Nie moge odpalić :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem, nie moge odpalić Omegi B 2,0 16V. Przy próbie odpalenie szaleje mi obrotomierz, skacze tak od 500-1500 mimo że rozrusznik równo kręci. Słychać również strzały idace w kolektor ssący i wydechowych. Natomias gdy mam wykręconą świece aby sprawdzić czy jest iskra to przy przekręceniu kluczyka, tak aby sie tylko kontrolki zapaliły, przeskakuje mi kilka razy iskra na świecy. Poradzcie coś bo juz nie wiem co robić. Dzięki

Pewnie już samochód jest w warsztacie....
Często się zdaża że walnie jakiś czujnik, o których legendy krążą na forum.... sporo było o tym postów. Polecam wyszukiwarkę.
Są porady jak sprawdzić kody błędów, będących pomocnymi w takich sytuacjach. Bez tego, zapewne; intuicyjnie mechanik zacznie od wymiany krokowca, cewki... no i być może któraś z rzeczy odpowiadających za zapłon, metodą prób i błędów zostanie wykryta.

auto juz było u 4 mechaników, każdy sie wyłozył

Tak jak Beny napisał - zacznij od zczytania błędów, będziesz miał jakiś punkt zaczepienia do dalszych działań

to juz podobno robili

Cytat:
2007-04-10 15:49:32, Ayrtonn1 pisze:
auto juz było u 4 mechaników, każdy sie wyłozył

Bo to dobrego elektryka trzeb ,a nie machanika .

Czujnik wału i wałka , cewka ,lub sterownik .

proponuje założyć pedały i łańcuchem połaczyć do tylnego mostu jak wyrabia mięsnie,
wada: strasznie wolno sie rusza i cięzko zamielić na asfalcie
plusy: wcale nie pali, ekologiczny no i mozna udskonalić formę.
pozdr
p.s. szukajcie w forum a znajdziecie

Ja zacząłbym od przewodów wysokiego napięcia, dokładnie tak samo miałem kiedyś w kadecie wskazówka skakała sobie po całym zakresie skali, wtedy pomogło, podejrzewam że u ciebie jest to samo.

Nie zrażaj się odpowiedziami niektórych membersów, odnoszę wrażenie że innych odpowiedzi jak drwiny lob testom nie udzielą.