Kopcenie w dieslu - czy to nomalny objaw??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytam się ponieważ do tej pory jeździłem tylnko benzyniakami. Chodzi o to że jak wcisnę pedał i tak na czwórce pociągnę go do 100 km/h i więcej później piatka i tak max 120 - 140 km/h to z wydechu wydobywa się taka czarna chmura jak bym jeździł parowozem a nie samochodem - czy to normalne czy ten objaw wskazuje na zużycie jakieś części - jestem po wymianie oleju - jakieś 2000 km temu - piszę bo może być to ważne

Diesle kopciły, kopcą i kopcić będą, zwłaszcza jak w palnik dostaną. Tylko jedno ale - one do tego nie służą, a jeśli tak, to zazwyczaj krótko.

nie żebym jeździł codziennie max ile da fabryka tylko pytam bo przy manewrze wyprzedzania trzeba troszkę wcisnąć żeby wyprzedzić

Przy takich manewrach zawsze zakopci, taka jego specyfika i to jest normalne. Problem pojawia się kiedy ta chmura to faktycznie chmura czarnego dymu, bo z tym też bywa różnie. Czasem to wina paliwa czasem filtrów, a czasem to zużyte wtryski. Trudno jest przez net ocenić czy faktycznie strasznie ci kopci czy to tylko twoje subiektywne odczucie.

a moze po prostu zbyt bogata jest dawka? Chociaz odrobine zakopcic musi

Zbyt duże kopcenie to podobno wina EGR i/lub przepływomierza, będę z tym walczył właśnie w Astrze II 2.0 DTI, bo coś za bardzo jest to widoczne. Podobno też te nowsze diesle zaczęły bardziej kopcić przy obciążeniu.
Ja u mnie nie zauważyłem aby jakoś specjalnie dymił.

Dymi na tyle że widzisz ten dym w lusteru wstecznym, czy ktoś kto jechał za tobą powiedział Ci że dymi ?
Kolejna to sprawa czy na jałowym biegu też dymi, jeżeli nie to nie są to wtryski tylko własnie EGR i/lub przepływka (może też coś innego).

Pozdrawiam.

Dym najlepiej widać w nocy jak ktoś jedzie za nami, w światłach relflektorów.
A skoro mowa o mocnym kręceniu to chyba mowa o 100km/h i trójce - a nie czwórce przynajmniej ja tak mam w niedoładowanym

Jak dasz w gaz i zadymi na czarno to jest ok ale po chwili jak przepali nadmiar paliwa powinien byc normalny dymek!!!ale jesli caly czas ci dymi na czarno to nie jest to dobre wtedy ma zle spalanie !!!!Ale jeszcze gorzej jest gdy dymi na niebiesko wtedy wiadomo juz ze bierze olej i zanosi sie na grubsza naprawe!!!!