Dolot powietrza i coś.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
u mnie w 1.3 jest w oudowie filtra powietrza taka metalowa klapka i dwie dziury.Jedna od strony silnika,druga od przodu pojazdu.Pewnie w zaleznosci od tego czy silnik jest cieply czy zimny klapka ma sie zamykac i dawac albo zimne powietrze albo cieple z silnika. Problem w tym z u mnie czy silnik jest cieply czy zimny to klapka stoi w takim samym polozeniu i na dodatek dzwoni na wolnych obrotach.Ciganac dalej silnik bierze caly czas powietrze cieple zamiast zimnego.Co z tym zrobic?

Jeszcze jedno.Z tylu silnika, nad filtrem oleju jest jakis czujnik,wkrecony w glowice.Dochodzi do niego jeden kabelek.Wyglada on tak jakby byl wykrecony,bo widac na nim gwint.Od czego to jest?

[ wiadomość edytowana przez: Przemm dnia 2007-04-04 20:04:24 ]

u mnie w 1.3 nie bylo zadnej klapki w puszce filtra..
ad 2 to czujnik cisnienia oleju

masz moze gaz? bo moze to byc klapka od gazu.

Cytat:
2007-04-04 21:05:36, maciek701 pisze:
u mnie w 1.3 nie bylo zadnej klapki w puszce filtra..

Nie w puszce, w dolocie jest takowa klapka sterowana termostatem

Cytat:
2007-04-04 21:13:04, fryszard pisze:
masz moze gaz? bo moze to byc klapka od gazu.

Nie jest od gazu

U mnie już jej nie ma, a służyła do ... no właśnie, ciekawe czy ktoś zgadnie

Cytat:
2007-04-04 21:28:02, Miro pisze:
Nie jest od gazu U mnie już jej nie ma, a służyła do ... no właśnie, ciekawe czy ktoś zgadnie

u mnie w 1.3 endura nie bylo w dolocie zadnej klapki, a juz na pewno sterowanej termostatem nie bylo

jest to erg czy egr nie pamietam dokladnie
jak masz na gazie to to sobie napraw bo silnik bedzie chodzil nierowno na wolnych obrotach, jak jezdzisz na benzynie to zablokuj ta klapke tak by jak najwiecej zimnego powietrza tam lecialo i wyjmij ten przewod podajacy cieple powietrze na benz bedzie lepiej chodzil
ale jak na gazie to tak jak wspomnialem lepiej to napraw

Cytat:
2007-04-04 21:37:44, maciek701 pisze:
u mnie w 1.3 endura nie bylo w dolocie zadnej klapki, a juz na pewno sterowanej termostatem nie bylo

A czy ktoś, coś mówił o 1,3 endura ?

Cytat:
2007-04-04 21:40:56, Arden pisze:
jest to erg czy egr nie pamietam dokladnie jak masz na gazie to to sobie napraw bo silnik bedzie chodzil nierowno na wolnych obrotach, jak jezdzisz na benzynie to zablokuj ta klapke tak by jak najwiecej zimnego powietrza tam lecialo i wyjmij ten przewod podajacy cieple powietrze na benz bedzie lepiej chodzil ale jak na gazie to tak jak wspomnialem lepiej to napraw

Ani erg, ani egr.
Właśnie dla zasilania LPG jest to zbędne, gaz bynajmniej nie lubi ciepłego powietrza.

1.3 gaznik. to ta klapka nie dziala tylko brzeczy i jest to jej glowna rola w tym aucie Nie mam gazu.

aaaa gaznik ja mam wtrysk
jak odlaczylem dolot cieplego powietrza b nierowno czodzil , podlaczylem z powrotem i jest ok

Klapka zapewne sluzyla do podgrzewania powietrza dzieki temperaturze kolektora wydechowego. W przypadku gaznika jej istnienie mialo sens, gdyz chlodne paliwo slabiej odparowuje niz cieple, a jak wiadomo gaznik nie tworzy mgielki jak wtrysk, tylko leje paliwem, ktore odparowuje na sciankach no powiedzmy kolektora dolotowego.

No to u mnie to badziewei nie dziala i bierze caly czas cieple powietrze

A co to jest za czujnik nad filtrem oleju? Wkrecone w glowice?