Z tyłu muszą palić światła?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Heja. Czy w dzień muszą palić tylne światła? Jest na to jakiś przepis?? Tylko nie mówcie, ze temat był poruszany. Szukałem i nic z tego.

Z tego co słyszałęm, to nie muszą.

Kurka, nikt nie wie ;(((

Przeca Ci napisałem

Cytat:
2007-04-04 22:13:31, Wojo pisze:
Z tego co słyszałęm, to nie muszą.

Muszą!

cos mi sie wydaje ze czytalem ze w Polsce musze byc i tylne ale pewien nei jestem......
Swoja droga u mnie zapalaja sie wszystkie (postojowe+mijania) wiec problemu nie mam

W "Dzwonie do Pani, Pana..." w rozmowie Weissa z kimś tam było powiedziane, że nie. Ale upierać się nie będę, ten spec co gadał to by mógł, ale ja nie

Widzisz Wojo, są różne opinie I co ja biedny mam zrobić??

na wszelki wypadek zrobic tak zeby swiecily

Znalazłem tą rozmowę, sprawdzę jak to było

Swoją drogą, przeca te 2 x 5W wiela nie zmieni.

[ wiadomość edytowana przez: Wojo dnia 2007-04-05 20:52:00 ]

A idzie włączyć światła mijania bez tylnych?

Jak się przerobi, to wszystko idzie

Jak się przerobi to wiem, że idzie. Tylko po co taka przeróbka?

Może i opinie są różne, ale przepis jest jeden!

Paragraf 2, Punkt 18 Załącznika nr 6 do ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia:

"połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne. Powinny się automatycznie wyłączać, jeżeli włącza się światło mijania lub drogowe, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła mijania lub drogowego jako ostrzegawczego sygnału świetlnego"

[ wiadomość edytowana przez: Skolmi dnia 2007-04-05 20:57:53 ]

Żeby atmosfery nie ocieplać

No i wszystko jasne. Muszą się świecić również światła tylne. W rozmowie padł temat jak powinno to być rozwiązane w najbliższej przyszłości (o światłach do jazdy dziennej które nie koniecznie zapalą się z tylnymi), jednak był to wybieg w przyszłość, a ja słuchałem wybiórczo w aucie i tak sobie zapamiętałem

Sorry za zamieszanie

Dzięki za odpowiedź ))

a mam pytanie, jak jest z tym obowiazkiem jezdzenia na swiatlach przez caly rok??
bo juz sie pogubilem

Od 17 kwietnia musimy

od 17 kwietnia musza swiecic