Martwy obrotomierz po wymianie tarcz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Bawilem sie w wymiane tarcz w zegarach w escorcie mkVII i po zlozeniu wszystkiego i podpieciu okazalo sie ze oborotmierz niedziala:/ pare razy nim pokrecilem a to w lewo a to w prawo i po ustawieniu go tak jak sie wychylil po wyciagnieciu koleczka i wlaczeniu zaplonu wskazowka przeskakuje w okolice zera a po uruchomieniu silnika wskazowka wskakuje na zero. Da sie jakos to naprawic? Co moglem zepsuc? Pozdrawiam

Podejrzewam samą mechanikę. Ale najpierw sprawdź czy sygnał do obrotka dochodzi.

Mnie się też zachciało bawić z tarczami i efekt jest taki, że od 1,5 roku nie działa mi obrotomierz wszyscy ręce rozłożyli... nawet linke na nową wymieniłam i nic to nie dało jak naprawisz to daj znać jak

A przepraszam, co ma linka do obrotka?

Cytat:
2007-04-06 14:07:33, WilK pisze:
Podejrzewam samą mechanikę. Ale najpierw sprawdź czy sygnał do obrotka dochodzi.

sygnal chyba dochodzi bo czasem reaguje na zaplon i zapalenia silnika... ale mam wrazenie ze silniczek czy to cos co kreci wskazowke nawalilo albo sie zablokowalo bo po ustawieniu wskazowki np na 3 tys ona nie opada tylko stoi w miejscu

Zapytaj Woja i misiolina, bo to oni robili

Cytat:
2007-04-06 15:23:47, Paja pisze:
Zapytaj Woja i misiolina, bo to oni robili

probuje ich wyszukac ale nie znajduje:/

i co nie ma nikt pomyslu co zrobic z tym fantem?

Tak jak pisałem, sprawdź czy sygnał dochodzi do deski. Jeśli tak, to mechanicznie przetestuj wskazówkę. A jeżeli wszystko niby ok, to daj priva.

a jak mechanicznie przetestowac wskazowke bo nie bardzo rozumiem

A, zdjąć tarczę po prostu i zobaczyć, czy się wychyla.

chcialem sciagnac tarcze odkrecilem te dwie srubki ale tarcza nie zeszla cos ja trzymalo i nie chcialem ciaganc mocno zeby nic nie urwac a recznie wskazowke moge wychylic tylko np ustawie ja na 2,5 tys obrotow to ona nie spadnie zostaje w meieisjcu ktorym ja ustawilem a mpulsy elektryczne chyba dochodza bo wskazowka czasem skoczy tak jak pisalem przy odpalaniu auta ale to jutro sie upewnie bo jutro bede mial miernik

sprawdzilem oborotomierz miernikiem i dochodzi prad... dzisiaj zauwazylem ze przy dodaniu gazu czasem skoczy wyzej wskazowka lecz nie zawsze... mam teraz obortomierz w domu ma ktos jakis pomysl co dalej robic? pozdrawiam

A na jakie tarcze zmieniales ? oryginalne fordowskie czy jakies samorobki ?
Pytam poniewaz jesli dobrze pamietam otwory na wskazowke nie sa calkowicie Owalne i jesli masz zle wyciete otwory wskazowka bedzie sie zacinala badz wieszala . .

samorobki, ale wskazowka nie wadzi o tarcze

do czego sluzy to niebieskie pokretlo pod tarcza obrotomierza obok tego duzego kondensatora?