| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Conrad_V6 Signum 3.0 V6 CDTI S ... Białystok | 2004-03-01 20:07:12 Witam po długiej przerwie...
Mam problem, z którem chętnie się z wami podzielę (jak zwykle) Jakiś miesiąc temu zacząłem mieć bicie na kierownicy przy hamowaniu. Wyrok: Zwihrowane tarcze. Wymieniłem tarcze. Przejechałem 500km. Znowu to samo. Pojechałem do ASO Opla. Wyrok: Zwihrowane tarcze. Musiałem się nieźle napocić, żeby mi te tarcze przyjęli na reklamacje. Ostatecznie po wielu bojach ustaliłem ze sklepem, że wezmę tarcze ATE rowkowane. Przejechałem 1500km i było O.K. Jednak po 2000km znowu mam bicie na kierownicy i diagnoza taka sama: Zwihrowane tarcze. Nie wiem, co mam robić mówiąc szczerze. Podczas tej ostatniej wymiany tarcz sprawdzono luzy, wyczyszcono piasty, sprawdzono cylinderki, płyn hamulcowy i wszystko było O.K. Jakieś pomysły ? Pozdrawiam Konrad |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2004-03-01 20:16:00 No to Masz kolego spory problem
Miałem taki problem w Astrze gdy kupłem "tanie" tarcze po wymianie na ATE kompletu z klockami problem znikł. ATE są bardzo dobrymi tarczami i Moim zdaniem problem musi tkwić w czymś innym ale w czym nie wiem. |
macior13 LOB SYMPATYK Opel Omega Wrocław | 2004-03-01 21:18:12 Cześć
Miałem to samo. Bicie na kierownicy przy hamowaniu około 80-90 km/h. Diagnoza luzy w zawieszeniu, a że miałem wymieniać tuleje w wahaczach to poczekałem. Zrobił mi to mechanik sprawdziłem amortyzatory sprawne i po kilkuset kilometrach to samo. Tylko że przy 100-100 km/h. Diagnoza podobnie jak u Ciebie krzywe tarcze. Nie uwierzyłem w to i miałem rację. Okazało się że prawe koło „skacze”. Oczywiście dało się wyważyć maszyna pokazywała 0-0 ale nikt nie obserwował opony. Dopiero gość zrobił przekładkę opony (obrócił ja na feldze około 180 stopni) wyważył i od tego czasu jest normalnie bez bicia. A cena wyważanie jest niższa niż tarcz hamulcowych Pozdr Maciek |
yenot DEADSOUL Omega A C20NE Caravan Wrocław | 2004-03-04 13:31:24 moze sie nie znam, ale : spróbuj przełożyć koła z tyłu do przodu
Pozdr. PP |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-01-02 00:27:45
To ja się gubię, teoretycznie rzecz biorąć - czemu tak uważasz? pozdr, Robert zaciekawiony |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2005-01-02 00:44:26 No wlasnie.... |
TD Caravan Warszawa | 2005-01-02 01:41:06 Z powodu takiego wynalazku, co jest także w Mercedesie stosowany:
http://www.lgcs.de/images/pdf/BushingControlarmMB08.03_de.pdf Nie bardzo wiem, jak to po naszemu nazwać JaC PS. A poza tym idę spać, bo jutro wyprawka becią w Świętkorzyskie, pierwsza po kraju i trochę mi drży tu i ówdzie, tym bardziej, że to niedziela jakby co, no ale tego 'co' ma nie być
|
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-01-02 11:15:38
Także? O ile dobrze czytam ten dokument (zabezpieczony przed kopiowaniem, to nie zgugluję, a niemiecki to znam głównie z widzenia A w omedze to tam przecież zwykła tuleja gumowa siedzi Robert wciąż zgubiony |
Ewos Opel Omega C 2.2 16V ... Rybnik-Warszawa | 2005-01-04 11:07:49 Po pierwsze TD ty jakies fanaberie wprowadzasz. Zastanow sie nad tym co piszesz.
Jezeli chodzi o watek, to normalna rzecza jest ze nowe tarcze po przejechaniu kilkunastu km dostosuja sie do klackow itd. Moze wtedy powstac ponowne wibracje. Ja dawalem takie tarcze do tokarza i za 30 zl mialem problem rozwiazany. Oczywiscie jezeli wibracje pochodza z tarcz. Czesto tez winne sa kllocki hamulcowe ale tego problemiu nie rozwiazemy sobie od tak, bo przeciez nie ma sensu wymianiac pokolei podzespolow. |
TD Caravan Warszawa | 2005-01-04 11:22:23 Ewos, napiszę w języku Goethego i możesz pójść do tłumacza przysięgłego 'Die Vorderräder können wegen der eingebauten Hydrobuchse am Querlenker nicht am Fahrzeug ausgewuchtet werden', H.R.Etzold. Dotyczy betki, czy A to nie wiem JaC
|
miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2005-01-04 13:05:56 Drogi TD - pisałem na priv, na pl.misc.samochody ciągle Ci zwracają uwagę. Odpowiadaj POD CYTATEM. Kurde - Twoje posty trzeba od tyłu czytać. Dostosuj się, albo pozostań przy kartce i długopisie. :: ::
Przepraszam pozostałych kolegów za OT. [ wiadomość edytowana przez: miklo dnia 2005-01-04 13:06:36 ] [ wiadomość edytowana przez: miklo dnia 2005-01-04 16:02:15 ] |
zupper LOB MEMBER BMW E39 528I Warszawa | 2005-01-04 15:56:42 Podobne kłopoty miałem z Oplem Commodore.Zmieniłem tarcze i bez skutku. Dopiero zakup renomowanych klocków hamulcowych pozwoli wrócic do normy moim hamulcom.Wiążało się to z wydatkiem ale warto było. |
Arthuros Omega B 2.5V6 Warszawa | 2005-01-04 17:42:33 Panowie!!! Nie ma co się czarować. Na orginalnych tarczach w astrze przejechałem 120tyś. Potem wymieniałem co 20tyś na jakieś G... różnych firm i ciągle biły po czasie. Po dwóch wymianach koszt nieorginałów przekroczył cene orginalnych tarcz. Nie warto szkłem dupy podcierać i trzeba kupić w aso tarcze i klocki. Moi znajomi mieli te same kłopoty. Pozdr. |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-01-04 19:22:35 Sprawa to jest taka że przez pierwszy 1000-1500 km nowe tarcze trzeba dotrzeć chamując delikatnie,nie przegrzewać ich.Anie jak niektórzy robią ,że myśli ze jak ma nowe tarcze to od razu może gnieść po hanklach -G... prawda.Tarcze docierają się podobnie jak pierścienie czy panewki,tylko że w krótszym czasie.Jak się przegrzeje nową tarcze to się nie ma co dziwić ze krzywa jest.
Co do tarcz to kumpel kupil do Omy jakieś dziadostwo po około 100zł/szt na przód , i po 20000km ma takie progi na nich jak na oryginalach(92r) z tyłu.Ja założyłem sobie BREMBO zrobiłem już około 20000 km i nie wykazują śladów zuzycia. Dochodzi jeszcze sprawa klocków.Nie kupować twardych,bo drą tarcze niemiłosiernie i kiepsko hamują.No ty chyba tyle z mojej strony. pzdr [ wiadomość edytowana przez: SEBA-OMEGA dnia 2005-01-20 21:54:25 ] |
Skee Vel Satis Jaworzno | 2005-01-04 19:48:09 Twarde klocki owszem ale tylko na tarczach rowkowanych / perforowanych, miękkie klocki piłują się w takich warunkach po kilku kkm. |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-01-04 19:59:50
Dokladnie piłują sie szybko ale hamowanie jest niesamowite.Kumpel w kadecie GSI ma tarcze brembo+klocki brembo.Klocki wymienia co 2-3 miesiące. Poza tym twarde klocki na zwykłych tarczach strasznie piszczą,poniewaz starte opiłki nie są odprowadzane,tylko siedzą pod klockiem. |
TD Caravan Warszawa | 2005-01-04 20:20:13 No właśnie, co jest takiego złego w tarczach w białym pudełku z logo GM, że tyle osób kombinuje z innymi?
Może być cena, to rozumiem. Ale jak pisze Arthuros, jeśli nie zmieniamy samemu to przy tanich klockach usługi częstej ich wymiany wyssie nam z portfela różnicę, albo i lepiej. Swoją drogą ile kosztują dwie tarcze i cztery klocki z kabelkami na przód do betki diesel karawan w ASO? I czy w ASO mają tarcze rowkowane? JaC
|
TD Caravan Warszawa | 2005-01-20 12:35:00 Właśnie Robert znalazłem w TIS 2000 dokument KTA-1709, 00003887:
"Koła osi przedniej ze względu na tuleje hydrauliczne wmontowane do wahaczy, nie mogą być dodatkowo wyrównoważane po wmontowaniu ich do pojazdu"
JaC
|