniu niech pochodzi trochę na wolnych obrotach bez żadnego gazowania, obserwuj kontrolkę czy gaśnie

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2007-04-03 18:39:24 ]

Jeśli faktycznie po wymianie niewiele jeżdziłeś i olej na oko jest czysty i OK to spokojnie możesz pojechać. Ale samochód stał 7 miesiecy i nawet nie wyciągałeś go z garażu i nie odpalałeś?
No jeśli tak to troche dziwne. Mogła faktycznie skondensować się jakaś wilgoć itp.
Zastosuj się najlepiej też do wskazówek Jarek'a_2 po odpaleniu silnika.
A akumulator w ogóle trzyma?