Wilgoc na osłonie podsilnikowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanie --zauwazyłem slady jakiegos wycieku na osłonie podsilnikowej z lewej strony samochodu--pod osłoną rozrządu w moim espero 1.5 16v--czy to moze byc płyn chłodzacy?--przy zmianie rozrządu nie wymieniono pompy wody--przebieg 126000km--podobno była dobra-nie miała luzów--teraz tez nie ma zadnych niepokojących odgłosów--a wyciek jakis jest-bo wilgoc sie zbiera--czy to moze byc awaria uszczelniczy na pompie czy moze cos innego? Jechac do mechanika z tym? Mam te objawy chyba od roku.
Dziekuje z góry za opinie i pomoc

a może kapie z jakies złaczki w układzie chłodzenia, trzeba to dokładnie sprawdzić bo może to nic groźnego albo zdjąć osłonę rozrządu i polukać czy nie leci i oby nie ale lepiej mieć pewność.

Cześć !
Najpierw posmakuj czy to woda czy płyn. A potem dobra latarka
i szukaj.....

Pompa wody wymieniona i przy okazji pasek rozrządu--napinacz i rolke zostawiono ze względu na niewielki przebieg 16000 od wymiany

Pompa wody wymieniona i przy okazji pasek rozrządu--napinacz i rolke zostawiono ze względu na niewielki przebieg 16000 od wymiany

Co Ty ten rozrząd po kawałku wymieniałeś?

Ja właśnie przewaliłem chłodnicę - miałem drobne wycieki rano, a po południu esperynka puściła parę spod maski. Okazało się, że pękł króciec po lewej (patrząc od przodu) stronie chłodnicy (od temostatu) i wyżygało płyn.