MotoNews.pl

Darmowy tuning

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Właśnie wróciłem z Jaworzna gdzie dorwało mnie solidne gradobicie wielkości piłek do ping ponga. Teraz mam samochód z blachy falistej
Maska, dach, klapa i drzwi są w opłakanym stanie. Szkoda że nie stało się to w zeszłym roku gdy był malowany w całości. Jutro wizyta u rzeczoznawcy i mam nadzieje że uda się go pomalować z ubezpieczenia. Mam pytanie:
Czy miał ktoś do czynienia z takim przypadkiem i czy samochód jest potem malowany, czy uda się jakoś wyprostować blachę bez malowania i jakiego % uszczerbku można się spodziewać ????

Ja mam maske jak ser...

Pozostałość po poprzednim właścicielu i jego zamiłowaniu do stawiania auta pod kasztanowcem

Nie wiem, czy wyciągną takie małe dziury

Tomek, co z Twoim autem ? Byłeś u rzeczoznawcy ?
Widziałem w TV3 krótką relację z tej burzy - okropne

U rzeczoznawcy byłem i mam dzwonić w poniedziałek. Są 3 sposoby rozliczenia:
1. jadę sam do lakiernika i przedstawiam potem rachunki (i tak chyba zrobię)
2. naprawa bezgotówkowa : 2 zakłady w Katowicach ale nie wiem jak robią i się chyba nie zdecyduje tylko pojadę tam gdzie malowałem w zeszłym roku
3. dają kasę i nic ich więcej nie interesuje tylko ciekawe na ile wycenią - maska i pokrywa bagażnika do wymiany reszta do naprawy

Jeżeli mógłbym coś poradzić, to wziąłbym pod uwagę opcję 1 i 3. Co do 3, to trzeba by sie dowiedziec jaką kwotę by zaoferowali, bo zawsze jest szansa, ze sie na tym troszeke zarobi Jednoznacznie największy wpływ na jakość naprawy będziesz miał w przypadku opcji 1
Życze bezstresowych negocjacji z ubezpieczycielem.

P.S. Mi też było dane widzieć w telewizji kulki gradowe i wyobrazam co moze dziać sie teraz z Twoją blachą. Nie życze tego nikomu.

Pozdrawiam.
Paweł.

[ wiadomość edytowana przez: Kufel dnia 2003-07-03 10:54:43 ]

So ... Jako że zdarzyło mi się już porozbijać kilka samochodów to mogę się wypowiedzieć :

1. opcja pierwsza niby jest najlepsza, ale ostrożnie !!! Bo przyjdziesz z rachunkiem a ubezpieczalnia powie Ci że tyle nie zapłaci bo ... (taki czy inny powód <- znam takie przypadki! Dowiedziałbym się dokładnie czy na pewno zwrócą wszystko cokolwiek przedstawisz na fakturach? Jeśli tak to spoko (można wtedy przy okazji coś innego zrobić -> chociaż nie jest zbyt łatwo o ŁOSIA w ubezpieczalniach

2. Jeśli chodzi o opcję drugą to nie mam nic do powiedzenia - tak jak mówisz zależy co to za zakładu.

3. Opcję 3 należy zawsze rozwarzyć - Pojechać do tego blacharza lakiernika co ostatnio dowiedzieć się ile za to weźmie i do firmy ubezpieczeniowej ile kasy oferują. Zazwyczaj oferują więcej niż wyceniają zakłady Można zarobić do kilkuset złotych W tej opcji należy pamitać żeby NIC POCHOPNIE NIE PDPISAĆ! Zwłaszcza podtykanych pod nos druczków w stylu "zgadzam się z wyliczeniem i nie będę przedstawiał dalszych roszczeń"
pozdrawiam
CoYoT

[ wiadomość edytowana przez: coyot dnia 2003-07-03 12:37:37 ]

[ wiadomość edytowana przez: coyot dnia 2003-07-03 14:55:50 ]

Ja tez miałem pewne doświadczenia tej natury - oto moje wnioski:
opcja 2 - w katowicach z góry odpada - do wyboru masz złodzieji z "bogucicka corporation" i tych drugich złodziej (nie pamiętam jak sie nazywają). Ja miałem raz tylko szkode robioną na bogucickiej - robote robią za 100 (fuszere odwalili az strach) a na fakturach piszą 1000 i nie da się już nic reklamowac.
opcja 1 - jak masz znajomego lakiernika który ma układ z pzu (i przyjmują jego faktury) to do kwoty wycenionej możesz robić spokojnie - kolega VENOM (S1VENOM) przy takiej okazji pomalował w punto oba zderzaki, zlikwidował i zaszpachlował znaczki, poszerzył nadkola itp.
opcja 3 - jeśli masz dobrego i taniego zaufanego lakiernika to bez faktury, po godzinach itp weźnie dużo mniej niż stawka wystawiona przez pzu - możesz wtedy zarobić lub zrobić sobie wiecej za pieniądze z pzu.

Lakierowanie bryki w zeszlym roku kosztowało mnie 2500zł w całości ubezpieczyciel da ci napewno więcej a maske i Bagazkim Lakieronik ci slicznie wyprowadzi nietrzeba wymieniać i do tego bedziesz do przodu z kasa ... proponuje powaznie przyjzec sie opcji 3.!!!!!!!

TAK 3 opcja jest najkorzystniejsza

No i wycenili 4200 więc wybieram opcje 3 przy okazji może założe spojler na klape